Verkeersovertreding

Psomiadis_largeSinds 2 juni is er een nieuw verkeersreglement van kracht in Griekenland. Er wordt streng opgetreden tegen chauffeurs die hun GSM gebruiken achter het stuur, die geen gordel dragen, die drinken en rijden, die een rood stoplicht negeren enz. Ook motorrijders die geen helm dragen, ontsnappen niet aan de vele controles. Toch merk ik na 2 weken nog geen verschil in de rijstijl en het gedrag van de Grieken: nog steeds zie ik chauffeurs die geen gordel dragen. Velen telefoneren nog steeds achter het stuur. En uiteraard zijn er nauwelijks motorrijders die een helm dragen. Het lijkt me dat de Griek er nog steeds niet van overtuigd is dat hij met zijn leven speelt. Misschien denkt iedereen dat de pakkans erg klein is, of dat ze zichzelf er wel uit kunnen praten. Maar de politie is echt wel strikt.

Misschien veranderen Grieken vooralsnog hun gedrag niet, omdat ook de politici dat niet doen. Misschien ben ik naief, maar een politicus zou toch een voorbeeld moeten geven. Wel, de meesten doen dat niet. Velen rijden nog steeds zonder gordel rond. Het meest opvallende voorbeeld was wel dat van de man op de bovenstaande foto. De dame herkent u wellicht wel: het is de winnares van Eurovision 2007. De man op de motorfiets is Panagiotis Psomiadis: de prefect (zo een beetje te vergelijken met een provinciegouverneur bij ons) van Thessaloniki. Psomiadis is een erg volks en kleurrijk figuur, die heel erg mediageil is. Zo zoefde onze guitigaard gisteren macho-gewijs met Marija Å ERIFOVIĆ rond op zijn motor, met de camera’s van alle zenders op zich gericht. Zonder helm! Toen men hem daarover aansprak, was de reactie: “ik draag geen helm, want mijn haar ziet er dan niet goed meer uit.”.
Nu wil het toeval dat minister van Transport Michalis Liapis onze prefect (die tot dezelfde partij behoort) op televisie zag rondschuimen zonder helm. Hij belde meteen de politie van Thessaloniki op om Psomiadis een boete van 350€ te geven, en hem 5 strafpunten te geven (volgens het point system).
Waarop Psomiadis op zijn beurt namen van politici begon door te geven die zich ook niet houden aan het nieuwe verkeersreglement. Dit is politiek op zijn Grieks: heel amusant, maar je vraagt je af hoe bekwaam deze mensen wel zijn.

One thought on “Verkeersovertreding

  1. Gsm’en achter het stuur is dan ook een zware verkeersovertreding. Gelukkig treedt de politie nu ook bij ons niet mals op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *