Macedonië is Grieks

Een oud thema vandaag, dat nu weer actueel is. 2 dagen na zijn herverkiezing, heeft George W. Bush besloten om FYROM officieel als Macedonië te erkennen. Officieus werd de noorderbuur van Griekenland al wel langer zo genoemd, maar officieel nooit. De kwestie ligt heel gevoelig hier en dit voorval heeft Bush hier niet populairder gemaakt.

Ik ben een buitenstaanders, maar volgens mij is Macedonië Grieks en wel om de volgende redenen: de hoofdstad van het oude Macedonië is Vergina, en dat ligt in Griekenland. Alexander de Grote is geboren in Pella, en ook dat ligt in Griekenland. En het meest overtuigende argument: de taal van het oude Macedonië was het Grieks. De leermeester van Alexander was Aristoteles himself.

Sinds 1991 heeft Griekenland zich altijd verzet tegen het gebruik van het woord Macedonië in de benaming voor de voormalige Joegoslavische republiek. Nu heeft Griekenland dat verzet opgegeven en wil het aan de onderhandelingstafel zitten om te praten over het compromis dat de Verenigde Naties voorstellen: de naam zou Republika Makedonija-Skopje heten. Griekenland kan zich in dit voorstel terugvinden (en verwacht nu ook een geste van de andere partij), zijn buur kan dat niet. Hopelijk wordt de polemiek niet ten top gedreven, want dat zou de stabiliteit in de regio niet ten goede komen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *