Extreem-Rechts in Griekenland

Plevris Aan volgend bericht is redelijk weinig aandacht besteed in de Griekse pers. Meer dan een jaar geledden had ik hier geschreven dat de Griekse extreem rechts advocaat Kostas Plevris was veroordeeld tot 14 maanden cel voor het feit dat hij in zijn boek “De Joden: de Volledige Waarheid” het bestaan van de Holocaust ontkende. U leest in mijn entry van toen wat meer over de achtergrond van deze man.

Plevris is in beroep gegaan tegen deze uitspraak, en een paar dagen geleden heeft het Hof Van Beroep hem onschuldig verklaard. De Joodse gemeenschap van Griekenland is geschokt.

In zijn boek beschrijft Kostas Plevris zichzelf als nazi, fascist, racist, anti-democraat en anti-semiet. Hij hecht geloof aan de Protocollen van de Wijzen van Sion en karakteriseert Joodse kinderen in de concentratiekampen als “zeer dik” en “weldoorvoed”. Verder bekritiseert hij de nazi’s omdat ze Europa niet hebben kunnen vrijwaren van het Joodse Zionisme.

Sterke taal in deze tijden, en het is nog sterker dat hij hiervoor niet bestraft wordt. Misschien wijst dit op de ruk naar rechts die Griekenland schijnt te maken de laatste tijd. De extreem-rechtse partij LA.O.S wordt gezien als een mogelijke coalitiepartner voor Nea Dimokratia om een meerderheid te hebben in het parlement bij een volgende verkiezing (waar ingeschat wordt dat geen enkele partij nog een absolute meerderheid kan halen). LA.O.S probeert politiek garen te spinnen bij het onveiligheidsgevoel dat bij de Grieken de laatste tijd leeft.
De zoon van Plevris is overigens parlementslid voor LA.O.S. Daarbij wordt ook frequent verwezen naar de grootsheid van het Oude Griekenland en LA.O.S-politici hebben altijd wel een citaat in het Oudgrieks klaar.
En er gaat geen dag voorbij, of een extreem-rechts politicus zit wel ergens in een panel. Een van hen, de uitgever Adonis Georgiadis, heeft het zelfs gehaald in de vele celebrity-uitzendingen die Griekenland kent. Niet zozeer door de uitzendingen die hij heeft op de TV zender van LA.O.S-leider Georgios Karatzaferis (waar hij de boeken van zijn uitgeverij aanprijst), maar wel door het feit dat hij getrouwd is met de presentatrice van de Griekse versie van het programma Het Moment van de Waarheid.
Kortom: extreem-rechts volgt ook hier in Griekenland de tactiek van salonfähigkeit.

One thought on “Extreem-Rechts in Griekenland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *