Koude

Dat het in Griekenland niet het hele jaar door zomer is, dat weten we ondertussen allemaal wel. En dat het in de winter soms bar koud kan zijn, dat weten we ook. De voorbije dagen is het weer berekoud (κρύο της αρκούδας – heet het letterlijk in het Grieks). De temperatuur kwam in Athene centrum niet boven de 5 graden uit. De huizen zijn er niet op voorzien. ‘s Ochtends, als ik naar kantoor ga, moet ik vanuit Piraeus 20 km naar het noorden, naar de noordelijke voorsteden van Athene. Vanop de autosnelweg zie ik links van me het statige Parnitha massief, en rechts de glooiende hellingen van Pentelis (de berg die het marmer leverde voor de Parthenon-tempel op de Akropolis) en die zijn dezer dagen compleet in het wit getooid. Een majestueus zicht, als de zon stilaan van achter de bergen op komt.

Maar het blijft natuurlijk bijtend koud in een stad die niet voorzien is op deze weersomstandigheden. De meeste flatgebouwen zijn snel snel gebouwd in de jaren 50, 60 en 70 en zijn nauwelijks geisoleerd (je moet het stellen met 1 dun buitenmuurtje). Centrale verwarming is er wel, maar die werkt niet de hele dag: in de meeste flatgebouwen gaat die maar een paar uur per dag aan, afhankelijk van het budget van de bewoners. Je mag er zeker van zijn dat je kou gaat lijden in een flatgebouw waar vele gepensioneerden wonen.

De voorbije jaren hebben veel Grieken zich een airconditioning aangeschaft. Die doet in de winter dienst als verwarming, maar het is natuurlijk niet hetzelfde als een gewone centrale verwarming. Vele mensen verwarmen zich nog eens extra met een zogenaamde “somba” – een kacheltje dat vaak op petroleum of gas werkt. Het is niet bepaald gezellig in de meeste Griekse huizen in de winter.

Opvallend is dat de fastfoodketens dezer dagen allemaal vol zitten van ‘s ochtends vroeg. Het clienteel bestaat zo goed als uitsluitend uit gepensioneerden, die geen geld hebben om hun huizen te verwarmen en zich dan maar een hele dag met een koffietje gaan verwarmen bij de plaatselijke McDonalds of Goody’s.

Op de eilanden is het niet veel beter – ook daar is men niet meteen voorzien op dergelijke koude. Maar in de bergdorpen valt het wel mee. Daar zijn nog wel een aantal stenen huizen en de open haard zorgt voor een gezellige warmte. Maar toch: de winter is niet het prettigste seizoen hier, hoewel ik toch ernstig overweeg om binnenkort op de skilatten te gaan staan. Je kunt namelijk op verschillende plaatsen skien in Griekenland, en je hoeft er niets een heel ver voor te rijden. De dichtsbijzijnde pistes vanuit Athene liggen op de Parnassos-berg (iets meer dan anderhalf uur rijden) of in het noorden van de Peloponnesos, in Kalavryta (iets meer dan 2 uur rijden).

9 thoughts on “Koude

  1. Eise anepanaliptos. ik lach vaak hier en ik ben je dankbaar. het is to ksylo tis arkoudas. maar het kan wel.wij zegen vaak als het koud is ,dagkosa to pouli mou ap to kryo.
    maar goed. wij hadden vroeger ook zo een sompa. in athene een op petrolie ,ik ruik nog de geur ,want wij wonden vlak bij een pratirio waar vaak petrolie ging halen. in Drama hadden wij een op hout waar je er op kan koken en ook een oven naast is. als mij ouders een tijdje in de winter daar waren en ze kwamen terug kon je de geur van de bomen dat ze gebruikten nog ruiken. nog vroeger in de tijd van mij giagia hadden ze een mangkali. dat is een ronde bak laag op de grond waar je houtskool brandt en zit veel as en zand. daar kan je de beste griekse koffie maken. vraag naar welke kafeneio griekse koffie nog in chovoli bakt.
    het beste skieen doe je in Drama ,bij de Falakro berg. binnen een uur van de zee naar de sneeuw.

  2. Ik ken die petroleumgeur maar al te goed.Eén keer in de drie weken rij ik naar de dichtstbijzijnde pomp op 35KM afstand om aldaar mijn yerrycans met 120 liter brandstof te
    vullen.Er staan in mijn in grieks gekleurde zéér afgelegen châlet drie petroleumkachels.Bij, vanaf 20 december liggende en verversende sneeuw bij temperaturen tot 15 graden onder nul,heb ik soms alle kachels tegelijk aan.
    Maar dan heb ik het ook wel lekker warm.
    Ja, ook hier in Holland BAR WINTERWEER!

  3. Bruno ik ben het op 3 punten niet met je eens:
    1. Niet zeuren over koude. Toen hier alle treinverkeer plat lag en snelwegen ijsbanen waren, konden jullie rondhuppelen in een truitje terwijl hier je snot op (en in) je neus bevroor

    2. “[…]De temperatuur kwam in Athene centrum niet boven de 5 graden uit.[…]”. Poeh wat koud zeg. In Enkhuizen toucheerde gisteren rond 18.00 het kwik de -11 aan. In Berkhout waar de laagste temperatuur werd gemeten was het -19. En jij zeurt om vijf heerlijke graadjes??

    Die toeristen moeten ook altijd klagen… :D:D:D

    3. Bij ons kwam het juist door de gepensioneerde dat de verwarming zo lang en hard aanstond. Die oudjes zijn gemiddeld niet warm te krijgen!! Juist van hun kant moest dat ding langer aan blijven. Mijn nicht (ook διαχειριστρια) ervaart hetzelfde. Zij probeert wat te besparen en krijgt letterlijk de loop stokken op haar hoofd!!!

  4. Niet alleen in Drama kan je skieën… 🙂 Dat kan ook op de Pilio (Chania) bij Volos, ten noorden van Edessa (Kaimaktsalan/Vorras & Pal. Ag. Athanasios), en waarom niet op (Vrisopoules) en rond (Elatochori) de statige Olympusberg tussen Elassona en Katerini? Op http://www.gtp.gr/skicenters.asp vind je een mooi overzichtje van skipistes in heel Griekenland.

  5. @Philippe, we waren rond Kerst en Nieuwjaar in België en we hebben geen Nieuwjaar kunnen vieren in hemdsmouwen. We hebben nu 2 koudegolven gehad! Goed, 5 graden lijkt heel wat meer dan wat jullie hebben, maar ik ben echt wel een en ander gewend. Allen vind ik dat die 5 graden hier een stuk kouder aanvoelen dan in België. Misschien omdat je het binnenshuis ook niet echt warm krijgt?
    Jij had geluk met je oudjes! 😉 Tegenwoordig moeten velen het rooien met een pensioentje van 300 tot 500 € en dan blijft er weinig over voor stookolie.

    @Tzeni, “to ksylo tis arkoudas” heb ik nog nooit gehoord hier! Is dat misschien een Pontische uitdrukking? 😉

  6. Tzeni, Bruno:

    Volgens mij wordt “το ξυλο της αρκουδας” gebruikt om aan te duiden dat er onwijs hard gevochten is ergens. “το κρυο της αρκουδας” daarentegen wordt gebruikt in het context dat Bruno gebruikte: berekoud!

  7. Wel mensen , deze laatste dagen kan ik me goed inbeelden waar al die mythologie vandaan kwam want het uitzicht wakkert de verbeelding aan : mist met witte bergtoppen die erboven uitsteken en dan plots alles grijs ofwel ineens weer een zonnestraal . Het is Centaur weer .Chiron kan rondwandelen zonder gezien te worden.
    Wat skieen betreft @Bertinos , zou ik toch wat voorzichtig zijn welke route men neemt want met die traktor wegenblokken en daarbij Tembi dat afgesloten is , kan je misschien op ‘sitari’ getrakteerd worden onderweg !:)

  8. KNMI waarschuwt voor zware sneeuwbuien
    ANP | Gepubliceerd op 29 januari 2010, 18:14
    Laatst bijgewerkt op 29 januari 2010, 18:21
    DE BILT –
    Het KNMI waarschuwt voor een venijnige sneeuwstoring die in de nacht van vrijdag op zaterdag over ons land trekt. De storing gaat gepaard met zware sneeuwbuien en veel wind.

    Hierdoor kan lokaal in korte tijd een grote hoeveelheid sneeuw vallen. Langs de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust neemt de wind bovendien in korte tijd flink toe. Waarschijnlijk ligt er zaterdagochtend in een groot deel van het land een vers sneeuwdek.

    Dat stelde een woordvoerder vrijdag. Het KNMI raadt iedereen die vannacht de weg opgaat aan de weerberichten en waarschuwingen goed te blijven volgen.

    @Bruno. Ja,kijk hiero om proberen wij zo frantically een stukje van Griekenland te “kopen” (zie “Haïti).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *