Stage

Werkgelegenheid, of veeleer werkloosheid, is een belangrijk politiek thema, zeker de laatste weken. Tijdens de verkeizingsperiode werd er heel vaak gesproken over stage (met Engelse uitspraak). Het duurde effe voor ik begreep dat men het had over stage (met Franse uitspraak).
Wat is deze stage precies? We kennen het verschijnsel allemaal: een stagiair wordt gedurende een aantal maanden tewerk gesteld onder een speciaal regime, met een lagere verloning, om het klappen van de zweep van een bepaalde job te leren.
De vorige regering zou zo’n 30.000 jongeren op die manier aan een stage hebben geholpen in de openbare sector. Een mooi initiatief, voorwaar. Maar….

 • het geld voor het stage-programma komt van het Europese Kaderondersteuningsprogramma (zeg ik dat goed?, ik vertaal het vanuit het Grieks) en is niet bedoeld voor stages in de openbare sector;
 • een stage duurt normaal gezien maar een paar maanden: sommige stagiairs werken al 4 jaar onder dit regime en doen het normale werk van een ambtenaar
 • de stagiais krijgen een loon van 400-500 euro per maand en zijn niet verzekerd

De staat toont hier dat ze zo mogelijk nog een slechtere werkgever is dan de privé-sector. Echt wraakroepend is dit. De nieuwe regering kondigt nu aan dat alle stage contracten met onmiddellijke ingang worden opgeschort.

Een paar weken geleden maakten bepaalde zenders en kranten veel poeha over de mensonwaardige toestand van de stage. Nu steigeren diezelfde media omdat de regering het programma afschaft, want wat moet er met die 30.000 families gebeuren die moeten leven van dat inkomen (laten we wel wezen: je leeft niet van dat inkomen, je overleeft er zelfs nauwelijks van).

28 thoughts on “Stage

 1. Iedere griek heeft recht voor een werk plek bij de staat.
  kathe ellinas ke mia dimosia karekla.

 2. Ik denk dat dit inkomen alleen leuk is voor jongeren die nog thuis wonen en geen verdere kosten hebben, bijvoorbeeld meiden die nog thuis wonen. Het klinkt wellicht denigrerend voor de dames, maar helaas is de werkelijkheid zo. Nog steeds zijn veel meiden aldaar die het idee hebben dat huisvrouw zijn met een man als kostwinner een levensdoel op zich is. Maar desalniettemin, die mensen zullen deze inkomsten toch wel missen. Leuk om te zien dat de politiek nogmaals de plank volledig misslaat. Stage is bedoeld natuurlijk om kennis te maken met de praktijk en wellicht een goede contact aan over te houden voor de toekomst met een vast contract in het voorschiet (uiteraard met een “echte” salaris dan).

  Ελλαδάρα με τα μεγαλεία σου….

 3. meson, visma,barba stin koroni,kana kolito sto komma, noem maar op. zelf op plateland ,voor een werk plek in de particulier sector heb je visma nodig. want als een bedrijf wil starten voor dat ze alle vergunningen krijgen moeten ze alle werk plekken aan de partij functionarisen belooven.
  Asta, to protektorato
  den bgeni ap ton pato…

 4. je lacht, maar het is wel bijna zo: vanaf een aantal kinderen per gezin heeft er eentje recht op een job bij de overheid; mijn schoonzus is zo aan haar job geraakt…

 5. Mijn schoonbroer was werkloos tot zijn 42ste, maar was totaal niet ongerust: de job bij de overheid is er uiteindelijk gekomen.

 6. @Tzeni , onlangs hoorde ik op de franse TV dat ze een record aantal aanvragen hebben om prive bedrijven te openen . Het zijn gewoonlijk een of twee personen zaakjes zoals naaister,klusjesman,wagenhersteller,enz.
  Bij interview met die mensen waren ze erg tevreden hoe snel alles afgehandeld was met de overheid .Daar schijnen ze door te hebben dat ze niet langer op de staat kunnen steunen en de staat schijnt blij te zijn dat ze het lot in eigen handen willen nemen . Maar wie heeft de lef om in GR aan iets te beginnen want zoals je schrijft .zijn er hier ‘pots de vin’ nodig .Zonder baksjiesch kom je nergens.
  Grieken zijn van nature uit ondernemend en zijn graag hun eigen baas maar het systeem fnuikt hen.
  @Hans , hier maken ze kinderen om toch maar kroostrijk te zijn , zelfs tegen dokters’ advies in maar wat me tegen de borst stuit is dat er ook erg rijke gezinnen zijn die van de voordelen gebruik maken .

 7. @jenny, mijn schoonfamilie is niet rijk hoor; als eerder vermeld is de halve familie van mijn schoonvader in de burgeroorlog in de waterput gegooid door de communisten, en is hij dan met hard werken (drie jobs op een bepaald moment, beroerte rond zijn 55ste) erin geslaagd een familie en vijf kinderen te onderhouden. Maar ja, die schoonzus bij de staat had het wellicht niet nodig, want ze had gestudeerd, maar op haar 35ste was ze toch nog werkloos… de staat dan maar…

  Het systeem van de dienstencheques (overheid betaalt deel en klant betaalt deel) in Belgie werkt wel goed voor het soort jobs dat je beschrijft; maar het is wel duur voor de overheid…

 8. en ook nog: er zijn nogal wat mensen die proberen zich mindervalide te laten verklaren, want bedrijven vanaf 50 (geloof ik) werknemers zijn verplicht een mindervalide aan te nemen…

 9. om nu eerlijk te zijn ,bedenk maar een product dat in europa in de winkel staat en Made in Greece staat. de laaste ,mooi wollen dekens bij de Ikea zijn ook niet meer sinds de fabrieken in Naoussa dicht zijn.
  ik hoor al weken over de stages. als in europa je kind ergens stage loopt dan weet je dat dat geen werk is maar werk ervaring. zo als altijd iedere regel of system uit europa wordt in gr. helemaal verdraait. er is simple geen werk in gr. behalve bij de Dimosio. ooit in Drama hadden wij de marmer. zelfs dat wordt nu elders uit de Balkan en zelfs uit China geimporteert. granieten zijn op dus wordt uit china gekocht. last hoor ik een klein bedrijf in Peireas ,dat griekse vlagen zelf maakt ,stop er mee, want de eigenaar kan niet rond komen en heeft deze uit Taiwan bestelt.
  Jammer maar ik denk dat er gaat nieks veranderen. en dat doet pijn,want ik heb al mijn familie daar. broer ,neef ,jonge neefen waar ik nu al zorg maak wat gaan ze voor werk doen in de toekomst.
  toen mijn moeder bij Peiraiki- patraiki werkte een van de beste textiel bedrijven ,vertelden de duitsers achteraf aan de productie waar vout ging omdat de grieken zelf bezig waren met de solidariteit en de komounistishe partij en de niet regerende partij dat tegen was aan de regerende partij. de burger oorlog is niet afgelopen voor wie anders denkt.er is echt geen een industriele activiteit in dat kut land. ik erger mij kapot, met de olympishe spelen zijn milioenen euros bv voor het kopen van nieuw Ktel bussen. nou de grieken stonden in de rij in Spanje en Turkije om bus te kopen want dat is te ingewikelt om in gr te maken. de bussen van Athene kijk maar ,er rijdt Renault ,Mercedes ,de laaste kleine bussen zijn kant en klaar uit Tsechie gekomen,alsof Eliniki Biomixania Ochimaton nieks kan maken.
  ik kan zo door gaan maar heeft geen zin.zelfs de frappe en de gala voor de frappe en nu dat geen suiker fabriek in Larisa draait,alles is import.Leve Nestle.klein licht, de feta en de ksynogalo fabrieken.

 10. En de cargo scheepvaart niet vergeten @Roosje . In de jaren 60 & 70 , een manier voor jonge mensen om altijd een baan te vinden en welbetaald . Bij gebrek aan goede bemanning die niet ontsnapte in Australie ,Europa of Amerika , hebben de griekse reders een officierenschool op de Philippijnen gesticht . Ze waren erg goede zeelui en niet zo veeleisend als de Grieken . Maar de glorietijd is ook voorbij en het was een pronkstuk van de griekse natie.
  En wat die ‘Made in China’ betreft stond ik verbaasd dat in NY al de grote franse merken te koop zijn en dan weer in China gemaakt !
  En @Hans,jouw familie is nog zo’n voorbeeld van mensen die het indertijd konden schaffen hun kinderen op te voeden met beperkte middelen . In mijn schoonfamilie ging het er ook zo aan toe en opmerkelijk is dat de minder begunstigden er nu veel beter aan toe zijn dan hun rijke kozijnen die als Lords grootgebracht werden. Verwenning is een andere microbe in de huidige griekse gezinnen.

 11. nee je vergis je niet. maar dat zijn kruimels in de grote markt. er zijn ook uitzonderingen ,maar als land zou een bettere industrie moeten hebben.

 12. @Tzeni, @Jenny

  Helaas is er geen ruimte tegenwoordig voor idealisme en romantiek in de zakenwereld. Kijk maar naar de Volendamse garnalen… Het is goedkoper om ze bevroren naar Marokko te verschepen, daar te laten pellen en weer terug naar Volendam, dat deze direct in Volendam te laten pellen door een Hollander… Afgelopen zomer sprak ik een griekse vrachtwagen chauffeur op de superfast richting Patras. Ik vroeg wat voor goederen hij vervoerde, hij zei met een glimlach: “Hollandse knoflook voor de Griekse markt”. Ik viel bijna van mijn stoel. In iedere gerecht wordt knoflook verwerkt in Griekenland en ze halen het uit Holland?? Maar wie kweekt in godsnaam knoflook in NL? “Niemand” zei hij. Het wordt uit Z.Amerika geimporteerd en op de markt gepushed als zijnde Hollandse knoflook. Het blijft dan nog steeds goedkoper dan zelf kweken in Griekenland. Deze wereld is echt gek geworden en niets komt waar je van denkt.
  Verrek, ik besteed mijn eigen werk ook uit! Het is voor mij veel goedkoper om een website te laten bouwen in Ukraine dan dat ik zelf uren in ga steken!! Ik kan in die uren beter opdrachten ronselen om ze weer uit te besteden kan ik meer projecten tegelijkertijd uitvoeren voor een lage prijs wat een hogere omzet betekent enzenz. Money talks tegenwoordig.

  Voor de rest, ja Griekenland is een 3e wereld land met alle corrupte politici. Ja er is geen werk. Ja onderwijs is slecht en de enige winnaars zijn de eigenaren van de φροντιστηρια. Ja infrastructuur is belachelijk.
  Maar zij doen het openlijk! Dat getuigt van of grote domheid of veel lef. In NL is het niet veel anders. Hier gaan dit soort zaken meestal niet openlijk zoals in GR maar via aanbestedingen. Vriendjes gunnen opdrachten aan andere vriendjes en ga zo maar door. Allemaal legaal en “openbaar” maar uiteindelijk komt het op hetzelfde neer. Oude jongens krentenbrood en zorgen dat we elkaars zakken vullen.

  Maar ondanks alle narigheid, alle negativisme, alle ellende en achterlijke systemen aldaar, alle woede die de politici op hun hals halen met hun continu falen, ik denk dat een feit blijft; vraag maar aan iedere Griek (waar dan ook te wereld) waar hij het liefst wil wonen en leven en je zult maar een antwoord krijgen. Ik heb het niet over rationeel denken maar wat je echt zou willen.

  Laten we het mooi beeld wat we nog over hebben van GR niet helemaal kapot maken, anders schrikken we alle lezers af en gaat niemand meer daar op vakantie 😀

 13. @Philippos, je verwoordt het perfect. Er is veel corruptie, maar het is zo openlijk. Belgen zijn ook geen engeltjes, maar daar zit de corruptie beter verstopt. Dat heeft me inderdaad ook al doen denken dat Belgen ofwel slimmer zijn dan de Grieken, ofwel dat het hier in Griekenland meer wordt getolereerd.
  Overigens komt de knoflook die we hier in de supermarkten zien, ofwel uit Argentinie, ofwel uit China.
  Op de “laiki agora” (de openbare markten) vind je nog wel Griekse groenten en fruit, uiteraard. En dat die veel lekkerder zijn, hoeft geen betoog!

 14. @Philippos, ik ken ook wel een vrij groot aantal Grieken die na jarenlange ‘ballingschap’ in Londen, Australie, US, etc… terug naar hier kwamen vanwege die ‘drang naar Griekenland’, maar die het toch al vrij gauw weer voor bekeken hielden… Griekenland is goed om te leven, ik woon hier ook graag, maar wel met de nodige dosis realisme; wat je beschrijft, kan soms wel harder aankomen dan verwacht als het concreet wordt… ahv je perfect Nederlands vermoed ik dat je nooit echt in Griekenland gewoond hebt?

 15. @Hans

  Wat ik bedoelde is dat iemand in zijn hart terug wil naar Griekenland maar als deze 3 keer nadenkt wel beter weet.

  Mijn vader heeft het ook geprobeerd om terug te keren naar GR om later een illusie rijker weer terug te komen naar NL. Over twee weken komt een vriend van mijn vader ook al terug naar NL na het 10 jaar geprobeerd te hebben in Cyprus en Ioannina.

  Ik heb vanaf mijn 0 tot mijn 18e in GR gewoond. Pas na het afronden van de middelbare school ben ik naar NL gekomen (1998). Heb nog steeds veel vrienden daar en helaas een aantal vrienden verloren omdat zij op “het verkeerde spoor” belanden door de uitzichtloosheid aldaar. Heb dus wel een “insiders” kijk op het geheel vind ik.

  Griekenland is mooi, maar alleen als je poen en “vrienden” hebt.

 16. @Phillipos, dan hoop ik ooit zo mooi Grieks te spreken als jij Nederlands…

 17. Petje af voor je perfecte Nederlands, @Philippos. Ik sluit me aan bij @Hans.
  En het is inderdaad goed leven in Griekenland als je de middelen hebt.

 18. Δυστυχως ,εχεις δικιο!!και οντως τα πραματα ειναι ετσι. και οσο και να ειναι σπιτι μας και πρεπει να το υποστηριξουμαι ,γιατι αλλιως θα πεσει και θα μας πλακωσει,εχει αρχισει να καταρεει και κανει απο μακρια μπαμ οτι ειναι χαλλια.

 19. Όταν έχεις πιάσει πάτο, τα πράγματα μπορούν μόνο να καλυτερεύσουν! Οπότε, ας είμαστε αισιόδοξοι.

 20. επαναλαμβανω.
  το προτεκτορατο
  δεν βγαινει απ τον πατο!!

 21. Όχι @Philippos, d i t k a n g e w o o n n i e t ! Eerlijk, heb je een Nederlandstalige vader/moeder of woont er een kaboutertje op je schouder dat jou Nederlands leert(de) en verbetert(de)? Mijn niveau van het Grieks, dat ook ik van geboorte heb meegekregen, al was dat dan in België, verdwijnt in het niets bij jouw huidig niveau van het Nederlands, maar laat dat nog buiten beschouwing. Ik geef al méér dan 20 jaar les aan anderstaligen (die op volwassen leeftijd naar B emigreerden en hier voor ‘t eerst Nederlands leren), maar dít heb ik in al die jaren nog nooit gezien noch meegemaakt. Als je pas op je 18de voor het eerst Nederlands hebt geleerd en na 11 jaren zo goed Nederlands kan, met dergelijk woordgebruik, zulke zinsbouw én –zelfstandig!- feilloos Nederlands schrijft, dan ben je volgens mij of superintelligent of een wereldwonder!
  En wat de lengte van je epistel betreft… μην ανησυχείς, ben ik tenminste niet (meer) alleen 😀

 22. @Roosje

  Ik ben superintelligent en een wereldwonder in een. Mijn kabouter is nu in de tuin. Een vriendin en schoonmoeder, beiden ex onderwijzeressen, doen wonderen 😉

  Ik kwam al sinds mijn 6e elke zomer 3 weken naar NL op vakantie en hoorde en zag overal NL. Als klein kind pik je veel meer op dan dat je zelf denkt. Later, komt alles weer langzaam boven water drijven als het echt nodig is.

  Maar goed, dit artikel gaat niet over mijn taalgebruik maar over de geweldige Griekse stages. Bovendien, ik heb nog steeds moeite met mijn Vlaams. Zit regelmatig aan tafel bij een Belgische vriendin vlak bij Antwerpen maar moet nog steeds twee keer sorry zeggen totdat ik haar ouders en broer kan volgen… Evengoed, bedankt 😉

 23. Aha @Philippos, de aap komt uit de mouw! Dan toch geen wereldwonder, noch superintelligent 😉 Alleen maar kaboutertjes en prettige (als je dan toch bij ’t onderwerp wilt blijven) stages tijdens je kinderjaren. Mijn (zwaar) vermoeden werd dus bevestigd.
  Wat de familie van die Belgische vriendin betreft… maak je geen zorgen en noem het vooral geen ‘Vlaams’, als ze vlak bij Antwerpen wonen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.