De regels der Griekse keuken

Naar aanleiding van wat ik toeristen in Rhodos zag bestellen, wil ik wel eens een stukje wijden aan de Griekse keuken. Als Vlamingen zijn wij erg vertrouwd met de Franse gerechten en de manier waarop die worden gegeten (welk mes, welke vork en dat soort dingen). De Griekse keuken mag die verfijnde manieren dan misschien niet echt kennen, maar er zijn wel een paar regels wat betreft de combinatie van gerechten.
Diegenen die hier al eens hun vakantie hebben doorgebracht, zullen al wel hebben gemerkt dat men hier vele kleine hapjes bestelt, die dan door iedereen worden gegeten. Hier geldt dus niet: 1 gerecht per persoon. De porties zouden daar bovendien te groot voor zijn. Ik herinner me een familie van in een taverna in Athene, die elk een salade met gestoomde broccoli hadden besteld: ze stonden te gapen naar de porties die ze kregen!. 6 toeristen die 2 Griekse salade’s bestellen als een volledige maaltijd worden ook heel vreemd bekeken (en bovendien voor gierig uitgemaakt – een Griek wil zijn tafel rijk gevuld). Een Griekse salade is een side-dish en geen volledige maaltijd, hoewel je er behoorlijk gevuld mee kunt zijn.

Maar de combinaties dan: je combineert niet zo maar eender wat, hoewel dat misschien zo wel mag lijken. Iedereen kent wel tzatziki. Die wordt eigenlijk beschouwd als een soort salade, en wordt alleen gegeten bij vleesgerechten. Dus nooit tzatziki met week- en schaaldieren (zoals ik op Rhodos zag)! Mocht u het bestellen in een taverna, dan gaat men niets zeggen en het u toch brengen, maar u zult met vreemde Griekse blikken worden aangekeken. Bij vis en week- en schaaldieren hoort bv. een tyrokafteri: geplette feta-kaas met olijfolie en pikante pepers. De looksmaak zou alles toch overstemmen.
Ouzo is geen aperitief! Het is een drankje dat wordt genuttigd met een paar kleine hapjes, zoals een beetje octopus en gepekelde groenten. Het combineert niet met vlees.
Groenten kun je met alles combineren; daar kun je dus weinig verkeerd mee doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *