“Beschermde oorsprongsbenaming”

PDO ofwel Protected Designations of Origin. Het klinkt toch iets duidelijker dan de Nederlandse benaming. Vorige week is het verdict gevallen: feta kreeg de van het Europees hof van Justitie de beschermde oorsprongsbenaming en vanaf nu mag alleen nog maar geiten- of schapenkaas van hier de naam feta dragen. En dat is niet meer dan juist: de Duitse en Deense kazen die als feta werden verkocht, waren meestal niet te vreten en stonden mijlenver af van de Griekse feta.
Aansluitende hierop wil de Europese Commissie bepaalde landbouwproducten in landen buiten de EU gaan promoten (persbericht van de Commissie: de lijst met producten vindt u in de PDF). De kans is groot dat die dan ook een beschermde oorsprongsbenaming gaan krijgen. Het gaat om nog 2 producten uit Griekenland: de masticha uit Chios en saffraan uit Kozani.
De masticha is een uniek product dat enkel in Chios te vinden is, dus het is een geschikte kandidaat voor de benaming. Uitermate lekker en zeer goed voor maag: het zou zelfs maagzweren voorkomen als je er zo op kauwt. Voor mensen met een slecht gebit is het echter niet aan te raden. Je bijt er al gauw je vullingen mee los. Tip voor de toerist: als u in een kiosk de kauwgum van het merk ELMA vindt, probeer die dan eens. Die is gemaakt met als basis de befaamde masticha. En is nog tandvriendelijk ook! Of als u zin heeft in ijs, bestel dan eens de smaak “kaïmaki”. U zult me er dankbaar om zijn!
Saffraan komt niet enkel in Griekenland voor, dus dat product zal enkel aanspaak kunnen maken op de TGI: traditional speciality guaranteed.
Ik kan de Europese Commissie nog wel een lijst van ander producten voorleggen, die mijns inziens ook meer erkenning in het buitenland zouden moeten krijgen. Maar dat is werk voor de Grieken zelf, hoewel het me soms lijkt alsof ze niet goed beseffen welke voortreffelijke unieke producten dit land hen wel schenkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *