Bezoek aan het nieuwe Akropolis museum

Tsja, en als je dan de Akropolis uiteindelijk bezoekt, moet je natuurlijk ook naar het nieuwe Akropolis museum. Om de één of andere reden was me dat tot nog toe niet gelukt. Vorig jaar was de entree nog 1 euro, dit jaar is het al 5 euro geworden. Maar dan nog is het een bijzonder billijke prijs om een dergelijk museum te zien. Alleen al het gebouw zelf is een kunstwerk. Het is bovendien gebouwd boven op de oude wijk Makriyianni en bijna overal is de vloer uit glas opgetrokken, zodat je ziet wat er zich onder je bevindt. Gezien er ook glas werd gebruikt voor de bovenste verdiepingen, raad ik vrouwen aan om veeleer een broek aan te trekken dan een korte rok; je weet maar nooit…

De collectie van het nieuwe Akropolis museum is werkelijk verbluffend en bijzonder groot. Ik denk dat er vroeger op het kleine museum bovenaan geen 50ste tentoon gesteld stond van wat er allemaal gevonden is. De collectie is chronologisch opgebouwd en laat echt wel het beste zien wat de Grieken hebben gefabriceerd.  Ik ga er niet te veel woorden aan wijden: u moet er gewoon naartoe wanneer u in Athene bent.

Een koffie op het terras is ook aan te raden (de koffie is in het museum zelfs maar de helft van de prijs van elders in Plaka – 2 euro lijkt me niet te veel). En inderdaad, vanuit de cafetaria en vanop het balkon ziet u de achterkant van de 2 art deco gebouwen die de vorige minister van Cultuur zinnens was te slopen. Langs de achterkant zien de gebouwen er inderdaad niet zo fraai uit, maar toch vind ik niet dat ze het zich erg verstoren.

De bovenste verdieping is de pièce de résistance: de hele verdieping is even groot als de Parthenon tempel en rondom rond zie je de Parthenon friezen. In het geval van de friezen die in het British Museum zitten, staat er een gipsen afgietsel, zodat je tenminste wel een volledig beeld krijgt.

Als je je tijd neemt om het museum te bekijken, dan heb je toch makkelijk 4 uur nodig. 4 uur die u meer zullen leren over een van de bekendste monumenten ter wereld. Absoluut niet te missen.

Onder de fundamenten van het Akropolis museum

Onder de fundamenten van het Akropolis museum

Het museum zelf is een kunstwerk

Het museum zelf is een kunstwerk

Zicht vanuit de cafetaria/terras

Zicht vanuit de cafetaria/terras

5 thoughts on “Bezoek aan het nieuwe Akropolis museum

  1. Nou, 2 euro voor een koffie is inderdaad niet duur voor Griekse begrippen! Mijn broek zakte er vanaf toen ik November 3 frappe bestelde…

    5 euro voor zo’n nieuwe museum dat voor de verandering wel goed in elkaar gezet is qua gebouw en collectie, vind ik niet eens zo duur. In Amsterdam betaal je meer voor een onzin zolder museumpje…

  2. Wikipedia heeft een uitgebreid artikel over Yiannis Makriyiannis:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Yannis_Makriyannis

    Een held uit de vrijheidsstrijd tegen de Turken die -het zal u niet meer verbazen (veel helden uit de Griekse vrijheidsstrijd werden nadien verguisd)- als dank door zijn landgenoten ter dood werd veroordeeld, maar vergeving kreeg.

  3. door de helft van de grieken. vergeet niet er zijn grieken en de andere grieken.

  4. Afgelopen december ben ik er geweest…..prachtig en heel indrukwekkend!!
    Ik heb gelijk een grote poster (70/100) van de Kariatide mee genomen die hangt nu in een lijst aan de muur te prijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *