Griekse kersttradities (1)

In Athene is er niet veel van te merken, en ik vrees dat ze ook aan het uitsterven zijn, maar er zijn toch wel een aantal tradities rond Kerstmis in Griekenland. Zo hebben we ten eerste de kalanda. Dat zijn de Griekse Christmas carols. De oorsprong van deze liedjes gaat terug tot de oudheid. Destijds gingen de kinderen de huizen rond met een schip in de handen, en ze kondigden de komst van Dionysus (later werd dat Christus, uiteraard) aan.
Nog vroeger in de tijd, gingen kinderen rond met een olijftak of laurier, versierd met rode en witte draadjes. De vrouwen des huizes bonden daaraan de giften (lijkt dit op ons Driekoningen-zingen of wat?). De kalanda werden gezonden op kerstavond, oudejaarsavond en de avond voor 6 januari.
Dezer dagen zie je kinderen nog steeds zingen. “Να τα πούμε;”, klinkt het en dan begeleiden ze zichzelf op hun kleine triangeltje, niet goed wetende wat ze zingen. Want de teksten van de kalanda zijn een beetje verbasterd: vaak zijn het overleveringen uit de Byzantijnse tijd en de taal heeft nog kenmerken uit de Pontos en Kappadocië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *