De paasbalans

Bij elk groot feest horen drama’s. En na het verlengde paasweekeinde zullen er weer heel wat families zijn, die in het zwart zullen gekleed gaan van nu af aan. De feestelijkheden hebben namelijk heel wat slachtoffers geëist.

Afgelopen weekeinde zijn er 38 dodelijke slachtoffers gevallen op de Griekse wegen. Daarenboven zijn er ook nog eens 56 zwaar gewonden gevallen, en 497 lichtgewonden. Dat zijn ontstellende cijfers, maar ze zijn geen verrassing.

U moet weten dat er sinds afgelopen donderdagavond meer dan 1 miljoen auto’s uit Athene alleen al zijn vertrokken. Dat betekent dus dat er erg veel volk op de baan is (bijkomend voordeel is wel dat het paasweekeinde een heerlijke periode is in de Griekse hoofdstad). Neem daar dan ook nog eens bij dat iedereen bijzonder gehaast is om in “zijn dorp” te geraken, dat de toestand van de Griekse wegen -hoewel reeds flink verbeterd- nog steeds niet ideaal is, en dat er flink wat wrakken op de weg zijn, en je hebt een explosieve cocktail.

Er zijn helaas niet alleen verkeersslachtoffers te betreuren. Tijdens de paasvieringen zijn er namelijk ook 3 jonge mannen gedood toen ze met vuurwerk aan het spelen waren. Er zijn ook mensen die handen of vingers zijn kwijtgespeeld… het is eigenlijk elk jaar hetzelfde. Er was ook een dorp, ik herinner me niet meer precies de naam, waar een 49-jarig man een karabijn bovenhaalde om een paar patronen af te schieten om Pasen te vieren. Toen de karabijn stokte, richtte hij het wapen naar beneden, het ging opeens af en zijn neef werd gedood. Geweren mogen misschien wel stoer staan, maar ik heb er een acute allergie aan, en dit voorval toont aan dat het toch echt geen speelgoed is.

18 thoughts on “De paasbalans

  1. Van acute allergie te spreken Bruno . Wij zaten allemaal gezapig te babbelen en te snaperen toen een bonzige kerel aankwam en met een pistool begon in de lucht af te vuren . Werkelijke loeiende knallen en toen nodigde hij een kleine jongen , 6 jaar oud,uit om samen bang-bang te maken . Iedereen was geschokt en de mannen hebben snel ingegrepen . Die gewoonte van af te vuren is schokkend en de kerels in kwestie vinden het leuk dat iedereen opschrikt .

  2. HET WAS TOCH NIET OP KRETA HOOP IK JENNY?

  3. Nee KPHTH , elders durven ze ook zo’n stommiteiten uithalen.

  4. dat laaste was op kreta. zijn eigen neef vermoord . heb vaker gezegt. dat volk gaat al jaaren achteruit. ze gaan dood op feesten op de weg door domme fouten. en leeren?? nee. zo gingen ze dertig jaar geleden op iedere groot feest ook dood. vol gooien met vlees en alcohol en dan de mangkas uithalen achter het stuur.

  5. op kreta heeft een engelse tourist gekregen met de paas feesten. of hij dood is weet ik niet.

  6. hm hm ik zal dat maar niet opnemen als een belediging dat onze vriend tzimi deze mensen malkes noemt, nee toch ? 🙂
    Gelijk jenny zegt elders als ze dat doen zijn dat stommiteiten maar op kreta ,aanvaard het gewoon mensen dat is NORMAAl NORMAAL en nog eens NORMAAL vaak lees ik op blogs Kretenzers zo en wapens hier en wapens daar en dat men niet durft zonders wapens … en bla bla bla… hier kunnen we hele boeken overschrijven. Maar wat dat durven betreft een paar dagen geleden was ik in de Standaard een artikel aant lezen over agressie in het metrostation http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=TB2OD243
    en een van de reacties van een lezer was “Beter veroordeeld worden voor ‘verboden wapandracht’ dan gebroken nekwervels, n’est-ce pas?”
    Wie een mes of eender welk wapen bij zich heeft noemen ze een bangerik in onze maatschappij ik zie het weer anders me to ftoxo mou to mialo als je geen wapen bij u hebt dan zijt je pas bang,bang bv om het te gebruiken bang dat de overheidsinstanties het wapen…
    “to mauro to poukamiso foroun osi exoune mpistoli giauto sthn KPHTH KPHTIKOI maura foroume oloi” OPA 🙂
    “Met een wapen bij de hand kom je door het ganse land” zeg ik altijd 🙂
    @ Tzimi neem eens de tijd en luister wat mr PATTAKOS vertelt van 03.43-06.10 mss begrijp je me DEZE KEER beter
    http://www.facebook.com/video/video.php?v=1393182268429&ref=mf

  7. Europa , het is niet zozeer de wapendracht die ik stommiteit noemde maar wel een dodelijk pistool in de handen van een kleine jongen te geven die het verschil niet kent tussen een waar en speelgoedtuig, het hem zelfs leerde laden.
    Niet dat ik wapendracht goedkeur want het heeft iets van Far West weg maar hoop dat Kretenzers , er voorzichtiger mee omgaan als ze toch niet zonder kunnen .

  8. wij zijn nog niet gek geworden?? deze soort onzien met de maxairia en de pistolia zijn voor debielen. kretanen grieken of wat dan ook. wij leven in 2010 en niet in de mideleeuw. de turken zijn al lang weg uit kreta.

  9. Tzimi , de man die bg gedrag uitvoerde op de Pelion was een gepensioneerde bank directeur .
    In m’n schoonfamilie zijn ze geen poesjes maar dat ging werkelijk te ver . Zij beschermen hun kinderen en willen zeker niet dat er hun zware pistolen in de hand gegeven worden en daarbij nog eens lesgeven over hoe en wat !
    Het was een ware opluchting dat mannen tussenbeide kwamen en dat dames het jongejte meenamen om wortelen aan het paard te voeden (was ook al ontzet) en de kleinste kalmeerden .
    Zoiets zijn toch geen prettigheden meer . Is het nu echt nodig mensen op te schrikken ?

  10. bazooka ik weet niet van welke lompe streek jij komt maar je kunt niet alle kretenzers over 1 kam scheren en 2010 of niet iedeer zijn mentaliteit en gewoontes en als het u niet aanstaat ga dan zelf naar de mensen daar en ga u mening vertellen of als je het beschaafder wil oplossen stuur een brief naar onze faitte regering mischien weten zij voor een oplossing:) groetjes

  11. bravo jenny mooi gesproken, het ze totaal verbieden bestaat niet, nu niet en in de toekomst niet, ze kunnen alleen maar voorzichtig mee zijn .
    @ tzimi ik denk dat je mijn link niet bekeken hebt of wel verstaat je mr Pattakos zijn dialect niet. 🙂

  12. ‘Jong geleerd is oud gedaan’, zeggen ze in de volksmond @jenny. Maar ja je hebt gelijk jenny met zo iets kan je niet voorzichtig genoeg zijn . Daar kan van alles mee gebeuren bv een “zwak schot” een “ketser” en noem maar op… en dan als de mensen nog dronken zijn…..

  13. Jimy is Pontios. en daar weten ze meer over pistolen en mesen dan op Kreta. maar schieten niet zo maar ,sto gamo tou Karagkiozi. Balothies en zoniana toestanden zijn niet om trots op te zijn. ksypna ,min kimase akoma.

  14. Europa , ik veronderstel dat al die matcho’s geen vergunning hebben voor vuurwapenbezit ? En dat wordt allemaal oogluikend toegelaten van kogels af te schieten op kermissen , huwelijken , enz ,gelegenheden waar veel volk tesamen komt en er ook gedronken wordt !

  15. pontos ik ,denk dat je u vergist dat ze meer weten over messen en pistolen bij u streek;niet dat ik er fier over ben dat ze op kreta meer dan de helft van alle griekse ilegalen wapens hebben en bezitten maar als ze er meer over wisten dan op kreta dan was niet de zwarte zee nu van de turken

  16. Gelijk jenny vertelt overal heb je van die mensen in Griekenland die deze gewoonten hebben trouwens in andere landen bestaat die traditie ook maar op Kreta zijn niet een paar mensen die deze traditie of hoe je het noemen wilt in stand houden maar bijna de hele bevolking.
    Inderdaad Jenny dat wordt min of meer toegelaten als je weet dat sommige overheidsinstanties ook soms meedoen aan deze traditie, ze weten dat ze er niks aan kunnen beginnen er zijn paar schijn acties ondernomen maar geen resultaat politie nam paar wapens in beslag tijdens zoekacties reactie : ingebroken bij de schietstand van de politie politiewapens meegenomen en de wapens van de burgers daar gelaten dat zegt genoeg.
    @tzimi deze mensen zijn daar wel trots op, ze leven in hun eigen wereld, wij de buitenstaanders begrijpen hun niet, voor hun is dat heel gewoon daar kan niemand iets aan veranderen de staat niet de paus niet alleen zijzelf natuurlijk en als zei willen slapen laat hun slapen tzimi of ga hun wakker schudden 🙂 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *