Paarse Donderdag

When in Rome… do as the Romans. En zo ben ik gisteren nog eens gaan kijken in de kerk naar de viering van Grote Donderdag. Dit keer in een klein kerkje hier op de heuvel van Kastella. Het valt meteen al op dat de ingang en de binnenkant van de kerk helemaal met paarse doeken is versierd: de kleur van de rouw. De liturgie duurt uren: er wordt een stuk uit een evangelie voorgelezen, dan volgen er Byzantijnse hymnen en zo voort. Op een bepaald moment wordt alles muisstil en gaan de lichten uit. In het duister wordt dan een 2-dimensioneel beeld van Christus aan het kruis omhoog getrokken; kaarsen worden op het kruis aangebracht en de pope draagt dan het kruis rond in de kerk. Vooral oudere vrouwen vallen snikkend neer, sommigen nemen een zakdoek en beginnen de beeltenis schoon te maken. Waarlijk een toonbeeld van geloof! Daarna wordt het beeld in het midden van de kerk opgesteld, zodat de gelovigen het kunnen kussen en de zegen kunnen krijgen van de pope.

Maar dit zou Griekenland niet zijn als het allemaal volgens plan verliep. Blijkbaar weet iedereen ongeveer om hoe laat het beeld wordt opgesteld. De kerk vult zich en iedereen schuift aan om het beeld te kussen. Evenwel: de liturgie is nog niet voorbij: eerst moet het gedeelte van het evangelie worden gelezen waarbij Christus zijn laatste adem laat op het kruis. Enkel dan geeft de pope zijn zegen aan de gelovigen. De liturgie wordt even stil gelegd en de pope begint boos te roepen dat hij stilte in de kerk wil, dat men nog geen zegen kan krijgen en naar voor kan komen voor de liturgie voorbij is. En dat we maar 1 keer per jaar Pasen vieren en dat men op zijn minst een beetje geduld kan uitoefenen.
En dit zou ook Griekenland niet zijn als iedereen moest gehoorzamen! Dus, alsof er niets is gebeurd, gaat iedereen vlotjes verder naar voren om het beeld te kussen. Dat ze de zegen niet krijgen, nemen ze er bij.
Nadien gaat het huiswaarts, waar de eieren (die in deze tijden van vogelgriep extra goed worden gekookt) rood worden geverfd. Rood: het symbool van het bloed van Christus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *