Corrupte vakbondsleden?

De voorbije maanden is de regering flink aan het snijden in de lonen van de werknemers van de openbare bedrijven (wat men de zogenaamde “bredere openbare sector” noemt). Tot die bedrijven behoort ΔΕΗ (DEI), de openbare elektriciteitsmaatschappij. De werknemers van dat bedrijf behoren tot de best betaalde werknemers in Griekenland, wegens het feit dat DEI een zeer sterke vakbond heeft, die altijd haar wil heeft weten door te drukken bij een zwak management.

Uit een recent onderzoek blijkt nu dat deze vakbond het niet al te nauw nam met ethische regels. Zo vatte het management van DEI een paar jaar geleden het plan op om een openbare aanbesteding uit te schrijven om een nieuwe bewakingsfirma te vinden die de infrastructuur zou bewaken. Dat stuitte op bijzonder zwaar protest van de vakbondsleden, die dreigden met stakingen en elektriciteitspannes.

Nu vraag je je af wat een vakbond met dergelijke aanbesteding te maken heeft. Volgens intern onderzoek zijn er zeker 3 vakbondslieden betrokken bij het contracteren van de huidige bewakingsfirma, waarvoor DEI flink wat  geld heeft moeten ophoesten (overheidsgeld dus). Deze vakbondslieden hebben daarvoor flink wat steekpenningen gekregen – het contract van de bewakingsfirma zou trouwens zijn afgesloten met de vakbonden en niet met DEI zelf.

De komende dagen wordt meer duidelijkheid verwacht in deze zaak, maar dergelijke praktijken duiden er toch wel op dat niet alleen politici kunnen worden beschuldigd van het opsouperen van overheidsgeld en het creëren van de huidige crisis. Zelfs de vakbonden gaan niet vrijuit.

De algemeen secretaris van de vakbond van DEI heeft ondertussen al ontslag genomen, terwijl verschillende vakbondsfronten elkaar nu beschuldigen van het beschermen van de corrupte vakbondslieden.

5 thoughts on “Corrupte vakbondsleden?

  1. Ook hier in Pilion speelt vakbond vreemde rol. De union van olijvenkwekers verkwanselde olie voor een zeer lage opbrengst aan de Chinezen. Het rommelt.

  2. dat is de andere kwal van de griekse vakbonden leven. je wordt door een groot markt gevraagt om je olie te verkopen en de helft van de bond noem maar een prijs,bv 2.40 per liter. als de bond voor 2.20 verkoopt is corupt ,en als hij niet verkoopt waar na 6 maanden de olie aleen voor industrie gebruik kan kwijt voor 1.2 per liter is prima. domheid zou ik zeggen ,en helemaal buiten spel.

  3. Nu we het over olijfolie hebben , ben ik even gaan polsen want m’n man koopt die in
    “bidonnekes” van 5 Kilo’s. Die “bidonnekes” zijn alom gekend in GR voor alles en nog wat :feta kaas,olie,enz en uiteindelijk dienen ze ook als bloempotten.
    Maar over de ecologische olie : 5Euro/Kg van man-to-man . Jan schijnt op de hoogte te zijn en kan me verbeteren als ik slecht ingelicht ben : ecologen krijgen een staatstoelage maar worden gecontroleerd zonder dat ze er weet van hebben . Er worden grondstalen genomen want ze mogen alleen organische meststoffen gebruiken , de bladeren en vruchten worden ook onderzocht want chemische sproeistoffen zijn ook niet toegelaten. In geval ze betrapt worden op heimelijk gebruik van bovenstaanden , moeten ze al het geld dat ze ooit als toelagen kregen, terugbetalen plus een flinke boete er bovenop.
    Als koper , kun je ook rechtstreeks naar de olieperserijen gaan , het komt goedkoper uit maar je weet niet wat er uit het kraantje vloeit .
    Er is nl de “koudpers” welk de puurste olie oplevert , de rest van die geperste olijven wordt opgewarmd en terug geperst wat veel rendabeler is maar lager in kwaliteit, en dan krijg je een 3de persbeurt met product voor de olielampjes in kerken,voor de huisikonen,voor de graven , enz.En wie weet wat we gebotteld op tafel krijgen.

  4. @Jenny Wat je klopt is grotendeels waar. Alleen loopt de regering dik een jaar achter met betalen van de extra toeslag. En de oogst/ opbrengst van Eko olie is aanzienlijk minder dan bespoten en behandelde olijven. Overigens is 5 euro liter Eko olie een mooie prijs. Hier kost niet Eko 5 en Eko olie 6 euro.
    Over de persing het volgende. De eerste persing is mooi voor salades, maar niet om in te bakken. De smaak is te “groen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *