Klimaatsverandering

1 oktober vandaag, en we kunnen stellen dat de Griekse zomer stilaan voorbij is. Misschien een goed moment om eens te recapituleren hoe die zomer er uit zag. Vanaf juni was het hier al meteen goed warm, met temperaturen achterin de 30 en een vrij hoge vochtigheidsgraad. In juli kenden we dan weer lagere temperaturen en stevige winden hielden soms de ferrieboten aan de kade. Augustus was dan weer 31 dagen aan een stuk heet, met niet de minste afkoeling. De koele meltemi-wind (al eeuwen gekend) liet het dit jaar volledig afweten. En september was vaak te koud (we zijn geen 3 keer gaan zwemmen afgelopen maand) en zeker ook veel te vochtig. Er viel abnormaal veel regen en de onweders hebben oogsten vernield. Ongewone verschijnselen allemaal. Normaal regent het niet tot ergens in oktober, en een hoge luchtvochtigheid is in Attica al even zeldzaam als een nuchtere Britse toerist. Grieken zeggen me al langer dat er hier slechts 2 seizoenen meer zijn: zomer en winter, en dat het klimaat helemaal naar de haaien gaat.

Ik heb al gelezen dat klimaatsdeskundigen voorspellen dat de zomers in het Middellandse Zeegebied ondraaglijk heet gaan worden en dat de vochtigheid voor meer insecten gaat zorgen. En dan betekent wellicht ook meer ziektes.
In ieder geval zorgt de regenval nu wel voor erg veel groen. Maar helaas is dat ook weer niet zo goed, want veel van dat groen droogt meteen uit komende zomer en wordt een gewillige prooi voor een mogelijke brand. Ik blijf hopen dat dit jaar een uitzondering was, want anders ziet het er volgens de voorspelling niet goed uit de komende decennia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *