Middeleeuwse toestanden?

Een tijdje geleden kwam Griekenland op niet al te beste wijze in het wereldnieuws omdat de Oostenrijkse striptekenaar Gerhard Haderer door een Griekse rechtbank bij verstel werd veroordeeld tot 6 maanden gevangenis voor zijn satirische werk “Het leven van Jezus“. Bovendien werden alle kopies van zijn werk in beslag genomen. Het was de orthodoxe kerk die naar de rechter was gestapt, want volgens artikel 14 van de Griekse grondwet is het toegestaan om dit te doen indien er sprake is van blasfemie (religie heeft een heel belangrijke plaats in de Griekse grondwet).

Gelukkig is de man vrijgesproken, op basis van regelgevingen van Europa en de Verenigde Naties)  en dat mag toch ook wel eens worden gezegd. Men zou anders nogal snel het idee kunnen krijgen dat Griekenland vol reactionairen loopt die dit soort middelleeuwse toestanden ondersteunen, wat zeker niet het geval is.

We mogen trouwens niet vergeten dat dit soort dingen ook buiten Griekenland gebeuren. In de Verenigde Staten was er in 1999 het geval van kunstenaar Chris Ofili en in Australië in 1997 dat van Andres Serrano’s Piss Christ.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *