Nog snel voor we gaan werken…

Grote Donderdag vandaag (kan iemand me zeggen waarom wij dat Witte Donderdag noemen?), en vandaag beginnen de rituelen voor Pasen pas echt goed. Vanochtend, rond 8 uur was er een liturgie in de kerken. En zo wat iedereen gaat dan gauw even binnen, voor ze naar hun werk vertrekken. Gisteren hebben ze de hele dag gevast, zodat ze vandaag nuchter de communie kunnen ontvangen. Die communie is iets anders dan bij ons: ja gaat naar voor in de kerk en de priester schept met een gouden lepeltje een beetje wijn in je mond. Daarna neem je een stukje brood van een schaal. Ondanks het feit dat honderden mensen hetzelfde lepeltje in hun mond krijgen, wordt niemand ziek en dat wordt als een half mirakel beschouwd.

De miswijn valt anders wel in de smaak: het is de mavrodafni, die nog het best te vergelijken valt met porto. Het brood is echt brood, geen hostie.

Ik ben het eens van nabij gaan bekijken en het is wel grappig, want het is niet bepaald stil in de kerk. Mensen slaan een praatje, lopen binnen en buiten, terwijl de priesters hun liturgie in katarevousa houden, een oudere vorm van het moderne Grieks. Voor hen die, zoals ik, oud-Grieks hebben gestudeerd, is het nog tamelijk begrijpelijk. En dan merk je pas hoeveel Griekse woorden wij katholieken hebben overgenomen in onze religie.

2 thoughts on “Nog snel voor we gaan werken…

  1. Ik lees dit bericht nu pas, via de blog van Anemos, die jouw blog in het zonlicht zet dezer dagen. Zocht even een antwoord op de vraag van toen ivm Witte Donderdag. Blijkbaar komt de term “Witte Donderdag” van de gewoonte om alle kruisbeelden en andere beelden met een wit kleed te bedekken, dat na de dienst door een paars kleed wordt vervangen. De liturgie van Witte Donderdag omvat de voetwassing van twaalf gelovigen door de priester, die Jezus en de apostelen symboliseren. Zo, zelf ook weer iets bijgeleerd 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *