Sint Nicolaas

Er zijn maar weinig heiligen die de Orthodoxen en de Katholieken gemeen hebben (de orthodoxen hebben er heel wat minder, omdat geen enkele bisschop zich de “arrogantie” durft aan te meten om mensen heilig te verklaren), maar Sint Nicolaas is één van de weinigen.
Dat komt wellicht omdat hij een orthodoxe bisschop was, als we tenminste dat etiket mogen gebruiken, want de man leefde voor het Oosters Schisma. U leest het op Wikipedia, waar het prima staat uitgelegd.
In ieder geval: morgen 6 december wordt de dood van Αγιος Νικόλαος herdacht, en dat zullen we hier in Piraeus gehoord hebben. Hij is namelijk de patroonheilige van de zeelui en van de Griekse zeemacht, en alle hoorns zullen rond de middag schallen door de haven. Er zijn een paar legendes met hem verbonden die betrekking hebben op mirakuleuze reddingen van schipbreukelingen. Misschien zijn er nog kenmerken van de Griekse god Poseidon te vinden in deze verhalen? In ieder geval lijkt het me niet toevallig dat onze Sinterklaas met de boot uit Spanje komt. Spanje, Italië, Griekenland, Klein-Azië, het zal een paar honderd jaar geleden allemaal wel hetzelfde zijn geweest voor onze voorouders. Waar de Zwarte Pieten vandaan komen, weet ik niet: de Griekse Sint Nicolaas had geen helpertjes en is hier ook niet bekend als kindervriend. De legende is dus wellicht typisch katholiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *