Kerstmis in Griekenland

Ik ga dit jaar niet naar België om Kerstmis te vieren. Op zich wel jammer want het is het familiefeest bij uitstek. Hier wordt Kerstmis enigszins anders gevierd. Op kerstavond kun je hier vlotjes uitgaan. De taverna’s en bars zijn goed gevuld, in tegenstelling tot België. Diegenen die thuis blijven, eten sowieso kalkoen en geven elkaar cadeautjes (al is het niet echt een ritueel van “onder de kerstboom”, zoals bij ons). Heerlijke zoetigheden zoals melomakarona en kourabiëdes worden in grote hoeveelheden genuttigd. Gelukkig worden ze alleen in deze periode gemaakt, want het zijn echte caloriebommen. Grieken mogen dan wel vrij religieus zijn, maar middernachtmissen heb ik hier nog niet gezien (in tegenstelling tot Pasen).

Laat op de avond gaat men uit (in België zijn de straten verlaten op kerstavond), vaak naar een kentro waar de Griekse artiesten het beste van zichzelf geven, elke avond, gedurende maanden. Opgelet echter! Rond Kerstmis is alles een stuk duurder: er wordt extra aangerekend wegens Kerstmis. Dit wordt hier “double dot” genoemd. Een tafel in een kentro met een fles whiskey kan oplopen tot 150 euro voor 4 personen. Kan iemand me trouwens uitleggen waarom het double dot wordt genoemd, want tot nu toe heeft niemand me dat kunnen zeggen?

Update 24/12/2007: het heeft 2 jaar geduurd, maar ik ben er ondertussen achter gekomen. Het is niet “double dot”, maar wel de “table d’hôte” die duurder is. De manier waarop het wordt uitgesproken, klinkt niet bepaald Frans, en ondertussen denken alle Grieken dat het om een Engelse uitdrukking gaat. Niet dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *