Metsovo

Metsovo

Metsovo - bemerk de stenen dakbedekking en de brug van de nieuwe Egnatia Odos links onderaan de foto

Vermits ik al voor de 3de keer in 10 jaar in Kalambaka was, leken me 2 dagen wel voldoende om de omgeving en de kloosters daar te bezoeken. Dat betekende dat we nog 2 dagen ter beschikking hadden om andere plaatsen in de buurt te bezoeken. 1 van die plaatsen was Metsovo – een dorp midden in het Pindos-gebergte, in het meest ongerepte deel van Griekenland: Epirus. Metsovo ligt niet meteen vlak bij Kalambaka: het is toch nog wel een uurtje rijden langs bergwegen door erg mooie natuur. Gelukkig moet het laatste gedeelte over de nieuw gebouwde Egnatia Odos, die Griekenland doorkruist van west (de haven van Igoumenitsa) naar oost (tot aan de Turkse grens). Deze snelweg loopt op verschillende plaatsen parallel met de oude Romeinse Via Egnatia.

Metsovo is een bergdorp op 1156 meter hoogte dat midden in het gebied ligt van de Vlachen – een gelatiniseerde bevolkingsgroep die over de hele Balkan verspreid leeft. Bij het stichten van de nieuwe Griekse staat werden ze verplicht om hun taal af te zweren, maar links en rechts hoor je toch nog wel sporen van die andere taal. De Vlachen zijn voornamelijk schaapherders (zoals we onderweg wel hebben gemerkt aan de kuddes van schapen en geiten die de straat over steken).

Metsovo

Metsovo - typische huizen

De architectuur van Metsovo is erg typisch; met overal stenen huizen, en een bovenste verdieping in hout, met erkers die uitsteken. In hartje winter, wanneer de sneeuw tot meer dan een meter hoog ligt, bewijst een dergelijke architectuur zijn nut. Opvallend wel dat weinig andere dorpen zo typisch zijn. Het maakt Metsovo ook toeristisch erg aantrekkelijk (en voor mij erg sprookjesachtig) wat te merken is aan het grote aantal taverna’s en hotels in het dorp, om nog te zwijgen van de talloze winkeltjes met locale specialiteiten en ambachtelijke producten. En omdat het deze tijd van het jaar nog redelijk koud is (12 graden, terwijl het in het laag gelegen Kalambaka nog 23 graden was), ruik je over de geur van open haarden. En omdat er in Metsovo ook veel wordt gegeten, ruik je meteen ook de geur van de “tsikna”, het vet van het vlees op de grill (zie ook tsiknopempti).

Met dergelijke geuren, en een zuivere berglucht die je hongerig maakt, konden wij ons natuurlijk ook niet onbetuigd laten en hebben we ons flink laten gaan bij de locale gerechten. En Metsovo heeft heel wat lekkernijen op de kaart staan. De meeste bekende is de Metsovone kaas – een gerookte kaas die je ook in Athene vindt, maar waar ik niet zo dol op ben. Als je ‘m echter bakt (de zogenaamde “saganaki”) en paneert met sesamzaadjes, dan wordt ie echter heel erg lekker. Maar dé ontdekking op gebied van kaas, was voor mij wel de Metsovella. Deze kaas was mij onbekend, en je vindt ‘m ook niet in Athene, maar dit is wel de beste Griekse kaas die ik ooit heb gegeten.

Metsovo is ook bekend wegens zijn chilopites, een pasta met een typische vorm die je nog het meest met tagliatelli zou kunnen vergelijken. In een kleipotje met vlees en tomaat zeker niet te versmaden. Ook heerlijk: de plaatselijke worst, waar stukjes prei zijn in verwerkt (overheerlijk), chorta (vers geplukt in deze tijd van het jaar), preitaart, en nog zo veel meer. Je zou als het ware op een gastronomisch weekend kunnen gaan naar Metsovo! Alles wordt natuurlijk doorgespoeld met de plaatselijke wijn: een etiket dat best bekend is, namelijk Katogi Averoff. En dan heb ik het nog niet gehad over de heerlijke zoetigheden, zoals baklava en loukoumia op basis van most.

En die Averoff mag u misschien Russisch in de oren klinken: het is nochtans een Griekse naam, typisch uit de contreien van Metsovo en typisch Vlach. Overigens is Averoff een van de bekendste namen uit Metsovo. George Averoff bijvoorbeeld, was een zakenman uit de 19de eeuw, die scholen heeft opgericht in Egypte en Griekenland en het geld heeft voorzien voor de restauratie van het Panathinaikon Stadion (bekend als Kalimarmaro) in Athene om het klaar te krijgen voor de Olympische Spelen van 1896. Als eerbetoon aan hem, werd de universiteit van Athene de Metsovo universiteit genoemd (het strijdtoneel voor de opstand van 17 november 1973). In haven van Floisvos, in Faliro, aan de kust voor Athene, ligt de cruiser die naar hem is genoemd.

Een andere Averoff uit Metsovo, namelijk Evangelos Averoff, is nog voorzitter van de partij Nea Dimokratia geweest, tussen 1981 en 1984. Averoff had zijn sporen verdiend in zijn weerstand tegen de militaire junta in de Velos opstand.

Een plaats met heel wat geschiedenis, mag je stellen. En dat voor een dorp dat niet eens zo groot is: nauwelijks 4000 inwoners.

Tot slot geef ik graag nog een aantal sfeerbeelden mee.

Metsovo Metsovo Metsovo
Metsovo Metsovo Metsovo
Metsovo Metsovo Metsovo

11 thoughts on “Metsovo

  1. JAAH! Twee jaar geleden nl. mijn fotostick kwijtgeraakt aan een periptero in Thessaloniki en sindsdien al die prachtige beelden van Lefkas, Kefalonia en Metsovo alleen maar in mijn herinneringen kunnen oproepen… een ware kwelling toen ik dat vaststelde! Wat doet dat goed, zeg, eindelijk de typische plaatsjes terug te zien van het toch zeer aparte, karakteristieke Metsovo! Ik herken elk hoekje en steegje! Sta me toe @Bruno, dat ik deze plaatjes opsla in mijn bestanden, zodat ik –na twee jaren- alsnog een aandenken heb aan mijn vakantie-2008!

  2. @Roosje, als je wil kan ik een ftp-account opzetten, zodat je mijn foto’s van Metsovo kunt afhalen. Ik heb daar geen moeite mee. Ze zijn niet copyrighted of zo.

  3. Niet dat ik versta wat een ftp-account is, maar je mag dat zeker doen, als het me niet te veel technische moeite kost om ze daarvan af te halen. Met hartelijke dank bij voorbaat!

  4. De kruiser “Averof” speelde ook een rol bij de bevrijding van Thessaloniki in 1912, waardoor er daar verschillende hotels e.d. naar genoemd zijn.

  5. Beste Bruno, ik volg je blog nu al bijna 2 jaar en ik heb nog nooit iets gepost…ik geniet van de commentaren van de andere 😉
    Maar nu wil ik toch zeggen: kan het dat dit het mooiste stukje Griekenland is waarvan ik hier al foto’s van heb gezien? Prachtig gewoon!

    Het spijtige is dat ik dit bijna een drietal jaar geleden heb bezocht. Mijn vrouw was echter zwanger, misselijk en er was toen een hittegolf (de zomer met de vele bosbranden). Gevolg: we zijn niet van het strand in de peloponnesos afgekomen.

  6. Wow @Bart, vind je ‘t echt zo mooi? Er zijn zo vele hoekjes in Griekenland die prachtig zijn, maar dit is misschien niet het soort Griekenland dat de meeste mensen kennen. Ik kan het je ten zeerste aanraden, maar wellicht best niet in hartje zomer. In Kalambaka zal het dan wel ondraaglijk warm zijn, in Metsovo draaglijk. Maar in de zomer wil je natuurlijk wel de zee in de buurt hebben.

  7. Mijn vrouw is terug zwanger. Bijgevolg roept die zomervakantie in Griekenland niet veel goeie herinneringen op (misselijkheid + hitte + redelijk vet eten = slechte combinatie) 😉
    Het zal dus voor een ander jaar zijn.

  8. Oei, vet eten in Griekenland? Kan ik je een cursusje geven, @Bart? 🙂
    Want het kan hier gelukkig ook anders. In ieder geval: “me to kalo”, zoals men hier zegt.

  9. Mja, om jou een voorbeeld te geven Bruno: mijn vrouw wou per se gekookte groenten dus bestelde ze spinazie…bleek daar een halve liter olijfolie te zijn overgegoten! Dus cursusje is welkom 😉

  10. Haha @Bart, dat was geen spinazie, maar chorta! Wilde groenten, een gerecht dat ongemakkelijk wordt vertaald als “greens (portion)”. Kun je ook gewoon vragen zonder de olijfolie, hoor. Tsja, toch opletten met die olie inderdaad. Het blijft natuurlijk vetstof.

  11. Ik ben er verschillende keren geweest, zomer, winter, herfst, lente. Het is mooi maar ontzettend klein en ontzettend toeristisch. Geen parkeerplaats te vinden. Ik vind het eerlijk waar erg overroepen. Er zijn veel mooiere plaatsen in de pindos dan daar! Misschien eens de moeite om wat verder te rijden, voorbij ioanina de bergen in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *