Crisis in de corruptie

Je zou kunnen zeggen dat de economische crisis in Griekenland ook een zilverkleurig randje heeft: volgens een studie van Transparency International, die gisteren werd voorgesteld, is de omvang van de corruptie in Griekenland gedaald.

Zo werd er in 2010 “slechts” 632 miljoen euro uitgegeven aan smeergeld, tegenover 787 miljoen in 2009. De crisis treft de Griek in de beurs en de “dienstverlener” in het fakelaki. De openbare diensten bleken nog steeds meer corrupt dan de privédiensten in 2010. De meest corrupte sector is nog steeds die van de gezondheidszorg, terwijl de belastingsdiensten (de diensten onder leiding van de “onkreukbare” minister van Financiën Giorgos Papakonstantinou) de tweede plaats hebben afgesnoept van de bouwkundige dienst (wellicht logisch: er wordt minder gebouwd, dus is er ook minder mogelijkheid om een ambtenaar in de bouwkundige diensten een envelopje toe te stoppen om een bouwvergunning uit te vaardigen).

Volgens de “prijslijsten” van Transparency International bedraagt het fakelaki voor een heelkundige ingreep tussen de 150€ en 7500€, terwijl de belastingsdiensten een fakelaki verlangen van 300€ tot 15000€ van een onderneming die de boeken wil sluiten. Dat laatste betekent niet meer of niet minder dan het feit dat de belastingsdiensten schandalig misbruik maken van de crisis. Meer en meer zaken zien zich genoodzaakt om de deuren te sluiten door de crisis, maar dat is een slopend proces, want je moet daarvoor ellendig veel stempeltjes halen bij de belastingsdiensten. En net daar wordt dus smeergeld gevraagd om de zaak sneller af te handelen. Een schande.

In de privésector wordt gewag gemaakt van fakelakia bij de gezondheidszorg en bij de advocaten, terwijl er heel wat minder corruptie is in de banksector.

Het lijkt een gewoonte die er niet uit te ranselen is – corruptie blijft hardnekkig. 92% van de ondervraagden vindt dat de hele samenleving corrupt is.

Meer details vindt u op: http://en.transparency.gr/Content.aspx?page=48 (en ja, de pagina is in het Engels)

13 thoughts on “Crisis in de corruptie

  1. in die coruptie is incl de mizes voor defensie uitgaves??? en hoe zit het tegenwordig ,aangezien dat griekenland onder controle staat van de IMF en ECB , met defensie inkopen. mogen de grieken met dat geleende geld van europese burgers ,tanks en onderzeers kopen??gaan ze goedkoper verkopen rechtstreeks naar de griekse staat of met comisie via de tussen personen?

  2. Het IMF heeft gisteren gezegd dat Griekenland nog verder zal wegzinken en dat verwacht dat de Griekse economie op een dieptepunt zal komen in de tweede helft van 2011 (tegen dan zouden we al lang uit de crisis zijn, volgens premier Papandreou, maar goed).
    Interessant: het IMF stelt voor om de uitgaven in defensie te verminderen.

    En wat ik me nu afvraag met mijn simpele verstand: waarom zeggen de Europese partners niet tegen Griekenland om niet zo veel defensiemateriaal te kopen? De grenzen van Griekenland zijn toch ook de grenzen van Europa? Maar het antwoord daarop kennen we natuurlijk wel.

  3. Ook niet te vergeten de corruptie in de onderwijssector.

    Onder het mom “in de klas kunnen we geen goeie les geven omdat we de leerlingen niet in toom kunnen houden” , “en daarom zijn we verplicht privé lessen te geven” , ontstaat er een enorm corrupt zwart geld circuit.

    Leerkrachten hebben meer zwarte inkomsten dan reguliere.

    Deze zwarte inkomsten zijn schering en inslag bij zowat elke Griek : wanneer hij rond 15 uur
    zijn “normale officiele activiteiten” beeindigd heeft, begint hij aan zijn tweede zwarte job.

    En daar zit het hem nu juist : grieken die geen tweede zwarte job hebben worden als lui bestempeld. Het wordt dus als een eer beschouwd een tweede zwarte job te hebben.
    Dit systeem zit werkelijk ingebakken in de huidige Griekse samenleving.

  4. @Kaliopi, ik denk dat we dat niet te veel moeten veralgemenen. Ik ken zelf niemand in de onderwijssector die er 2 jobs op nahoudt (en mijn vrouw is leerkracht). Daarentegen: mensen die in de privesector werken, zijn gedwongen om een tweede job aan te nemen, omdat de lonen daar zo laag liggen. En zo ken ik er dan weer wel genoeg. Het is echter niet makkelijk, want in de privesector werken ze langer dan tot 15u.

    En hier ben ik het toch wel oneens met je: “Grieken die geen tweede zwarte job hebben, worden als lui bestempeld”. Dat zou ik niet durven zeggen. De tweede job is echt wel een noodzaak: die heb je niet omdat je niet als lui zou willen worden bestempeld.
    De arbeidsmarkt zit volledig fout in elkaar. Als er loon naar werken wordt gegeven, dan heb je de 2de zwarte job niet nodig. Minder zwartwerk = meer inkomsten voor de staat. Maar het systeem zit er wel degelijk ingebakken.

  5. In Rhodos is de situatie wel degelijk zoals ik ze verwoord heb.

    Ik heb de fout gemaakt de Rhodos mentaliteit te extrapoleren naar de algemeen Griekse mentaliteit.

    Ik heb inderdaad geen ervaring met de mentaliteit buiten Rhodos.

    Ik hoop bij deze dit misverstand recht te zetten.

  6. @Kaliopi, mijn vrouw heeft 5 jaar in Rhodos gewoond en is gedegouteerd van de mentaliteit van de mensen daar. Leerlingen zegden gewoon in de klas: “wij doen niets, wij gaan toch de zaak van onze ouders overnemen en wij zullen rijker worden dan jij. Waarom zouden we studeren?”.

    Rhodos is één van de rijkere eilanden van Griekenland. Ze hebben daar flink wat geld verdiend met het toerisme en ze vinden het dus ook totaal niet nodig om hun mentaliteit te veranderen.
    Ik herinner me in Rhodos een grote Ferrari. Om te rijden tussen Lindos en Rhodos stad, 25 km, want er zijn op het eiland geen andere wegen waar je met die auto terecht kan.

  7. net als op Kreta en de andere eilanden de mentaliteit is fout. aleen denken dat je met tourisme gaat reden was de grootse misplaatste gedacht. ik heb 2 jaar gewerkt op Kos en een op Kreta en ik geloof nog steeds dat ik kan daar niet altijd leven.
    over de ferrari luister aandacht naar het lied van Panousis over de Neoelinas.
    ps was het een Isabella Ferrari??

  8. Bruno, ik ben het inderdaad absoluut eens met wat je daarnet (om 12:07) komt te vertellen.

  9. zelfs op thassos een eiland met een omtrek van niet meer dan 100 km smalle wegen ,zie je de jongens op grote dure motoren.
    psonia is de juiste woord denk ik.

  10. En in dit kader past een programma als “The Real Housewives of Athens” perfect natuurlijk. Zo veel mogelijk laten zien dat je geld hebt (zelfs al heb je het niet). Dat zit dus goed fout bij de Griek. Ze willen allemaal weelde, zonder er ook maar iets voor de doen.
    Maar wat als de “koutofrankoi” op Rhodos weg blijven?

    Psonia is inderdaad het Griekse woord.

  11. Vandaag wordt 150 jaar Italië gevierd. Naar aanleiding daarvan wordt er vanalles gepubliceerd over het “typisch Italiaanse” “Fare bella figura”. Hebben ze dat ook naar Griekenland (ihb Rhodos) geëxporteerd? 🙂

  12. απο φιγουρα ,αλλο τιποτα. Una Faccia Una Razza.
    vuilnis zo als de pizza.

  13. @ BRUNO HEB JE OOK LAZOPOULO GEZIEN OP TV?????? DE VRAAG OVER DE BUITENGRENZEN VAN EUROPA STELDE HIJ OOK BIJ DE VORIGE AFLEVERING 🙂 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *