Griekenland – Albanië

Vanavond speelt Griekenland een kwalificatiewedstrijd voetbal tegen Albanie, hier in het Karaiskaki stadion, de thuisbasis van Olympiakos Piraeus dat ook werd gebruikt tijdens de Olympische Spelen. Het zal een geladen wedstrijd worden.

Ten eerste is de tegenstander het niet zo geliefde Albanië. Toen het zogenaamde piramide-systeem instortte een goeie 10 jaar geleden, zijn massa’s Albanezen hun geluk komen opzoeken hier in Griekenland. Tegelijkertijd steeg de criminaliteit (tot begin jaren 90 deden Grieken in Athene niet eens hun voordeur op slot!), en het zijn nog altijd de Albanezen die daar verantwoordelijk voor worden geacht.

Komt daar nog bij dat Albanië de heenwedstrijd (de eerste wedstrijd nadat Griekenland de Europese titel had behaald) heeft gewonnen. Dit kwam hard aan, en er waren toen erg veel rellen in Griekenland. Men nam het niet dat Albanezen op de Griekse straten de overwinning kwamen vieren. In het centrum van Athene werden een paar mensen neergestoken en op het eiland Zakynthos viel zelfs een dode.

Tenslotte is er op persoonlijk vlak de vete tussen de 2 Duitse trainers: Otto Rehhagel van Griekenland en Hans-Peter Briegel van Albanie. Die 2 zouden het niet echt goed met elkaar kunnen vinden. Ik weet er niet het fijne van, want ik ben niet echt een voetbalfan.

Gisteren speelden de beloften tegen elkaar en het ging al fout: Grieken haalden de Albanese vlag naar beneden in het Panionios Stadium en begonnen een fluitconcert toen de Albanese nationale hymne werd gespeeld. Vanavond zou het rustig moeten blijven. De veiligheidsmaatregelen zijn draconisch, en er zijn zelfs niet eens Albanese supporters toegelaten! Als Griekenland het haalt, zijn ze meer dan waarschijnlijk gekwalificeerd voor de eindronde in Duitsland. Ik zal het wel horen van op mijn balkon, want het stadium ligt op een steenworp hier vandaan.

Update: Griekenland heeft de wedstrijd – die overigens zonder incidenten is verlopen – gewonnen met 2-0.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *