Banken

Mijn werkgever heeft gisteren beslist dat mijn maandloon niet langer meer op mijn gewone bankrekening zal worden gestort, maar wel op een zogenaamde λογαριασμός μισθοδωσίας (salarisrekening) bij een andere bank. Misschien kan zoiets raar klinken voor u, maar eigenlijk is dit niet ongewoon in Griekenland. Telkens als ik van job ben veranderd, ben ik meteen ook van bank veranderd. Ik zit al met een aardige verzameling bankkaarten. Daarbij krijg je ook nog eens een kredietkaart als je wil, en ik zit ook al met een redelijke collectie van paswoorden voor e-banking. Het feit dat mijn huidige werkgever tot nu toe niet de bank zelf had gekozen waar hij mijn loon zou uitbetalen, was veeleer uitzonderlijk.

Het past wellicht allemaal in het kader van agressief klanten ronselen. Griekse banken schakelen call-centers in om het hele telefoonboek af te lopen en mensen lastig te vallen met het aanbieden van allerhande bankproducten, voornamelijk leningen (dagelijks registreert ons telefoontoestel minstens 2 telefoontjes van dergelijke call centers – gelukkig bellen ze tijdens de werkuren). Waar het 10 jaar geleden bijna onmogelijk was om een kredietkaart te krijgen, kun je de laatste jaren zeer vlot een lening krijgen. Een en ander heeft geleid tot enorme schulden, zoals collega-blogger Hans het hier al had beschreven.

Echt handig is het allemaal niet. Ik heb bij een bank een doorlopende opdracht voor een levensverzekering (inderdaad, een product van de bank, niet van een verzekeraar, hoewel dat laatste natuurlijk ook kan). Elke maand gaat er een bedrag van mijn zichtrekening. Die rekening werd aangezuiverd door mijn loon. Vanaf nu dus niet meer. Wat ik nu zou kunnen doen om het probleem op te vangen, is online te gaan en via e-banking het geld van mijn nieuwe rekening bij de ene bank naar de andere bank te verkassen. Als het e-banking systeem van de nieuwe bank dat toelaat, want dat is nog lang niet zeker. Dat moet ik vanavond even bekijken. Ik zou natuurlijk ook naar mijn nieuwe bank kunnen gaan, daar het geld kunnen afhalen, en dat dan in cash naar mijn oude bank dragen (dat is de manier waarop de meeste modale Grieken het doen). Overschrijvingen zoals we dat in Belie hebben, of een permanente opdracht waarbij maandelijks automatisch een vast bedrag naar een andere rekening wordt overgeschreven; bestaan in Griekenland niet. Als je een kredietkaart hebt, wordt die niet gekoppeld aan je zichtrekening, maar de bank opent zelf een rekening die je altijd zelf moet aanzuiveren – ofwel via het loket, ofwel via een apparaat je kredietkaart of de barcode op je maandelijkse afrekening leest en waar je dan bankbiljetten moet in stoppen (grappig tafereel: je haalt eerst geld uit de ATM buiten aan de bank, dan stap je binnen en voert dat geld dan in de kredietmachine in).

Erg vervelend allemaal, het kost tijd en ook nog eens extra geld (want in Griekenland is het niet evident om geld van 1 rekening naar een andere over te dragen – je moet er voor betalen), en het lastigste van al: ik word er mee geconfronteerd en ik heb er geen enkele controle over. Ik wordt gewoon met de nieuwe toestand geconfronteerd en moet maar zien wat ik er verder mee aan moet.

Wie heeft er baat bij dit systeem? De werkgever? De bank alleszins, want op die manier heeft ze nieuwe klanten (die allemaal een uur op het bankkantoor hebben gezeten om geinformeerd te worden over alle producten van de bank). En het is niet enkel de werkgever in de privé sector! Mijn vrouw is lerares, en als ze van school verandert, dan bestaat de kans dat haar “salarisrekening” ook opeens bij een andere bank is.

Nee, het Griekse banksysteem, ik ben er geen fan van. Het is allemaal bijzonder omslachtig en voor de minste verrichtingen moet je via het loket (elektronische lokketten bestaan niet – en de banken sluiten om 14:30u, dus je moet een beetje goochelen met je werkuren). Als je de pech hebt om bij de grootste bank van Griekenland (Ethniki Trapeza) een rekening te hebben, dan moet je zelfs een halve werkdag opofferen om via het loket te gaan, want de wachtrijen zijn ellendig lang.

8 thoughts on “Banken

  1. Σε μια χωρα χαωδη ,για να μην ξαναπω μπουρδελο,περιμενεις εσυ να δουλευουν οι τραπεζες σωστα;;
    en over de call centers
    http://www.youtube.com/watch?v=VqhM4B99puI

  2. Α ρε @Tzeni, voor elke post heb je wel een toepasselijk YouTube-filmpje! Hoe doe je het!? 😉

  3. Ευχαριστω πολυ Bruno. ik ben daar groot geworden. en hier hoor ik dagelijks de griekse radio.je weet zelf dat de griekse lied komt uit de dagelijkse leven. bij alles wat er wordt discuseert in mijn kop ,komt een liedje.
    Maar over de banken ,erger ik mij kapot als ik daar ben. aan de andere kant hier in nederland hoef je nooit naar een bank ,geen rij ik mis soms de strimoksidi en de sproksimo. dat bind de mesen samen.

  4. dus als je lastig wordt gebelt even de naam Barbagianis en de te nr. van Skai geven.

  5. Goeiendag zeg, ik wist niet dat het zo geregeld was in Griekenland. Of meer, níet geregeld. Ik word al moe als ik het lees ;).
    De rechten van een klant zijn dus duidelijk ondergeschikt aan de ‘grillen’ van een werkgever, die er ongetwijfeld iets aan over houdt als hij zijn voltallig personeel bij een bepaalde bank onderbrengt. Zo weet je je bankrekeningnummer(s) toch nooit uit je hoofd.
    Het heen en weer gesjouw met rekeningnummers, adresmutaties, aanmaak van pasjes, etc. levert natuurlijk wel weer voor veel (administratieve) mensen boterhammen op 🙂

  6. zo als wij zegen ,Σε δουλεια να βρισκομασται.

  7. Indertijd werd ons personeel op elk einde van de maand in cash uitbetaald .De enige die er zich moest mee bemoeien was de boekhouder die alles mooi in omslagjes klaar had.
    Ik ben hier om zo te zeggen bijna nooit een bank binnengestapt . Een bankdirecteur tegen m’n man ” Voor jou zijn banken overbodig he ? Wanneer gaan we je eens een lening kunnen aanbieden ?” Foute vraagstelling !:)

  8. Zijn de banken in Griekenland nog steeds zulke haaien? En zijn er minder slechte dan andere? Ik durf al niet meer te vragen of er banken zijn die het goed doen… Een ethische bank zoals in België, Nederland of Duitsland zal al helemaal niet bestaan, vermoed ik…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *