Pasen in aantocht

Met al die posts over uitstapjes, zouden we het misschien vergeten, maar aanstaande zondag is het Pasen.
Uitzonderlijk valt het Griekse Pasen dit jaar samen met het Katholieke Pasen – nu kunnen de katholieken en orthodoxen op het eiland Syros eindelijk eens samen een lammetje aan het spit eten!

Vandaag is het Goede Vrijdag, Megali Paraskevi en dat is traditioneel een trieste dag. Zelf ben ik op kantoor, maar de meeste Grieken zijn onderweg naar hun dorp om daar Pasen te vieren. De relatieve stilte in de Griekse hoofdstad wordt enkel doorbroken door de doodsklokken – teken van rouw voor de dood van Christus. Het is ook nog eens zwaar bewolkt (om de een of andere reden is het ALTIJD bewolkt op Goede Vrijdag in Griekenland).

Ik heb dit jaar niets geschreven over de gewoontes tijdens de Goede Week (die Grote Week wordt genoemd in Griekenland), maar gezien ik dat de voorbije 5 jaar altijd al heb gedaan, vond ik het niet nodig om mezelf nog maar eens te herhalen. Wie het zich allemaal niet goed meer herinnert, kan nog steeds terug gaan kijken. U hoeft in de tag-wolk links op de pagina slechts op het woord “Pasen” te klikken en u krijgt alle artikels te lezen die ik die tag heb gegeven.

(ik heb het hier alvast  voor u gedaan).

4 thoughts on “Pasen in aantocht

  1. Hierbij alvast Kali Anastasi gewenst 🙂

  2. Bruno,
    Twee keer maakten we de Paasweek mee op Patmos. Het eiland is klein genoeg om een viering te organiseren op dorpsniveau, eerder dan per familie.
    Het is daar dan ook veel logischer om betrokken te worden in het gebeuren. Je bent er echt nog te gast.
    De laatste jaren gaat spijtig genoeg veel verloren. Dertig jaar geleden trok iedereen nog te voet naar het klooster via het oude stenen pad. Nadat “het licht” doorgegeven werd kon je vanaf de kloostermuren zien hoe het licht zich verspreidde over de ganse omgeving.
    De sfeer wordt nu bedorven omdat iedereen per pickup komt.
    Toch blijft Patmos een speciaal plaatsje in mijn hart bezetten.
    Ook op Corfu vind ik de viering speciaal. Vooral het stuksmijten van kruiken (vanop de balkons), uit woede over het verraad van Judas, valt in de smaak.
    De parades van de fanfares (uitmuntend niveau trouwens) zijn zonder meer ontroerend. Ik zoek trouwens al jaren naar een cd met dit repertoire.
    Het elkaar half dood slaan voor een gratis chocoladen ei vond ik minder.
    Kaló Páscha gewenst voor jou en je naasten.

    Eddy

  3. Er werd me gezegd dat ook volgend jaar de katholieke en orthodoxe pasen samenvalt . Een zeldzaamheid , twee jaren na mekaar.
    Beste wensen voor iedereen .

  4. @Jenny: correct; da’s geleden van het begin van de 20e eeuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *