Nog maar eens de paus

De patriarch van Constantinopel, Batholomeus, en de aartsbisschop van Athene, Christodoulos, zullen aanwezig zijn op de begrafenis van paus Johannes-Paulus II. Dat lijkt maar een voetnoot, maar het heeft toch een grote betekenis hier in Griekenland. Nooit eerder is een patriarch, laat staan een aartsbisschop, van de Grieks-Orthodoxe kerk naar een begrafenis van een paus geweest (sinds de 4de Kruistocht zijn Katholieken en Grieks-Orthodoxen niet echt de beste vrienden, zoals ik al had geschreven).

Niet verwonderlijk dus dat er een paar bisschoppen in de Heilige Synode waren, die vonden dat Christodoulos maar beter niet kon gaan. Toch heeft dat vooral te maken met de crisis in de Griekse kerk en niet zozeer met het feit dat sommige bisschoppen de paus nog niet hebben vergeven.

We worden dezer dagen gebombardeerd met beelden uit Rome. Het is voor de modale Griek moeilijk te begrijpen dat een paus zo wordt vereerd, bijna wordt verafgood. Daarom beginnen journalisten hier de geschiedenis van de Room-Katholieke kerk te onderzoeken. En zo hoorde ik gisteren dat er een journalist ontdekt heeft dat paus Alexander VI van Kretenzische oorsprong zou zijn. Ik kan het niet verifiëren (het is nergens terug te vinden), dus ik vermoed dat het  een broodje aap zou kunnen zijn. Journalistiek in Griekenland is overigens niet van hetzelfde niveau als in België.

Update: ik werd er op gewezen dat ik een fout heb gemaakt. Er was wel degelijk een Griekse paus en zijn naam was Alexander V (Petros Philargi) (1409-1410). Hij was wat men noemt een antipaus: iemand die valselijk de titel van paus opeist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *