Defensie-uitgaven

Europa port Griekenland wel erg aan om echt werk te maken van de aangekondigde besparingsmaatregelen. We hebben hier al gehoord dat lonen “bevroren” zullen worden, dat er zal worden gesnoeid in de uitgaven (behoorlijk vaag), en dat de belastigen fiks de hoogte in gaan. Ook gaan we hier langer moeten werken; de pensioenleeftijd zal dus worden opgetrokken. Dat laatste is een beetje tegenstrijdig voor mij: destijds konden niet genoeg mensen vroegtijdig met pensioen worden gestuurd bij OTE (de openbare telefoonmaatschappij) en Olympic Airlines, om die bedrijven rendabel te maken en om de beurskoerst op te krikken. Nu de aandeelhouders tevreden zijn, krijgen we opeens het tegenovergestelde signaal te horen.

Waar ik echter nog niets heb over gehoord, is over het feit of er ook zal worden gesnoeid in de uitgaven voor defensie. Afgelopen week wond Daniel Cohn-Bendit zich behoorlijk op over de hoge defensie-uitgaven voor Griekenland, die te maken hebben met een weerbarstige buur, en waar Europa volgens hem zou moeten bijspringen. U ziet hem hier tekeer gaan in het onderstaand filmpje (ongeveer vanaf seconde 40).

Na de belofte vorige week dat Frankrijk en Duitsland Griekenland zouden steunen als de situatie hier nog erger wordt, gingen er geruchten de ronde dat Papandreou deze steun had losgewrikt omdat Griekenland tegelijkertijd militaire aankopen zou gaan doen. Geruchten doen de ronde dat Griekenland 6 Franse Dremm fregatten zou kopen ter waarden van 2,5 miljard (een overeenkomst die zou zijn gemaakt met de vorige regering). En inderdaad, op 10 februari kondigde het Griekse ministerie van Defensie aan dat deze aankoop zal doorgaan. Het ministerie kondigde verder ook nog aan dat Griekenland binnen het jaar zal beslissen of het nieuwe gevechtsvliegtuigen zal aankopen (naar alle waarschijnlijkheid Eurofighters).

Heb ik het nu bij het verkeerde eind, of is men hier nu helemaal gek geworden? OK, ik ben niet zo naief dat ik denk dat een steunbetuiging er zonder meer komt, maar als we spreken van miljarden euro’s aan uitgaven voor defensie, dan vind ik dat ronduit obsceen.

6 thoughts on “Defensie-uitgaven

  1. De beurskoers opkrikken met pensioenen ??? Het ging in elk geval nogal ver , pensioen vanaf je 35ste . Men is niet gek ‘geworden’ @Bruno , ze waren het al lang want de miserabele toestand is niet zo recent . Daarbij hebben ze heel wat diensten in GR verkocht aan prive of buitenland en ondertusen maar spenderen .
    Stel je voor dat het eiland Skiatos een schuld heeft van 14miljoen (ze hebben er niks uitgericht). In Anakassia zijn ze een nieuw gemeentehuis aan het bouwen , geweldig bouwwerk en ondertussen zullen de diensten allemaal naar Volos gebracht worden .
    Hoe is DAT nu toch aanneembaar ?
    De onzinnige uitgaven zijn kering en inslag , ik word zelfs niet duizelig meer als ik over miljarden hoor spreken want mijn verstand kan daar toch niet bij .

  2. Ελα ρε Bruno!! Μ αρεσει που κανεις οτι δεν καταλαβαινεις !!
    απο την ελευθεροτυπια ,ποιο καλυτερα δεν μπορω σα σου το περιγραψω.
    http://www.enet.gr/?i=news.el.gallery&id=35&m=57000#gallery-item-container

  3. Tiens , we hebben de laatste tijd geen ‘ joy-flying’ van straaljagers meer boven de Pagasitios , iets wat schering en inslag was .
    Vanuit Belgie hoor ik dat er toch zoveel pubiciteit gemaakt wordt voor vakanties in GR . Villa’s met zwembad zijn goedkoper op Kreta dan op Sicilie. Vroeger was dat omgekeerd .

  4. @Bruno: naar verluidt speel Jorgo hetzelfde spelletje in Rusland. Hij hengelt er naar een lening van ca. 10 miljoen euro en Russische financiële steun voor de Burgas-Alexandroupoli pijplijn. Desnoods zou (NAVO-land!) Griekenland Russische С 300, Тор-Ðœ 1 en Тор-Ðœ-2 raket(system)en kopen…
    Er wordt ook beweerd dat dit een zet is om de EU onder druk te zetten om Griekenland toch maar meer financiële steun te geven.

  5. men speelt geen speletjes met Rusland. maar zo als met de geval van de bombardement van Belgrado hellas de antwoord van Putin was ΗΕΤ.( lees Niet).
    maar ze hebben de beste advies gegeven ,ga van zelf nu naar de IMF. en als je het goed nadenkt ,wij zijn toch rompa geworden en laten iedere bos en Balkenende oordelen over gr.,laat de IMF maar oplosen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *