15de Pankretenzische Doktersconventie

Vandaag is de 15de Pankretenzische Doktersconventie afgelopen. Dat is niet meteen een gebeuren dat ik met interesse volg; daarvoor is het ietsje te ver van mijn bed. Maar één van de conclusies van de conventie is onrustwekkend en zeker het verrmelden waard.

De Kretenzische kinderen zijn namelijk bij de diksten in Europa, zo niet de diksten. De zwaarlijvigheid bij de Kretenzers is een enorm probleem aan het worden. En dat is toch wel merkwaardig, want het Kretenzische dieet is zo wat het gezondste ter wereld.  Alleen volgen de Kretenzers dat dieet niet meer. Groenten, fruit, en ander gezond voedsel heeft plaats moeten ruimen voor maaltijden met erg veel dierlijk vet.

Onderzoek heeft uitgewezen dat 86,1% van de Kretenzische boeren boven het normale gewicht zit. 42,9% is te zwaar en 43,2% is zwaarlijvig, met een BMI van boven de 30. De redenen zijn gekend:

  • Verandering van levensstijl
  • Opgeven van de traditionele keuken
  • Zittend leven
  • Het snelle levensritme en de dagelijkse stress die mensen doet grijpen naar gemakkelijke oplossingen, zoals fast food, zelfs in de landbouwstreken van Kreta.

En de gevolgen van zwaarlijvigheid kennen we. Gezondheidsproblemen, diabetes en zo meer. En dat terwijl we de goede eetgewoontes zeker wel kennen. Jammer dat nu ook Kreta voor de ongezonde bijl gaat.

3 thoughts on “15de Pankretenzische Doktersconventie

  1. Toen ik hier voor het eerst m’n schoonfamilie leerde kennen (1972) , stond ik verbaasd over de zwaarlijvigheid van m’n man’s neven en nichten . Maar , er was toen een denkbeeld dat mager zijn , zwak zijn betekent en die jongeren werden enorm gevoed om ze ‘sterk’ te maken .
    Later moesten ze het bekopen met dieet wegens alle mogelijk opgenoemde kwalen .
    Anecdote : een nicht heeft medische studies in Montpellier afgelegd . Van een super zwaargewicht , was het een erg mooi normaal slank meisje dat op vakantie kwam , tot grote ongerustheid van haar moeder . Er was iets mis met haar dochter en ze is naar Montpellier getrokken met een gebraden schapenbout in haar bagage want die franse keuken met zulk kleine opgevulde tomaten en pepers , dat was geen voeding !
    Van veelvraten weer normaal gewichten maken is erg moeilijk want na een dieet , krijgen ze heel snel hun kgs terug bij en nog meer zelfs . Het zit allemaal in de hersenen want het voortdurend knabbelen en al die snoep die we dagelijks op TV krijgen , is een ware indoctrinatie.
    En vermageren betekent voor Grieken nog altijd dat er iets mis is .
    En @Bruno , vroeger leefde de bevolking van wat het land opbracht en was seizoengebonden . Hun voedsel was dikwijls schaars maar dat is voorbije tijd : de supermarkt heeft het hele jaar alles voorhanden en niet te vergeten dat een rijkelijke tafel , een teken van welstellendheid is.
    De eilanden zijn langer ruraal gebleven dan het vasteland en zullen nu eens hun achterstand inhalen !(:

  2. Ela fae kati. giati den tros?? mipos eise arostos??
    Gap spreek overaal ,over de mediteraanse dieet?? wat moeten nu de toeristen op Kreta zien?? de gezonde of de dikke Kretanen.
    Kijk mischien wil het wel luken om van de beeld van Karamanlis op de soublatzidiko van Bairaktaris naar de beeld van Gap op de Marathonios ,al de grieken te krijgen.
    Maar ja ,look who is talking?? ik kook zelf vaak met als gevolg al jaaren bezig te zijn ,zonder succes een redelijk gewicht te krijgen.ik zit ongeveer met zo een 15% overgewicht.

  3. @Tzimi , eet maar dat je groot en sterk wordt !:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *