Iets meer dan een week geleden kwam de Griekse minister van Onderwijs en Religieuze Zaken onder vuur te liggen in de sociale media. Het bleek dat ze leermateriaal had goedgekeurd van de Griekse Vereniging voor Prenataal Onderwijs in het kader van seksuele opvoeding in de eerste jaren van het middelbare onderwijs.

Een van de theorieën die in een video aan de schoolkinderen wordt verkondigd, is dat het kind al bestaat vanaf het moment dat de moeder een kinderwens uitspreekt. Om deze theorie te ondersteunen beroept de Vereniging voor Prenataal Onderwijs zich op het werk van de pseudo-wetenschapper Masaru Emoto die geloofde dat water reageert op positieve gedachten en woorden en dat vervuild water kan worden schoongemaakt door gebed en een positieve instelling (Gwyneth Paltrow iemand?). Verder is homoseksualiteit een genetische afwijking in de ogen van de aanhangers van de Griekse Vereniging voor Prenataal Onderwijs. De video hier onder behoorde tot het lespakket. Heel inspirerend voor kinderen van 12 tot 15, lijkt me.

Na de reacties op sociale media, kon de massamedia niet achterblijven en de protesten tegen dit soort lesmateriaal zorgden er voor dat het uit het curriculum werd gehaald. Journalistiek onderzoek maakte duidelijk dat de Vereniging als sinds de regering Samaras (bijna 10 jaar geleden) flink wat subsidies kreeg van de Griekse overheid. We spreken over heel grote bedragen.

Het protest is nog niet afgekoeld of het Ministerie voor Onderwijs en Religieuze Zaken komt alweer op negatieve manier in het nieuws. Dit keer blijkt dat de minister haar goedkeuring heeft gegeven om lesmateriaal te gebruiken van de privéschool Ελληνική Αγωγή – Grieks Onderwijs. Pittig detail: de school is eigendom van de Minister van Economische Ontwikkeling en Investeringen Adonis Georgiadis.

Georgiadis was een obscuur boekverkoper die zendtijd kocht of kreeg op de marginale zender van Giorgos Karatzaferis, de stichter van de extreem-rechtste partij LA.O.S. Georgiadis rolde via LA.O.S de politiek in, samen met zijn geestesverwanten Makis Voridis en Thanos Plevris. In 2011, nadat de EU zo veel druk op de verkozen Griekse regering zette, dat Georgos Papandreou de handdoek in de ring gooide, kwam er een technocratische regering aan de macht waar de partij LA.O.S. deel van uit maakt. Georgiadis werd minister van Volksgezondheid en sloot met veel plezier een aantal openbare ziekenhuizen. In een interview zei hij dat hij niet wilde dat de trojka met de eer ging lopen. Als rasechte volgeling van Thatcher wilde hij dat graag op zijn palmares hebben. De gevolgen zien we nu nog steeds in deze coronatijden. Alle 3 LA.O.S. extremisten zijn nu ministers in de regering van Kyriakos Mitsotakis, die wordt afgeschilderd als een centraal figuur.

Georgiadis verkocht boeken per kilo. Een van de boeken die hij verkocht, was “Joden, de hele waarheid” van Holocaustontkenner Kostas Plevris, de vader van Thanos (die op dit moment minister van Volksgezondheid is). Zowel Georgiadis, Voridis en Plevris hebben zich de voorbije jaren moeten verontschuldigen voor hun anti-semitisme.

Sinds Georgiadis deel uitmaakt van de regering Mitsotakis, heeft hij zijn boekenzaak gesloten, maar zijn school Ελληνική Αγωγή is nog altijd operationeel. Hij geeft er zelf les, net zoals zijn vrouw. Gast”docenten” zijn onder meer journalisten van kranten die erg nauwe banden hebben met de regerende partij Nea Dimokratia.

Sakis Moumtzis, journalist bij de krant Kathimerini en bij Liberal.gr

De naam Georgiadis is gevallen in het Novartis-schandaal. Toen hij minister van Volksgezondheid was stelde hij de prijzen van de geneesmiddelen vast. Nu moet u weten dat de prijszetting van geneesmiddelen in de EU gebaseerd is op de prijzen in de goedkoopste landen, waar Griekenland deel van uit maakt. Georgiadis zette naar verluidt de prijs hoog genoeg en kreeg daar smeergeld voor. De journalisten Kostas Vaxevanis en Ioanna Papadakou kwamen op het spoor van het schandaal en worden nu beschuldigd als leden van een criminele organisatie, terwijl betrokken ministers in een parlementaire onderzoekscommissie zichzelf vrijgesproken hebben. Het Novartis-schandaal is verticaal geklasseerd, maar de ellende voor de “whistleblowers” Vaxevanis en Papadakou is nog niet voorbij. Zij moeten nog een paar keer voor de rechtbank verschijnen. Een paar weken geleden heeft iemand palletten met boeken van de boekhandel Georgiadis ontdekt en een getuige heeft gezegd dat Georgiadis geld wit waste door boeken te verkopen (per kilo, dus). Het Griekse ministerie van Justitie ziet geen brood in deze beschuldigingen en heeft de zaak geklasseerd wegens te weinig bewijzen.

Die Georgiadis dus, ziet het lesmateriaal van zijn charlatan-school nu op het curriculum komen van het openbaar onderwijs. Waarom zeg ik charlatan? Als een echte Gus Portokalos (My Big Fat Greek Wedding) heeft men het in Ελληνική Αγωγή over de etymologie van de Engelse woorden die altijd terug te voeren zijn op het superieure Oudgrieks.

In een video zien we de vrouw van Georgiadis (ze is televisiepersona, en is dirigent) in de “school” aan nietsvermoedende kinderen vertellen dat het Parthenon er al miljoenen jaren staat. Op een Instagram foto blijkt dat ze de juiste spelling van de naam Euripidis (Ευριπίδης)nog niet helemaal onder de knie heeft.

In een andere video staan 2 filologen uit te leggen dat Grieken altijd op Griekse bodem hebben gewoond. Ze zijn dus geen immigranten, in tegenstelling tot andere volkeren. De ideologie van Georgiadis, die de junta bewonderde, sijpelt overal door.

Eerbetoon van Juntaleider Stylianos Pattakos aan zijn “waarde vriend” Adonis Georgiadis

Het kan nog ranziger. De mevrouw in de video hier onder zegt letterlijk: “dus hier, 13 miljoen jaar geleden, werd de eerste mens geboren. De Griek, de blanke, de vertegenwoordiger van het Arische ras, de Griek is de vertegenwoordiger van het Arische ras, er is geen ander Europees Arisch ras en we mogen niet in zulke valkuilen trappen. Laten we heel duidelijk zijn. De Ariër is de Griek. Ongeacht of anderen de symbolen hebben gestolen en zich het Arische ras hebben toegeëigend”. Hallo Gouden Dageraad?

O ja, en een paar jaar geleden werd kinderen gevraagd om Oudgrieks voor te lezen aan honden. Ik verzin het niet.

De ultra-rechtse advocaat Faylos Kranidiotis, vertrouweling van ex-premier Samaras, en uit Nea Dimokratia gezet omdat hij te extreem was, vindt dat het beter is dat lesmateriaal van Ελληνική Αγωγή in het openbaar onderwijs wordt onderwezen, dan dat ongewassen communisten hun leren om niet van Griekenland te houden. De tweespalt die tot de burgeroorlog in Griekenland heeft geleid, is nooit geheeld.

Het Instituut voor Onderwijspolitiek verdedigt de beslissing om het lesmateriaal op te nemen in het curriculum. Van de minister, die zich dolgraag laat fotograferen aan de zijde van priesters, krijgen we geen reactie. Georgiadis zal zich wel weer overal op alle zenders komen verdedigen, hij is niet weg te slaan van het beeldscherm, en is vooral vaste gast bij de zender SKAI, die ongeveer 345.000 euro overmaakte op de rekening van de minister en zijn vrouw, voor bewezen diensten.

En hoe luidt die verdediging?

‘Dit educatief materiaal, dat werd ingediend bij het Instituut voor Onderwijspolitiek in het kader van optionele acties buiten het schoolrooster, is gericht aan leerlingen van het basisonderwijs en betreft het contact van kinderen, door middel van creatieve activiteiten, met perioden uit de oude Griekse geschiedenis en prehistorie, met verhalen van de helden van de mythologie, met hun kennis van muziek in het oude Griekenland en met de spelletjes die kinderen in de oudheid speelden, met de gebruiken en festivals die door de oude Grieken werden georganiseerd, evenals met het belang dat de Oude Grieken hechtten aan lichamelijke oefenin en sporten, zoals “Slag om Salamis”, “De schijf van Phaistos: een verborgen geheim”, “Odysseus, de ingenieuze held”, “Theseus, de koning van Athene”, “De Argonaut-campagne”, “Reizen we na muziek met muziek”, “Spelen we als kinderen?”, “Anthestiria” en “Eiresioni”, “Games-Sports”, “Het lichaam”.

Zoals uitdrukkelijk bepaald in de desbetreffende goedkeuring, is deelname optioneel en gratis, het materiaal mag niet gerelateerd zijn aan indirecte of directe reclame / promotie van commerciële producten van instellingen, bedrijven of diensten van individuen of entiteiten, en mag niet worden gebruikt voor enige reclame of ander commercieel doel, terwijl elke toekomstige commerciële verspreiding van het educatieve programma en begeleidend materiaal met de aanduiding van de specifieke goedkeuring niet is toegestaan”.’

Het lijkt wel een beetje op de kampen die de junta organiseerde om de Grieken een soort van Nationale Trots bij te brengen.

En dit kan dus vanaf nu ook in de Griekse openbare scholen. Ongelofelijk. O-N-G-E-L-O-F-E-L-I-J-K.

One thought on “Wil het Griekse onderwijs terug naar de Middeleeuwen?

  1. Dit is toch niet verenigbaar met normen van de EU rond evolutietheorie en antiracisme? Kan de EU daar geen rol in spelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *