Beledigende bisschop

Onze katholieke kerk maakt de laatste weken geen al te goede beurt. Op het eerste gezicht lijkt het er in de orthodoxe kerk toch wat gemoedelijker aan toe te gaan – zelf heb ik ook meer de indruk dat de mens er centraler staat dan bij de katholieken. Maar ook de Grieks Orthodoxe Kerk heeft zo zijn mindere momenten.

Een tijdje geleden werd het boek “The Grand Design” gepubliceerd – een boek waaraan vooraanstaand wetenschapper Stephen Hawking aan heeft meegeschreven. Het boek komt tot de conclusie dat het bestaan van God niet nodig is, omdat de fysica voldoende kan beschrijven dat een universum kan ontstaan zonder zijn inbreng.

Dat zijn natuurlijk beweringen die menig gelovige doet steigeren. De katholieke kerk heeft in haar geschiedenis wetenschappers op de brandstapel gezet voor minder, maar die tijden zijn nu wel voorbij. Een dergelijke jacht op “heiligschenners” heeft de orthodoxe kerk nooit gekend, maar dat betekent niet dat er niet wordt gereageerd.

Zo schreef bisschop Serafim van Piraeus vorige week dat Hawking “tot de roekeloze materialisten is toegetreden, die de enorme kracht en wijsheid van de wereld toedichten aan zielloze elektronische partikels”. En Serfaim gaat verder: “de paraplegische Britse wetenschapper is een figuur die sympathie opwekt, voornamelijk door de dramatische situatie van zijn gezondheid – hij is totaal aan zijn rolstoel gebonden en dient een elektronische stemsynthesizer te gebruiken”. Nog volgens Serafim, lijdt Hawking aan “geestesverwarring” die voortkomt uit zijn “ondraaglijke fysieke miserie”.

Indien u zin heeft in een beetje katharevousa: hier is het extract uit de brief van Serafim.
«Με αφορμή τον συνεχιζόμενο θόρυβο που έχει προκαλέσει διεθνώς η κυκλοφόρησις του τελευταίου βιβλίου του παραπληγικού Βρετανού αστροφυσικού Stephen Hawking […]. Ο συγκεκριμένος παραπληγικός Βρετανός επιστήμων είναι απολύτως συμπαθής ιδιαιτέρως διότι ευρίσκεται εις μίαν δραματικήν κατάστασιν υγείας απεικονιζομένην εις δημοσιευθέντα φωτογραφικά στιγμιότυπα, απολύτως καθηλωμένος και επικοινωνών με ηλεκτρονικήν φωνήν, που επιφέρει την κατανόησιν διά την συμπλεγματικότητα και τραγικότητα των απόψεών του που αδίκως βεβαίως ενοχοποιούν ουσία τον Τρισάγιον Θεόν διά την δυσχερεστάτην θέσιν της υγείας του […] το ελαφρυντικό της συγχύσεως του νοός του, από την αφόρητο σωματική δυστυχία του».

Voor velen is dat er wel over, en de Humanist Union of Greece (HUG – opgericht in januari van dit jaar) reageerde scherp. Het is voor dit genootschap ook onbegrijpelijk dat er vanuit de overheid nog niet is gereageerd, met name door de Minister van Onderwijs en Reiligieuze Zaken. Het kan voor de humanisten niet dat bisschoppen, die met geld van de gemeenschap worden betaald (vermits het ambtenaren zijn – ik herinner u er aan dat er geen scheiding tussen Kerk en Staat is in Griekenland), dergelijke uitlatingen doen, waar niet heel de bevolking kan achter staan.

U kunt onze humanisten terugvinden op facebook: www.fbook.me/enooume. Overigens kan het Griekse woord enooume worden vertaald als “we menen het”, maar blijkt een acroniem te zijn voor Ένωση Ουμανιστών/-τριών Ελλάδας (Unie van Humaniste(n)/(s) van Griekenland.

11 thoughts on “Beledigende bisschop

  1. Aiaiai, samen met Anthimos van Thess toch een van de “betere” clowns in het mediacircus. Die Peppi en Kokki tonen aan waarom leken in de Griekse kerk vaker belangrijke posities innemen dan in de katholieke, maar we mogen niet teveel veralgemenen. Gelukkig zijn er metr. Hierotheos van Nafpaktos, aartsbp. Ireneos van Kreta, metr. Serfaim van Kastoria, Chrysostomos van Patras, enz. 🙂

  2. PS: op http://www.thepublicdiscourse.com/2010/09/1571 staat een intelligente weerlegging van Dawkins argumenten. Jammer maar helaas: of de kosmos geschapen is door God, goden, het vliegend spaghettimonster of niets, zal wel nooit kunnen “bewezen” worden, tenzij er ooit een teletijdmachine wordt uitgevonden…

  3. @bertinos, interessante ‘verschrijving’, want ik veronderstel dat je onbewust ook de naam ‘Darwin’ ergens had zitten? Diens werk (en de wetenschap die er vervolgens mee ontwikkeld werd) is natuurlijk geen kwestie van geloof. Dat is gewoon wetenschap. En ik denk dat HEEL VEEL Grieken desgevraagd in Darwin’s wetenschap niet ‘geloven’…. Een van de ontelbare uitingen van de diepe wens van de Grieken dat alles gewoon altijd blijft zoals het altijd geweest is, de grote vrees voor verandering en vooruitgang –

  4. hoe veel grieken denk je dat Serafim en welke serafim serious nemen??ik denk niet veel.

  5. @Tzimi, toch nogal wat denk ik/vrees ik, ik zou dat toch niet onderschatten… zeker, maar niet alleen, bij de oudere generaties; er zijn er nogal wat die het hun gezond verstand verliezen wanneer de papen spreken…

  6. @Hans, ‘t was eerder Richard Dawkins denk ik, die de nodige “ongein” zat te verkondigen toen de paus (van Rome) in het Verenigd Koninkrijk was. Zijn broer is trouwens een overtuigd gelovige geworden 😮

  7. @Tzimi, Hans. Ik denk idd dat niet veel mensen die Serafim serieus nemen. En Darwin, wel daar ‘geloven’ dan weer wel veel Grieken in Hans.

  8. vrij meningsuiting mensen!!!!!!!!!!!!!! ik heb ergere dingen gehoord van engelsen en duitsers over Griekenland en als jani met de pet die uitlatingen deed geen kat die daar aandacht aan gaf en nu omdat een geestelijke iets zegt staat half Griekenland in rep en roer

  9. Interessant onderwerp. Professor Wiskunde aan de Univ. van Oxford John Lennox (niet Lennon :-)) geeft een heldere uiteenzetting van enkele fundamentele logische en filosofische fouten in het werk in kwestie (The Grand Design) van beroemde fysicus Hawking. Voor zij die geïnteresseerd zijn in deze analyse, het staat op volgende link: http://www.youtube.com/watch?v=6eHfhbP1K_4 , vanaf 3:00.
    Verder wordt er door de professor in het begin even de draak gestoken met bussen die mensen van iemands “waarschijnlijke” onbestaan willen overtuigen ;-). Waarschijnlijk om de balans weer, zij het in minder militante stijl, wat in evenwicht te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *