Economische bollebozen

In het memorandum met het IMF staan allerlei maatregelen die er moeten voor zorgen dat het begrotingstekort in Griekenland wordt teruggedrongen, maar ook dat de schuldenberg van het land wordt afgebouwd.

De Griekse overheid heeft weinig keuze: de maatregelen moeten worden gevolgd, anders krijgt Griekenland de leningen niet die zijn afgesproken in het memorandum. De voorbije maanden is er gesnoeid in de lonen van het overheidspersoneel en is de BTW op alle producten flink de hoogte in gegaan (soms van 11% naar 23%). Vrijwel alles is duurder geworden en de omzet van de handelaars is flink gedaald.

Omdat de overheid ook flink heeft geknipt in de uitgaven, heeft Griekenland op erg korte tijd zijn begrotingstekort flink weten terug te dringen, en het land kreeg daar goede punten voor van de Europese Commissie. Prima, zou je denken. Maar de schuldenberg blijft even groot, en is misschien zelfs nog aan het groeien. De overheid slaagt er namelijk niet in om inkomsten te genereren. Een belangrijke reden daarvoor is het feit dat de organen die moeten toekijken op het innen van belastingen, niet naar behoren werken.

Maar een andere belangrijke reden is de werking van de markt: wanneer de lonen dalen en de prijzen stijgen, gaan mensen de knip op de beurs zetten. Dat is volkomen logisch, niet? Daardoor loopt de overheid heel wat geld mis waarop ze had gehoopt met de BTW-verhogingen. Verder hebben heel wat producenten hun producten (zoals bijvoorbeeld sigaretten) goedkoper gemaakt, om hun omzet op hetzelfde peil te houden. Daardoor komt er natuurlijk ook minder geld in het laatje via de verhoogde BTW.

Dat zijn erg simpele marktverschijnselen. Nu vraag ik me af: de economische bollebozen op het ministerie van Financiën, maar ook in de Europese Commissie en bij het IMF, hebben dat niet kunnen voorspellen? Zijn die zo fel bezig met de beurzen dat ze geen idee meer hebben hoe de “echte economie” werkt? (heb trouwens die term “echte economie” altijd erg verdacht gevonden, want het suggereert dat er een onechte economie is, waarvan we veel afhankelijker zijn geworden).

En ondertussen zegt het IMF: “spendeer, om zo uit de crisis te geraken”. Dat kan natuurlijk wel kloppen, maar zo reageert een mens niet wanneer zijn loon is verminderd, en hij niet weet of de overheid nog meer gaat snijden in zijn salaris.

3 thoughts on “Economische bollebozen

  1. @Bruno, je hebt natuurlijk overschot van gelijk. Het begrotingstekort zal op die manier wel dalen maar de totale overheidsschuld niet. En die moet uiteindelijk toch afgelost worden, om maar te zwijgen over de jaarlijkse rentelast.
    Volgens mij kan enkel een Keynesiaanse economische politiek de griekse crisis oplossen. Dat betekent dat de overheid moet investeren in infrastructuur, onderwijs, gezondheidszorg, enz., in feite een beleid van openbare werken voeren dat jobs creëert en dus inkomens genereert voor de vele (jonge) werklozen. Dit zal de consumptie aanzwengelen en geld in het overheidslaatje brengen via belastingen en taxen. Natuurlijk moet dit gepaard gaan met belastingverhogingen voor de hoogste inkomens in plaats van wat nu gebeurt : daling van de modale lonen en prijsstijgingen. En is er eigenlijk een vermogensbelasting in Griekenland?
    De IMF-economen, en met hen vele andere, zitten nog altijd in de liberale jaren 80 sferen : de overheid tot een minimum herleiden, dereguleren, privatiseren, enz.
    Het resultaat daarvan is gekend.

  2. De markt ligt plat.Niks beweegt,mensen doen alleen maar window-shopping . Was dat niet te voorzien met al hun manipulaties ;mindere lonen en hogere taksen en geloofden die nou echt dat ze meer uit de BTW gingen trekken?
    Nu nog erger : brandstofprijzen en electriciteit verdubbelen in prijs. Vingers kruisen , kaarsjes branden , novenen houden dat we geen al te zware winter gaan krijgen .
    Misschien is privatisering een oplossing @Mario want de staat heeft bewezen dat ze onbekwamen en zwedelaars in dienst heeft,lieden zonder enige motivatie tenzij hun maandwedde op te strijken.

  3. @Mario: ik denk dat het laatste wat Griekenland nodig heeft nog meer staatsinmenging is. Griekenland heeft vooral ‘lucht’ nodig: de ramen open, de lakens uitschudden, afstoffen: een open markt, lage belastingen, vrije concurrentie (hier moet de staat wel ingrijpen), betrouwbare overheid, alles ondersteund door een veel beter onderwijs dat competitieve mensen aflevert. Jouw Keyniaans systeem gaat ervan uit dat de overheid tijdelijk tekoren creeert – dat kan nu natuurlijk niet meer. En hogere taksen hebben, zoals gezien, enkel tot totale verlamming geleid. Griekenland heeft nood aan een echte economie, die niet op (verdoken) staatssteun draait: echte mensen die echte producten en diensten maken die echte mensen echt willen kopen. De staat moet ervoor zorgen dat die economie werkelijk vrij en transparant is, en verder ook op gelijke voet belastingen innen, in plaats van dat systeem met 1001 privileges zoals nu…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *