Bestemming: Syvota

Syvota bij valavond

“Waar ga je naartoe, Syvota?? Nog nooit van gehoord! Waar ligt dat?” Ik heb het vaak moeten horen van heel wat Grieken, toen ik hen vertelde waar we dit jaar onze vakantie zouden doorbrengen. Ik mag dan ook aannemen dat er onder u zijn die ook niet weten waar Syvota precies ligt.

Syvota ligt op ongeveer 450 km ten NW van Athene, althans via de kortste weg. Als je niet te veel tussenstops wil maken, is het dus belangrijk om te vertrekken met een volle tank. Dat bleek niet zo eenvoudig de dag nadat de transporteurs hadden besloten om een te staken, waardoor er al sinds de zondag voor ons vertrek lange wachtrijen aan de pompstations stonden. Gelukkig vond ik op maandag toch nog 1 benzinestation met een voorraad en met een korte wachtrij. Ik moest er wel even mijn principes voor opzij zetten. Toch maar BP tanken.
En uiteraard kreeg ik na mijn tankbeurt geen kasticket (wat sinds 1 juli verplicht is), want er staan nog zoveel wachtenden achter je, en je moet naar binnen om een ticket te krijgen.

Een goed begin van de vakantie was dit niet, maar ik liet me niet van de wijs brengen. De economische toestand, en vooral de persbelangstelling er rond, had mijn gemoed flink aangetast, en ik voelde me behoorlijk negatief voor het vertrek. De vakantie kwam dus net op tijd.

De kortste weg om Syvota te bereiken, gaat via het noorden van de Peloponnesos (van Kortinthos naar Patra) en vervolgens over de nieuwe brug van Rio-Antirrio, die de Peloponnesos verbindt met Aitolokarnania. De overtocht is niet goedkoop: het kost je 12,20 euro, maar je wint er wel flink wat tijd mee. En het is toch wel een machtig gevoel om over die enorme brug te rijden, met die massa water onder je.
Nadien gaat het verder langs Messolongi (waar Lord Byron het leven liet toen hij aan de zijde van de Grieken tegen de Turken kwam vechten), over Amfilochia en Arta, scherend langs Preveza en de brug naar Lefkada en dan richting Igoumenitsa.

Syvota ligt in de streek Epirus, in de prefectuur Thesprotia. – 25km ten zuiden van Igoumenitsa, de havenstad waar heel wat schepen vanuit Italie aanmeren.
Tegenover de kust liggen Ionische eilanden Kerkyra, Paxoi en Antipaxoi.

Bij aankomst was de tank iets meer dan half leeg – en er was geen druppel benzine meer te krijgen in de buurt. Noodgedwongen bleef onze actieradius dan beperkt, maar dat was geen probleem. In de buurt van Syvota zijn er ongeveer 20 stranden, in een straal van minder dan 10 km. Een aantal van de stranden zijn niet per auto of te voet te bereiken, maar een taxi bootje brengt je overal naartoe.

Syvota lijkt wel een bestemming voor families. Dat valt ook wel te merken aan de accommodatie: heel veel appartementen, en minder hotels of kamers.

11 thoughts on “Bestemming: Syvota

  1. Ik heb vorig jaar ook die rit gemaakt vanaf Kreta naar Pireaus en door naar Igoumenitsa, die brug is inderdaad indrukwekkend. Voordat ik op de boot ging ben ik in Syvota nog ff de zee ingedoken en heb een stranddouche gepakt, wetend dat ik daar op de drukke boot geen gelegenheid meer voor zou hebben.

  2. deze kant van griekenland was nooit bekend aan de grieken behalve als je daar vandan komt. bereikbaarheid was en is slecht. ik ging daar vroeger ook ,mede voor mijn werk , maar als je rijdt van igoumenitsa naar zuiden zie je ook dat geen weg is dat langs de kust rijdt zo dat je alle dorpen langs kan. het begint nu met de egnatia dat uit oost griekenland ook daar heen op vakantie gaan. mijn favoriet is de route via Astakos langs Paleros waar mijn vrienden wonen. maar je zie dat na de brug van Rio de route slecht is.Souflias zou toch de Ionian odos maken of niet??
    trouwens Bp ,niet omdat ze de olie naar de amerikanse strand hebben gebracht of omdat ze duur zijn daar. je ziet dat Shell en ik denk ook BP weg gaan en de griekse landschap vol wordt met Revoil ,EKO ,Eteka en andere griekse piraten.

  3. hoe zijn de stranden eigenlijk? zand? helder water of met planten in? steil of zacht aflopend? sorry voor de vragen, maar ik zoek nog een bestemming voor enkele dagen…

  4. Wij zaten in Parga:helder water, zand met keien, wel licht aflopend. Dus geschikt voor kindjes!

  5. Wel @Tzimi, er is al een stuk van de Ionia Odos klaar, tussen ruwweg Agrinio en Amfilochia – en dat gaat inderdaad al een heel stuk sneller. Wanneer de rest zal klaar zijn, weet ik natuurlijk niet.

    @Hans: je wordt in de volgende post op je wenken bediend.

    @Anna: Parga is prachtig mooi, maar de stranden van Syvota konden mij toch meer bekoren. De zee leek me er nog helderder.

  6. Je zoekt een bestemming voor enkele dagen @Hans? Héél Sithonia en de oostkust van Chalkidiki: glashelder water waarin je kleine visjes met het blote oog rond je tenen ziet zwemmen, zeer licht glooiend, hagelwit zand en/of witte fijne kiezelsteentjes, goudgele stranden,… ideaal voor kinderen dus! Wat moet een mens nog meer? (Haha @Bruno, ‘k kan het niet laten.)

  7. @Roosje, Sithonia ben ik jaren geleden al eens een week geweest – was inderdaad prachtig, al heb ik mij laten vertellen dat de sfeer er tegenwoordig wat verpest wordt door al te patserige Russen…? Vervolgens zijn we toen met de auto op een roadtrip gegaan langs Thessaloniki, Vergina, Edessa, Florina, Kastoria, Prespes … ook aan te raden. Maar Chalkidiki is me te ver met de auto…

  8. @Roosje, Sithonia staat echt wel op mijn lijstje, hoor, maar het is inderdaad wel ver voor een paar dagen, zoals @Hans zegt. Syvota is 450 km. Niet bij de deur, maar misschien wel beter te doen? Enfin, de beslissing laat ik aan anderen over…. 😉

  9. waneer de rest van Ionia odos klaar zou zijn ?? zo als ge grieken zegen ,του αγιου Λουτσου. ισως αμα ξανγινει ο Σουφλιας υπουργος δημοσιων εργων.

  10. @ Hans: Kan je rubriek zo niet meer gelezen worden?
    Ik word steeds doorverwezen naar de “standaard voor abonnees”.

  11. @Anna, ik heb ook mijn beklag gemaakt (wat ze doen is trouwens niet toegelaten: geld vragen voor materiaal waar ze geen rechten op hebben), maar ik kreeg te horen dat het ‘een software bug’ is die wordt opgelost… nu, ik ben er sowieso mee gestopt, voorlopig althans: een beetje uitgeschreven en ook een nieuwe werkgever, daar ga ik me eerst wat op toeleggen. groeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *