Nieuw politiek landschap?

Gisteren werd in het parlement gestemd over de draconische besparingsmaatregelen die vorige zondag waren aangekondigd. De procedure is dat de partijvoorzitters eerst allemaal aan het woord komen en de partijlijn aankondigen (stemmen we voor, stemmen we tegen, of onthouden we ons?). Daarbij was het al meteen duidelijk dat de partijen de zielige partijspelletjes blijven spelen. Nea Dimokratia en PASOK bakkeleiden wie er nu de grootste verantwoordelijkheid droeg voor de crisis. De linkse partijen vinden dat de rijken maar moeten betalen. En extreem-rechts vindt de besparingen een goed idee en gaat verder tegen iedereen te keer.

Op een bepaald moment werd premier Papandreou onder vuur genomen door Nea Dimokratia omdat hij wel eens fouten maakt in het Grieks. Hij is namelijk een Griek van de diaspora, die lang in het buitenland heeft gewoon. Daarop reageerde hij woedend dat zijn vader tot 2 keer toe is verbannen uit Griekenland, en zijn grootvader zelfs 6 keer. En dat Nea Dimokratia zich beter op de inhoud zou richten.

In ieder geval besloot de partijvoorzitter van Nea Dimokratia om tegen de maatregelen te stemmen. Als hij had gekozen om voor te stemmen, zou dat betekenen dat Nea Dimokratia een deel van de verantwoordelijkheid op zich zou nemen. Niet dus.

Uiteindelijk werden de maatregelen goedgekeurd, met 172 stemmen voor en 121 stemmen tegen. 4 parlementsleden waren niet aanwezig. 3 PASOK parlementsleden onthielden zich en werden prompt uit de parlementaire ploeg gegooid. 2 van hen geven hun zetel niet op en zullen blijven als onafhankelijke kandidaten.

Nea Dimokratia stemde tegen, behalve Dora Bakoyianni (minister van Buitenlandse Zaken onder de regering Karamanlis en in een verder verleden nog burgemeester van Athene). Bakoyianni werd daarop ook uit de parlementaire ploeg gezet en even later zelfs helemaal uit de partij gegooid!

Dit is niet geheel onverwacht. Partijvoorzitter Samaras was minister van Buitenlandse Zaken in de regering van Konstantinos Mitsotakis (de vader van Bakoyianni) van 1989 tot 1992. Toen hij in de Macedonische Kwestie de harde lijn volgde (geen toegevingen aan de noordelijke buur), zorgde hij effectief voor de val van de regering. Daarop werd hij door Mitsotakis uit de partij gezet en was hij van toen af het zwarte schaap voor de politieke familie uit Kreta.

In 2004 kwam hij terug bij Nea Dimokratia, en in november 2009 won hij de verkiezingen voor partijleider van ND van Dora Bakoyianni. Iedereen wist toen dat het een kwestie van tijd was tot de wegen van de 2 zouden scheiden. Dat is dus gisteren gebeurd.

Wellicht wordt het politieke landschap van Griekenland nu flink hertekend, want het is best mogelijk dat Bakoyianni een eigen partij zal beginnen. Wordt vervolgd.

2 thoughts on “Nieuw politiek landschap?

  1. Pasok heeft ook 3 naar huis gestuurt toch??

  2. trouwens de Makedonishe questie is snel opgelost. en de problemen met Turkije ook. wacht even en je zult het zien. waneer komt Erdogan?? deze week of volgende??
    ik hoor steeds meer de geluiden om uit de euro te stappen. ik geef het een jaar.
    Samir Amin een goede vriend en beste economolog van GAP zjn vader heeft een text en uitleg gegeven aan Thema.
    http://www.politicsonline.gr/2010/05/%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%B9%CF%83-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *