Een “katastrofale” e-mail

Ik ben een hoger kaderlid bij één van de grootste bankinstellingen in ons land en ik wil u meedelen dat de afgelopen week financiële transfers naar het buitenland een grote vlucht hebben genomen.

Meer bepaald transfereren bijna alle belangrijke Griekse en buitenlandse hun kapitaal naar buitenlandse banken en is er een duidelijke opdracht gegeven om enige betaling te stoppen. Ze hebben zelfs de reserves van het salaris voor deze maand getransfereerd. Hetzelfde geldt voor de private equity-bedrijf, bedrijfsleiders, politici, journalisten en bankiers. Dagelijks gebeuren er transfers naar banken in het buitenland.

Vanuit de bank waar ik werk is de opdracht gegeven om nergens iets te vermelden van wat er nu aan het gebeuren is.

Uit contacten en vergaderingen met collega’s en met medewerkers van het ministerie van financiën blijkt dat ook zij dezelfde mening zijn toegedaan.

Het bankroet wordt voorbereid, evenals de terugkeer naar de drachme binnen een aantal dagen, maar dit wordt niet bekend gemaakt om zo de tegoeden van privéspaarders te bevriezen en een bank run te vermijden.

Van mensen in het ministerie van binnenlandse zaken kreeg ik al te horen dat de boekhoudkundige dienst van de staat een mechanisme heeft opgezet om betalingen van salarissen en pensioenen te stoppen. De details zijn al uitgewerkt en men wacht enkel op de opdracht om het plan ten uitvoer te brengen.

Na de ontmoeting van de premier met de politieke leiders werd er een speciale bijeenkomst gehouden met de belangrijkse spelers uit de banksector, en met vertegenwoordigers van het ministerie van financiën, binnenlandse zaken, openbare orde en defensie. De inhoud van deze bijeenkomst ken ik niet.

Uit telefonische contacten die ik sinds gisteravond had met mensen van het ministerie van financiën. collega’s uit de banksector maar ook journalisten, blijkt dat ze allemaal dezelfde overtuiging hebben: we stevenen af op bankroet.

De reden waarom ik dit nu schrijf is het gesprek dat ik had met de redacteur van het voornaamste journaal een grote tv-zender deze ochtend.

Ik geef hier weer wat hij me zei:

“Het bankroet is slechts een kwestie van dagen en is gepland op 25 maart. Het zal vrijdagavond laat worden aangekondigd en zal worden voorgesteld als een noodzakelijke uitkomst van de bijeenkomst van 25 maart [wanneer de Europese Commissie zal bijeen komen]. Het weekend dat er op volgt komt goed uit voor de regering die op die manier reacties wil vermijden. Openbare diensten zullen niet werken en de bevolking zal de eerste schok thuis verwerken.

De eerste minister zal een boodschap aan de bevolking richten en zal proberen om de situatie te verbinden aan onze nationale feestdag.

Hij zal eens te meer melding maken van het feit dat ons land aangevallen wordt door sommigen die het willen vernietigen en wij moeten terugvechten en offers maken om dit te voorkomen. Hij zal zeggen dat, zoals we vroeger hebben gevochten en onze ziel hebben gegeven voor een eigen grondgebied en voor onafhankelijkheid, we ook nu moeten vechten voor onze economische vrijheid en onafhankelijkheid. 1821 was slechts het begin voor Griekenland en het hangt nu van ons af om het werk van onze voorouders te voltooien. Zoals we toen voor onze geografische onafhankelijkheid vochten, zo vechten we nu voor onze economische onafhankelijkheid. Deze oorlog zal echter geen veldslagen en generaals kennen en zal anders zijn. Elke Griek die niet opgeeft en de noodzakelijke offers brengt opdat voor het eerst in de geschiedenis van de nieuwe Griekse staat er zowel geografische als economische onafhankelijkheid zal zijn, zal een held zijn.”

Ik denk dat u de betekenis hiervan wel zal begrijpen.

Ik heb gedaan wat mijn geweten me heeft gedicteerd en ik heb het bovenstaande openbaar gemaakt. Ik hoop dat u hetzelfde zal doen en het Griekse volk op de hoogte zal brengen.

Hoogachtend, G.B.

U bent overtuigd? U gelooft het “kaderlid”? Ik dacht van niet.

Toch zijn er genoeg Griekse nieuwsbronnen geweest, meestal online, die het bovenstaande bericht hebben overgenomen en het blijkbaar geloofwaardig genoeg vonden. OK, het gaat hier nu wel om een vertaling, maar de Griekse tekst was even vaag als wat hier staat. Hoe kun je zoiets ernstig nemen?

En toch; de mail was zelfs het onderwerp van een scherpe woordenwisseling in het parlement tussen leden van PASOK en Nea Dimokratia. Dat zegt al wel genoeg over de ernst van deze lieden.

Eén en ander heeft er wel toe geleid dat de briefschrijver zou zijn gelocaliseerd (men heeft vast moeite noch geld gespaard om hem op te sporen, want dit is een belangrijke misdaad).

Je kunt je afvragen of dit soort e-mails gevaarlijk zijn voor Griekenland, ofwel het gedrag van de politieke leiders. Gisteren kwam het weer tot een aanvaring tussen premier Papandreou en oppositieleider Antonis Samaras. Papandreou zoekt verstandhouding over de partijgrenzen heen, om zo gezamenlijk de crisis aan te pakken. Samaras antwoordde daarop dat Papandreou verstandhouding zoekt, maar dat er zelfs binnen de regeringspartij geen interne verstandhouding is. Overigens heeft het land volgens hem slechts 3 dingen nodig: “ontwikkeling, ontwikkeling en ontwikkeling.”

Waarop Papandreou riposteerde: “Ontwikkeling inderdaad, maar hou er wel rekening mee dat Nea Dimokratia het land 3 dingen heeft bezorgd: schuld, schuld, en schuld” (applaus op de banken van PASOK).

En Samaras dan maar: ” de schuld is het product van 20 jaar PASOK regeringen” (applaus op de banken van Nea Dimokratia).

Als ze daar nu nog steeds niet over uitgepraat zijn, hoe gaan ze dan in godsnaam een plan kunnen ontwerpen om Griekenland van de ondergang te redden? Ofwel willen ze niet, ofwel kunnen ze niet, en dan kunnen ze gewoon maar beter opstappen en het IMF en de EU het werk alleen laten opknappen. Deze lui zijn verdorie gevaarlijker dan een stomme e-mail.

En natuurlijk spint extreem-rechts hier lekker garen van. LAOS-leider Georgios Karatzaferis riep beide leiders op tot gezond verstand en zei dat het Griekse volk van hen slechts 3 dingen wilde horen: “het spijt me, het spijt me, en het spijt me”. Karatzaferis weet precies wat de Grieken willen horen.

 

5 thoughts on “Een “katastrofale” e-mail

  1. kaderlid= draaibankwerker van uit Kreta.

  2. hoewel ik zelden in die complotten geloof, lijkt dit scenario mij eigenlijk niet zo onmogelijk – ik heb maanden geleden al mijn weinige spaarcenten naar Belgie verhuisd…

  3. Hans,

    Bewuste e-mail lijkt mij niet zo maar louter gefantaseerd.

    Enkel de er vermelde datum “25 maart 2011” lijkt me een gok.

  4. In elk geval schijnt die datum van 25maart inslag gemaakt te hebben . Zekere mensen nemen hun geld van de bank af en behouden het thuis . Verstopt onder de plankenvloer of ingenaaid in de matras komt veiliger voor.In ieder geval , er hangt een ongemakkelijke atmosfeer .

  5. 25-maart 2011 wordt nieuw griekenland geboren ,de drachmas komen terug. de griek begint met de strijd tegen alles wat krom is. het lied is al klaar,hoor ik al een paar dagen op radio. strijd klaar en getroken uit de andere revolutie van 25 maart 1821.
    dat moest ik jullie vertelen…
    http://www.youtube.com/watch?v=nWQ5Rh-DIEE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *