Griekse taxichauffeurs

Een taxi nemen in Griekenland – of toch in Athene – kan  een heel avontuur zijn. Je kunt vloeken, je kunt op je hoede zijn en vrezen dat je wordt afgezet, maar het kan soms ook heel vermakelijk zijn. Ik zou verdomd graag onderstaande documentaire over de Atheense taxichauffeurs zien. Ik kan er niet veel over zeggen; ik heb het filmpje op YouTube ontdekt en vond het bijzonder grappig.

Er bestaat een site over de documentaire “A Taxi Odyssey“, maar er wordt weinig informatie gegeven over de documentaire zelf. Ik vermoed dat hij is gedraaid in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2004, want in die periode hebben de taxichauffeurs allemaal een beleefdheidscursus gekregen (die zijn vruchten heeft afgeworpen tot september 2004 – nadien is iedereen weer in zijn oude gewoontes hervallen). In de trailer herkent u beroemde Grieken zoals Nia Vardalos en Arianna Huffington (jawel, van de Huffington Post – ze is Griekse).

Tijd om maar weer eens een glimlach op onze lippen te toveren…

5 thoughts on “Griekse taxichauffeurs

  1. Your destination has never been more irrelevant!lol Zo herkenbaar.

  2. Wij gebruiken in Athene altijd de metro: snel, goedkoop en alle bezienswaardigheden vlakbij de stations. Met de Griekse taxichauffeurs heb ik enkel hele goede herinneringen. Als je eens op de Plaka een avondje blijft “hangen”, is de metro gesloten. Wel, we namen toen een taxi en logeerden in het hotel Dorian Inn. Wandelafstand: ong 30 minuten, tot aan het Omoniaplein. We waren met drie personen en betaalden 3 € per persoon om ons tot daar te brengen. Dat is toch echt niet veel, zeker geen afzetterij. Ik ga wel niet meer logeren in dat hotel, niet omwille van het hotel Dorian Inn (stadshotels heb je eigenlijk enkel nodig om te overnachten en te ontbijten) maar ik vind het Omoniaplein een onveilige buurt. Er komen daar, of misschien nog beter: er liggen daar mensen, waarvan je bang wordt dat ze je gaan overvallen. Onze 2de kennismaking met de taxi was onze trip naar de top van de Lykavittosheuvel. Samen met mijn zoon deden we de ganse beklimming te voet (we wisten toen nog niet dat er een kabeltreintje was) en in de zomerse temperaturen was dat vermoeiend. We genoten van het schitterende panorama en bezochten natuurlijk het kleine kerkje van jullie “landspatroon”, de heilige Georgos. Om terug te komen naar het metrostation van Syntagma rekende de chauffeur ons 4 € aan, we hebben er hem 5 gegeven. Ik weet niet of het er iets mee te maken had, maar ik haalde mijn beste “toeristengrieks” boven en misschien heeft dat de prijs beïnvloed. Toch is de metro nog steeds het beste vervoer, denk ik.

  3. En dan hier een andere ervaring @Leo: een Atheense taxichauffeur in Athene maakte van de nood een deugd; hij vroeg een vriendin van mij 130 € voor een ritje door de stad naar de Belgische ambassade, goed wetende dat ze murw was omdat ze omwille van de aswolk vanuit de VS niet in Brussel kon geraken en na enkele dagen noodgedwongen ‘vastzitten’ dan maar op goed geluk voor het alternatief had gekozen om via Griekenland in Europa te geraken. U verstaat het goed: honderd dertig euro! En ook zij spreekt een woordje Grieks.
    Mooie reclame voor Griekenland en de Griekse gastvrijheid.
    Al betrof het misschien(?) één rotte appel, zoiets blijft doodjammer.

    Tweede ervaring of beter gezegd… mijn 30 jaar oude remedie om een hartinfarct te voorkomen tijdens de rit van de luchthaven naar ons dorp: ogen dicht en verstand op nul.

    Derde ervaring: bel een taxichauffeur van je eigen dorp en je kan te allen tijde rekenen op de vriendelijkste en meest behulpzame mens ter wereld. Of dit eerlijk is?? Alleszins niet toepasbaar voor niet-Grieken.

    Okee, ik heb ook positieve ervaringen met Griekse taxichauffeurs, maar er zit geen lijn in – en dat lijkt me de kern van het ‘probleem’; ik durf ik toch wel stellen dat de enige gemeenschappelijke ‘lijn’ hun rijgedrag is: de meesten gedragen zich nog steeds als cowboys op de weg.

  4. Maar @Roosje toch , heeft die dame dat inderdaad betaald? Ik zou er de politie bijgeroepen hebben , een betalingsbewijs eisen,z’n registratienummer noteren en maar bluffen tot ie afkoelde.
    Het rijgedrag van taxichauffeurs in de provincie is toch wel anders . Die zitten niet zo opgescheept met de stress en chaos van de grootsteden . Ze zijn dikwijls ook behulpzaam .
    ‘k Heb vanmorgen twee maal een taxi genomen en ze waren hoffelijk , kreeg een betalingsbewijs zonder er naar te vragen .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *