Wanneer is het onze beurt?

Eind vorige week kondigde de woordvoerder van Eurocommissaris Olli Rehn aan dat de Griekse economie veel concurrentiëler moet worden. Dat is als een open deur intrappen. Maar vele journalisten dachten in deze uitspraak te lezen dat nu ook de Griekse privé-sector moet gaan inleveren, meer bepaald door het verminderen van de 13de en 14de maand tijd. Die geruchten waren een eigen leven gaan leiden en er was veel onzekerheid.

Het was dan ook niet zo verwonderlijk dat er op vrijdagavond een memo kwam van onze CEO. Die gaf aan dat ons bedrijf erg gezond is en geen schulden heeft, maar dat de internationale concurrentie erg groot is en dat we waakzaam moeten blijven. Verder stond er te lezen dat het bedrijf zijn best zal doen om de impact op het loon van de werknemers te voorkomen.

Dat is natuurlijk wel geruststellend, maar het is toch wel een teken dat dit ter sprake komt. Hoe kan een Eurocommissars nu in godsnaam inspraak hebben in de verloning van werknemers in de privé-sector? En inderdaad, vandaag krijgen we te horen van minister van Terwerkstelling Loverdos dat het nooit een thema is geweest dat er aan de lonen in de privé-sector zal worden geraakt.

Laat ons hopen dat de kwestie hier mee van de baan is, want Griekse werknemers zijn in staat om over te gaan tot besparingen onder het mom van niet-bestaande maatregelen. De arbeidsmarkt is hier wel enigszins geregeld, maar toch doen velen gewoon hun zin.

15 thoughts on “Wanneer is het onze beurt?

  1. hopelijk niet – maar waarschijnlijk gaan er ook in de prive besparingen komen onder het mom van ‘we moeten’

  2. Ach Bruno. Tora malista. Ik mag Andreas,Loverdos erg veel. hij wil veel ,hij zegt veel maar iedere keer wordt door GAP en zijn vrienden terug gevloten en is weer terug naar zijn mandje.
    Geloof Loverdos niet. om teleurstelingen te voorkomen.
    er is een beetje Pasok dat zeg wat en dan nemen ze dat weer terug,bv Schuemacher (Papoutsis,Skandalidis).

  3. Ik vind Loverdos wel een beetje populistisch. Is hij trouwens geen universiteitsprofessor?

    We zullen maar van het ergste uit gaan, om niet al te veel teleurgesteld te worden, zeker?

  4. daar ga ik toch zeker niet van uit. Hoe het ook mag klinken: ik heb geen enkele schuld aan die malaise, altijd netjes mijn belastingen betaald, geen fakelakia gegeven, etc…. ik wil eerlijk gezegd nog geen halve euro bijdragen…
    Er is trouwens geen enkele reden om ook in de privesector te knibbelen: het zou de staat miljarden kosten aan mislopen belastingen en bijdragen, het zou de koopkracht en dus BTW-inkomsten verminderen. En dat van de competitiviteit is toch een lachertje: wil GR de concurrentie aangaan met FYROM en Bulgarije in loonvoorwaarden..?? te gek voor woorden: ze moeten investeren in toegevoegde waarde, niet in werk voor laaggeschoolden. Daarnaast heeft de regering uiteraard niet eens de mogelijkheid om zoiets formeel af te dwingen.

  5. @Hans, ik zie ook niet in hoe een overheid dat kan afdwingen. Maar een Griekse werkgever daarentegen…

  6. @Bruno: een werkgever kan niet eenzijdig de loonvoorwaarden wijzigen. Dat is onwettig en wordt door geen enkele Griekse rechtbank aanvaard. Bovendien zijn er veel mensen, zoals ook ik, waar de 14 betalingen in hun arbeidscontract staan. In beide gevallen moeten ze je dus eerst ontslagen (met opzegvergoeding), en dan opnieuw aannemen met nieuwe voorwaarden. Werkgevers en werknemers kunnen wel in collectieve onderhandelingen bepaalde voordelen verminderen, maar welke vakbond zou daar nu mee akkoord gaan….?

  7. de overheid hoef dat niet te dwingen. heeft ook geen belang want het levert nieks. maar het is nu legal om deze epidomata te bekorten. als de staat het doet waarom zou de particulier baas niet doen??
    er komen raare tijden jongens,en de meeste grieken hebben ook geen schuld aan deze mallaise. alloi ta fagane ta lefta.

  8. Ο Λοβερδος ειαναι σαν τον Βενιζελο. Συνταγματολογος. αλλα ο αρχηγος ειναι αλλος στο πασοκ. και ο αρχηγος κανει κουμαντο ,οχι ο Λοβερδος.
    http://www.loverdos.gr/gr/content.php?Mid=1&sub1=1

  9. @Tzimis, de staat kan dat wel met zijn ambtenaren, die werken onder eeb ander statuut. Maar misschien hebben jullie wel allemaal gelijk, en zullen de werkgevers het proberen in te voeren; als dat gebeurt, dan kom ik ook op straat… of verhuis ik, want dan kan ik mijn rekeningen ook niet meer betalen.

  10. Dat zou dan inderdaad ook wel eens het einde van deze blog kunnen betekenen, want dan wordt het voor mij ook moeilijk om nog de rekeningen te betalen. Een verhuis zit er dan ook in.
    Tenzij ik keihard belastingen ga beginnen te ontduiken natuurlijk.

  11. @Bruno: de laatste stap in uw integratieproces? De achterpoortjes van de belastingwetten worden in Belgie toch ook goed gebruikt he…?

  12. 🙂
    Na 10 jaar ben ik er dus nog altijd niet, he!

  13. Kennen jullie Agios Mamas niet?
    De patroonheilige van de belastingsontduikers!
    Ade grigora st’ Eklisaki tou Agio Mama n’ anapsete kerakia! KAI BOLIKA RE GAMOTO

  14. @Bruno, geen idee. Ik heb het ooit gehoord. Meerdere plaatselijke vrienden hebben het ook ooit gehoord, maar niemand weet er het fijne van. Laat ons bidden, en heelheel veel kaarsjes branden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *