Athene: de auto-jungle

Het is algemeen geweten dat Athene een bijzonder drukke stad is met waanzinnig veel verkeer. De overheid probeert al jaren om het verkeer terug te dringen, o.a. door de invoering van wat men hier “daktylio” noemt. De daktylio is een soort van ring van straten rond het historische centrum waar je alleen maar in mag op even dagen als je nummerplaat hebt die eindigt op een even nummer, of op oneven dagen in het andere geval. Mijn nummerplaat eindigt op een 0, maar dat wordt jammer genoeg als een even nummer beschouwd (ik vond dat het geen van beide was).
Veel succes hebben de maatregelen niet, met als gevolg dat iedereen maar parkeert waar hij een plaatsje ziet. Zo wordt er geparkeerd op voetpaden, ramps voor rolstoelgebruikers en men deinst er ook niet voor terug om dubbel of driedubbel te parkeren. In dat geval laat de bestuurder een briefje achter op zijn dashbord met zijn GSM-nummer.

De burgemeester van Athene wil daar wat aan doen en wijst de inwoners er op dat dit gedrag erg asociaal is (je moet ergens beginnen). Maar ze weet dat niet voldoende is, en daarom wordt er vanaf vandaag bijzonder zwaar gecontroleerd op foutparkeren. Omdat de politie niet geinfomatiseerd is zoals in Vlaanderen, worden hier andere middelen gebruikt om er zeker van de zijn dat je betaalt: de politie haalt de nummerplaten van je auto. De boete is doorgaans 65,5 euro, en je krijgt je platen dan terug na 3 weken. Wil je je nummerplaten echter meteen terug, dan betaal je het driedubbele. In uitzonderlijke gevallen wordt je auto weggesleept.

Zelf gebruik ik het openbaar vervoer in het centrum van Athene (dat echt prima werkt), maar of de bovenstaande maatregel mensen er toe zal brengen om dat ook te doen, betwijfel ik. De Athener is bijzonder gehecht aan zijn auto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *