Syvota dus…

Een onbekende bestemming, dus ik ben een beetje op zoek gegaan naar de geschiedenis van Syvota. Het is een plaatsje dat al uit de oudheid bekend is, namelijk door de Slag bij Sybota (toen de Grieken de bèta nog als een –b- uitspraken), in 433 voor Christus. In die slag stond Korinthe tegenover Korkyra (nu Kerkyra, maar beter bekend als Korfoe). Korkyra had de hulp gevraagd van de Atheners, en beiden verpletterden ze de Korinthische vloot. Deze zeeslag was een directe aanleiding voor de daaropvolgende Peloponnesische Oorlogen. Dat haalde ik alvast uit Thucydides.

Het haventje van Syvota

Het huidige Syvota is eigenlijk niet meer dan een dorpje, met ongeveer 2000 bewoners. Die wonen verspreid over een redelijk grote oppervlakte. Dit is geen dorp met een typische centrale plateia. Alle activiteit speelt zich af aan het haventje, waar heel wat zeilschepen en yachts aanmeren. Daar vind je een beperkt aantal taverna’s, snackbars en cafetaria’s. Het is er gezellig kuieren, maar na 1 avond heb je het al wel gezien.

Resten van deze oude zeeslag zijn overigens nergens meer merkbaar. Er zijn nog wel de archeologische resten in Dimokastro, dat de oude stad Elina zou zijn, de kolonie van de Korinthiers. In de buurt zijn verder nog sporen te vinden van de heerschappij van Ali Pasha – de leeuw van Ioannina – , de brute heerser over Epirus, van 1788 tot 1822 (wat meer over deze figuur in een volgende post). De streek ligt bezaaid met resten van versterkte vestigingen die door hem zijn gebouwd, maar die konden niet echt mijn interesse opwekken, eerlijk gezegd. Verder is er ook nog de Byzantijnse ruïne van Polyneri, maar daar kan ik verder weinig over zeggen.

Syvota is pas Grieks grondgebied geworden in 1913. Voordien woonden er voornamelijk “Tsamides” (zoals ze in het Grieks worden genoemd, maar die wij beter kennen onder de naam “Cham”). Deze Cham Albanezen werden na 1944 verbannen omdat ze hadden geheuld met de nazi’s. Sinds de val van het communisme in Albanië proberen de Cham het recht af te dwingen om terug te keren naar Griekenland en hun geconfisceerde eigendommen terug te eisen. Maar dat is dan weer een heel andere kwestie.

Waar het in Syvota natuurlijk meer om te doen is, zijn de stranden. En zoals ik eerder al heb gezegd: er zijn in de buurt van het dorp om en bij de 20 stranden, bijna allemaal zandstranden of stranden met erg kleine keitjes. Ideaal voor kinderen, zoals duidelijk werd, want Syvota trekt voornamelijk families met jonge kinderen aan. Het ene strand is al mooier dan het andere, en het water is bijzonder helder. Op een aantal plaatsen is het redelijk koud, wat vooral te wijten is aan het feit dat er heel wat bronnetjes ontspringen in de buurt, tot zelfs onder water toe. Maar voor wie liever warmere stranden opzoekt: die zijn er zeker ook. De kleuren gaan van turquoise tot smaragdgroen, omdat ze bossen echt tot aan de rand van de zee groeien. De typische kleuren die je aan de Ionische kust aantreft.

Wat me wel opviel, was het feit dat er op vrijwel elk strand één of meerder bars of taverna’s te vinden waren. Daar was ik niet aan gewend, want zeker op de eilanden zie je dat niet. Gelukkig gaat het hier niet om lawaaierige beach bars, type Mykonos, maar wel om rustige familietoestanden. Ik dacht altijd dat je een speciale vergunning moest hebben om op een strand iets uit te baten (nu ja, dit is Griekenland natuurlijk) en misschien is het ook niet toegelaten, maar het heeft in ieder geval 1 voordeel: de stranden blijven er schoner door, want de Grieken laten minder vuilnis achter (ze gooien alles in de vuilnisbak en de stranden worden ook schoongemaakt). Grieken hebben namelijk de neiging om overal vuilnis achter te laten.

Enkele van mijn favoriete stranden zijn:

Pisina - water zo helder als een zwembad

Pisina, wat “zwembad” betekent in het Grieks en het strand heeft zijn naam niet gestolen. Het water is enorm helder en het strand is redelijk ongerept. Je komt er dan ook alleen maar met een bootje, want het ligt op een van de kleine eilandjes voor de kust van Syvota.

Diapori, op het andere eiland voor Syvota. Het strand is eigenlijk een soort van landtong tussen 2 eilandjes, zodat je het gevoel krijgt dat je hier in een kanaal aan het zwemmen bent.

Diapori

Bella Vraka

Bella Vraka, een andere driehoekige landtong op een ander eilandje (Mourtemenos), waar je naartoe kunt waden. Het strand is erg klein en er worden zeillessen gegeven aan kinderen, maar het is er wel bijzonder mooi.

– Ten zuiden van Syvota, voor de kust van het dorpje Perdika, liggen de stranden van Agia Paraskevi, waar een klein eilandje de kust beschermd tegen de golven van de open zeer, en Karavostasi, een groot open strand met het helderste water dat ik ooit heb gezien (ik weet het, ik schrijf dit elk jaar – maar dit keer is het ook door de EU bevestigd). Beiden stranden hebben lekker warm water.

Aghia Paraskevi

Karavostasi

5 thoughts on “Syvota dus…

  1. toevalig gisteren had ert world een programma over historie met als presentator Mamalakis. ja die kook.Χωματα με ιστορια. toevalig over Ali Pasha de geschiedenis van Leukada ,Katsantonis en andere helden en de ovedracht van de Ionian eilanden naar de Fransen na dat Napoleon aan de winnende hand had tegen de Russen. De Russen stopten de hulp omdat ze verloren van Napoleon en hebben Leukas en ik weet niet meer welke eilanden nog aan de Fransen overgedragen. rond 1807 dacht ik.
    je weet dat Ali Pashas gek verlieft was op de griekse Kyra Frosyni.
    http://www.youtube.com/watch?v=5zVS_4X68gE

  2. Merkwaardig figuur, die Ali Pasha – erg gewelddadig en gevrees, en uiteindelijk werd er door de Grieken toch gerouwd na zijn dood.

  3. er was een soort respect weder om. Toen Dramalis ,Papaflessas heeft gedood heeft hem begraven en met een kus ,waardig begraven. normal gesproken zou zijn hoofd afhakken en rond brengen aan de dorpen om gevrees te worden en zijn victory te vieren.

  4. Ik ben op het eilandje in het meer van Ioannina geweest in het huis waar hij zou zijn doodgeschoten…..er zitten kogelgaten in het plafond aldaar.
    Tja en hij heeft ook zijn vrouw en dienstmeiden(na ontrouw met zijn zoon) in zakken met stenen eraan in het meer laten gooien. Vaak hangt daar een nevel over het meer en ze zeggen (omdat het er mysterieus uitziet) dat dat die vrouwen zijn. Er zijn heel veel verhalen over hem. Wat ik hoorde was dat er wel degelijk een decapitatie is geweest, zijn hoofd ligt ergens anders begraven dan zijn lichaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *