De gyros

Frankrijk heeft de Tour. Italie heeft Giro. Spanje heeft de Vuelta. En Griekenland? Griekenland heeft de Gyros. Nee, niet het vlees dat op een spit ronddraait en waar stukken van worden afgesneden en in een plat broodje worden gewikkeld met groenten.

De Gyros van Griekenland is een wielerronde die dit jaar voor de 17de keer zal worden georganiseerd. Het evenement bestaat als sinds 1968. Ik wist niet eens dat de ronde bestond. Ik was me wel bewust van het bestaan van een Ronde van Chalkidiki (hoewel ik me afvraag of die nog steeds wordt georganiseerd). Ondertussen is het al 6 jaar geleden dat de wielerronde van Griekenland nog eens was georganiseerd. Wielrennen is niet bepaald populair in Griekenland, en de Olympische Spelen hebben daar niets aan veranderd. Zelfs fietsen is iets wat hier nauwelijks wordt gedaan. Er zijn nu wel fietsers die af en toe massaal de straat op komen in Athene om op die manier af te dwingen dat er fietspaden worden aangelegd in de stad. Maar fietsen in de hoofdstad staat nog steeds gelijk aan zelfmoord.

Maar goed: de Gyros van Griekenland dus. De ronde gaat van start op woensdag 13 april in Ioannina en de eerste etappe zal gaan over Dodoni naar Preveza (140 km).  De tweede etappe op 14 april gaat van Preveza naar Messolonghi (120 km), de derde op 15 april van Messolonghi naar Delfi (150 km), de vierde van Delfi naar Marathon (178 km) en de vijfde en laatste etappe van Marathon naar Athene, waar de renners 10 keer een plaatselijke ronde zullen afleggen (120 km). De winnaar mag een blauwe trui aantrekken.

Naar het schijnt zouden heel wat internationale toprenners meerijden in de ronde, en de Gyros van Griekenland zou zelfs in de UCI kalender zijn opgenomen, hoewel ik op de site van de Internationale Wielerbond niets kan van terugvinden.

Het zou wel prettig zijn dat er hier wat mediabelangstelling bij komt, ook vanuit het buitenland. De eerste etappe lijkt me erg mooi: ze doorkruist Epirus. En uit toerisme-oogpunt kan het alleen maar een goeie zaak zijn om de mooie natuur van Griekenland te tonen.

5 thoughts on “De gyros

  1. Hadden ze in 196 fietsen Bruno? 🙂

    Ik fietste vroeger in Athene 2 jaar lang, elke avond, naar de frontistirio en terug. Van Ag.Panteleimonas naar Kaniggos. Trok vaak ook sprintjes met auto’s, zij moesten stoppen bij de stoplichten, ik niet. Aan het einde van 3is septembriou (vanuit omonoia gezien, bij Agiou Meletiou) stonden we weer naast elkaar bij de stoplichten :). Vonden ze niet zo tof. Ik had een klasgenoot die kwam ook op de fiets naar Kaniggos maar dan helemaal vanuit Nea Philadelphia. Die was helemaal gek, maar beiden leven we nog 🙂

    Een wielerronde door de mooie (en hopelijk niet afgebrande) natuur zal zeker veel goeds doen. Als het live uitgezonden wordt bij Eurosport/NOS/VTR zal het een boost zijn voor de toerisme. Ik zie al de fiets gekke laaglanders zwoegen tegen de bergen in de lente.

    Er zijn andere plaatsen, zoals Mallorca, waar iedere lente vele georganiseerde wielrenners reizen uit Duitsland en Zwitserland geregeld worden. Waarom Griekenland niet? De prijzen een beetje laag houden en gaan met de banaan, eum fiets bedoel ik…

  2. Oeps! Foutje! Hoewel het niet ondenkbaar zou zijn dat de Oude Grieken reeds fietsen hadden! 😉
    1968 dus.

  3. en ik begon al bij het zien van de titel over pitas en tzatziki te dromen.
    Philipe!!,als je naar kaningkos gaat van uit patision ,links af stournara str. zijn de bus afeteries. daar tegenover is een stoa met allemaal toen fietsen winkels. daar kocht ik onderdelen.
    Να κσερες ποσες φορες εχω περιμενει στο φαναρι 3ης Σεπτεμβριου και Αγιου Μελετιου με το παπακι.
    τι θυμασε ρε μπαγασα.

  4. Tzimi, ik dacht ook aan eten direct :). Wachten bij het stoplicht en maar gassen heuvel opwaarts richting patision… wat een herrie op dat kruispunt altijd…

    ik weet niet of er echt winkels over zijn in die stoes tegenwoordig…

  5. Ja zeker ,ik was in januari geweest. op agiou meletiou na de 3rde septemvri was ook een groot stoa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *