Seksisme

Een beetje een heikel onderwerp vandaag. We kunnen duidelijk stellen dat mannen en vrouwen in Griekenland nog steeds niet gelijkwaardig zijn. Dat merk je in vele aspecten van het leven hier. Je zou kunnen zeggen dat het te maken heeft met het feit dat Griekenland nog een meer traditioneel rollenpatroon volgt. Het wordt er al van kleinsaf ingehamerd. Meisjes spelen met poppen en helpen in het huishouden. Jongens worden verafgood door hun moeders en moeten niets doen.

Toch heb ik het gevoel dat de meeste Griekse mannen en vrouwen het belangrijk vinden dat er een duidelijk verschil is tussen mannen en vrouwen. Een man moet echt wel een man zijn, en mag best wat stoer zijn. Een vrouw moet vrouwelijk zijn. Je gaat hier geen enkele vrouw horen zeggen dat ze een “man met borsten” is. Grieken hechten heel wat belang aan hun uiterlijk; in ieder geval toch tot ze getrouwd zijn. Daarna gaat het voor velen flink bergaf.

Ondanks de rolverdeling en de verwachtingspatronen, willen de meeste Grieken toch ook wel dat mannen en vrouwen gelijk worden behandeld en op de werkvloer hetzelfde salaris krijgen voor dezelfde posities. En echt seksisme hoor je veelal in grappen. De modale Griek lijkt me niet seksistischer dan de modale Belg. Ze reageren echter niet zo fel op situaties die als seksistisch zouden kunnen worden beschouwd. Maar onderstaand reclamefilmpje ging voor velen toch te ver.

Je ziet een koppel aan tafel, en de vrouw heeft bamiës gekookt (niet bepaald het lievelingseten van de Griek – vergelijk het een beetje met spruitjes). Nog maar eens. Duidelijk niet naar de zin van de man, die droomt dat hij zijn vrouw terruggeeft aan de schoonmoeder onder het motto: niet tevreden, geld terug.

Er kwam heel wat reactie op dit filmpje – het is ondertussen niet meer te zien op de Griekse televisie. In plaats van furieuze feministische reacties, zijn de Groene Jongeren met volgende persiflage aan komen zetten. In plaats van bamiës gaat het hier om bamias. Het filmpje laat duidelijk zien wat dit Griekse slang-woord betekent. Ik hoef er geen tekeningetje bij te maken, neem ik aan.

9 thoughts on “Seksisme

  1. is niet eerlijk,bamies zijn zo lekker. maar het eertse filmpje is ola ta lefta. de andere kan niet tegen op.
    O Bamias?? Obamas klinkt bijna hetzelfde!!!

  2. Eén van de grootste revoluties die het Westen heeft gekend in de vorige eeuw was de Flower Power revolutie in 1968 : “Vrouwen hebben dezelfde rechten als mannen”

    Deze revolutie werd niet beleefd door de Grieken wegens de Junta.

    In de jaren 70 – 80 stak de “free love” mentaliteit van sommige Westerse toeristen de ogen uit van heel wat Griekse meisjes. Deze over-reageerden daarop ; o.a. door het naapen van Westerse verlofkledij en Westerse verlof-opsmuk (kledij en opsmuk die door de Grieken het ganse jaar werden gebruikt)

    Met dit alles probeerden de Griekse meisjes de toeristes de loef af te steken. De gelijkheid van Griekse vrouw en Griekse man leek hen blijkbaar van minder belang.

    Zo kon de Griekse man nog altijd zijn macho stijl bewaren

  3. @Kaliopi.Dit is een heel interessant,nog niet vaak aangesneden onderwerp.Ik zou daar van jou of anderen graag meer over horen.Ik ken alleen de heel éénzijdige kant van de hippy vrijheden op Ios en Paros.Maar wat deden die Griekse meiden in competitie met die West-Europese slettekoppen, die “de Pil” dagelijks slikten en bovendien nog een tas vol condooms bij zich hadden.Ongelijke strijd ondanks de kleding.Tell me!

  4. dat is allemaal een beetje mythe. ik weet dat mijn moeder was de baas ,en mijn oma was ook de baas.
    en zo als Toula Portokalos ook zegt ,de griekse man denkt dat hij de baas is.
    de vrouw heeft meer wapens in haar arsenal,krebatomourmoura is de ergste vind ik.
    daar bij Bruno denk aan de andere reclame waar de griekse vrouw meer kan dan afwasen en koken
    By far een goede
    http://www.youtube.com/watch?v=cS-P0wvk1bQ&feature=related

  5. @Kalliopi, interessante analyse, die wellicht ook voor Portugal en Spanje kan kloppen (hoewel de regering Zapatero de laatste jaren enorm veel gedaan heeft voor vrouwenrechten en tegen partnergeweld), maar wat met Italië? Waarom is het daar niet gelukt? Anderzijds: in ex-communistische landen is er vaak meer gelijkheid in bedrijven en bij de overheid, maar dat heeft wellicht meer te maken met de slachtingen voor en tijdens WO II dan met de linkse totalitaire dictaturen die deze “Bloedlanden” (zie Timothy Snyder) nadien moesten ondergaan.

  6. Of heeft Berlusconi ook op dat punt de klok teruggedraaid?

  7. Interessante theorie, @Kaliopi, en het klinkt zeker aannemelijk. Het verklaart misschien ook waarom zo veel Griekse vrouwen moeite doen om hun haar blond te verven. Het is spuuglelijk, en het lijkt nergens op.

  8. Een man-vrouw relatie is een rollenspel en ik heb er niks tegen dat de man wat stoer doet en de vrouw lieftallig is . Gewoonlijk krijgt zij met ietwat diplomatie , toch altijd haar zin en wensjes verwezenlijkt.
    Wat dat haarverven betreft :veel ouder dan de Flower-Power want griekse vrouwen zijn altijd tuk geweest op haarverf , vooral zogauw er ergens een grijsje opdaagde.Ik krijg nog altijd opmerkingen van 80-igers dat ik m’n haar zou moeten verven en dat geblondeer werd volgens mij meer verspreid door de TV dan door de toeristen . De helft van de pubs gaat over haarverf, de presentatrices van de griekse posten zijn valse blondines met diepe decolletes.Dat het westen een invloed uitgeoefend heeft staat buiten kijf ,een uiting van emancipatie net als autorijden,roken,drinken,kaartspelen.De welvaart heeft nadelinge overdreven bijeffecten voor gefrustreerde lieden, en dat geldt niet alleen voor de vrouwen .Al eens opgemerkt hoeveel mannen hun haar verven ?:)
    En onze Papariga vergist zich soms al wel eens van kleur !:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *