Sterke stemmen

Gisteren zijn we nog eens naar een bouzouki-kentro geweest. Sinds eind oktober verenigen o.a. Babi Stokas, Manolis Lidakis en Dimitris Mitropanos hun stemmen. Ze spelen ondertussen al 3 maanden voor een uitverkochte zaal. Ook gisteren zat alles afgeladen vol, en we konden enkel een plaatsje bemachtigen bij de bar.
Voor mij was Manolis Lidakis een openbaring. De man was bijzonder populair eind jaren 80, maar hij is nog steeds bijzonder goed bij stem. Het genre dat hij brengt, kan nog best worden omschreven als entechno (zeg maar Griekse kleinkunst) met Kretenzische invloeden. Lidakis begeleidt zichzelf vaak met de Kretenzische luit.
Over Babis Stokas heb ik het hier al gehad. Die brengt voornamelijk een soort van Griekse rock. Stokas heeft vooral bekendheid vergaard als stem en componist bij de legendarische groep Pyx Lax.
Over Dimitris Mitropanos kan ik maar 1 ding zeggen: de man heeft de beste stem van Griekenland, en ik ben er zeker van dat de hele zaal het daar gisteren mee eens was. Mitropanos is zwaar ziek geweest, en de Griekse dokters hadden hem al opgegeven, maar dank zij een niertransplantatie (van zijn zus, zowaar) is hij er door gekomen en hij zingt beter dan voorheen. Hij werd bedolven onder een regen van witte anjers. Zelf bleef hij er schijnbaar onbewogen door: hij is geen showman, maar hij laat zijn stem al het werk opknappen. Mitropanos vertolkt de zeïbekiko als geen ander, en daar komt heel veel volk op af. Een koppel naast ons was speciaal van Drama naar Athene afgereisd om de man aan het werk te zien.
Opvallend was het feit dat Mitropanos dit keer toeliet dat er mensen op het podium kwamen dansen. Opvallend, want men herinnert zich nog steeds dat Mitropanos lang geleden de bekende actrice Aliki Vouyouklaki op haar nummer heeft gezet toen zij het podium op kwam.
In de rand van het hele gebeuren viel me weer op dat het voor sommige Grieken heus geen crisis is. Op de parking van het kentro stonden enkel peperdure wagens. In de lounge zag ik een soort van mafia-type met zonnenbril (om 1u ‘s nachts), omringd door jonge vrouwen. Het Griekse nachtleven en de georganiseerde misdaad: die 2 schijnen erg goed samen te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *