Het begin van een kadaster?

Vandaag heeft het ministerie van Milieu de plannen openbaar gemaakt waar bebost gebied wordt gedefinieerd rond Marathon, Palaia Pendeli en Nea Pendeli – in noord en noordoost Attica. De plannen zijn terug te vinden op de site van het ministerie. Ze zijn gebaseerd op luchtfoto’s die zijn genomen tussen 1945 en 2008. Wat ze met die foto’s van 1945 nog willen doen, weet ik ook niet.

Bedoeling van deze plannen is om op die manier het afbranden van deze gebieden te vermijden. Maar al te vaak steken grondspeculanten bebost gebied in brand, omdat nergens officieel is aangegeven dat er op die grond niet mag worden gebouwd. Zodra een gebied is afgebrand, zie je woningen verrijzen. Er zijn al verschillende maatregelen genomen om deze praktijk een halt toe te roepen, maar zonder een echt kadaster kom je daar eigenlijk niet ver mee.

De nieuwe plannen zouden nu elke ambiguïteit uit de weg moeten ruimen. Het is een begin – 3 gemeentes is echt niet veel. Laat ons hopen dat het nog wat wordt.

Maar het proces is nog niet klaar. Eigenaars die vinden dat hun domein ten onrechte in bebost gebied valt, kunnen nog formeel verzet aantekenen. Dat gaat wel geld kosten: van 50 tot 4000 euro. Experts zullen dan nagaan of het verzet aanvaardbaar is en of er inderdaad veranderingen moeten worden aangebracht in de plannen.

Wat er gaat gebeuren met de eigendommen die illegaal in bebost gebied zijn gebouwd, is absoluut niet duidelijk. Naar schatting zouden dat er rond de 500.000 zijn in heel Griekenland, dus het lijkt onmogelijk dat die allemaal zullen worden afgebroken. Vermoedelijk zullen de eigenaars een boete moeten betalen.

Na deze 3 gemeentes zijn Volos, Ilia (in de Peloponnesos), Evros, Kavala en Drama aan de beurt. Benieuwd of het dit keer gaat lukken om het allemaal in kaart te krijgen.

6 thoughts on “Het begin van een kadaster?

  1. Foto’s uit 1945 kunnen van pas komen ter vergelijking met de huidige toestand want kan me voorstellen wat voor een verschil dat zal zijn.
    Ik vraag me af of het kadaster een einde gaat maken aan het stiekem domein uitbreiden .Het is nl zo dat heel wat mensen stilaan want beplanting aanleggen op aanpalend staatsland,elk jaar een beetje verder.Ze blijven maar clandestien snoepen!:)Met grenspalen zoals een verdorde olijfboom , een rozelaar,een stapeltje gruis , enz zijn uitnodigend om wat zelfuitbreiding te doen.

  2. 4000 euro is niks als je van bosgrond toch bouwgrond kunt maken! Advocaten genoeg (ook in B) die zich daarvoor laten prostitueren.
    Alle naïviteit terzijde lijkt het hoopvol dat Ilia bij de volgende gemeenten is. Daar heeft het in 2008 toch heel erg gebrand? Ook in de hoofden van de politici als het op voorstellen tot herstel aankwam, trouwens…

  3. in Drama huilen ze met de pet op. tragish en dat van de mooiste minister . Ax Birbilo.
    zij is niet goed voor dat werk. al is het omdat zij niet naar de kenners luister nml de dasarxeio

  4. @Bertinos, waarom zou een advocaat zich prostitueren als hij iets doet dat de wet toelaat, nl mist betaling van een boete de status van een grond of gebouw wijzigen? Ik vermoed dat de ‘smerigheid’ eerder ligt bij de eigenaren die de opdracht geven (de hoerenlopers dus – veelal de Orthodoxe kerk, niet te vergeten), en bij de uitbaters van de hoerenkasten: de Griekse overheid dus, die dat soort mogelijkheden voorziet. Zo bv Tina Birbili, minister van Milieu en h… van de vakbonden die er niet eens in slaagt een bouwverbod af te dwingen in gebieden die door Natura 2000 beschermd worden… en de advocaat is dan de hoer???

  5. @Hans, ik heb er een probleem mee dat mensen -wie het ook weze: vakbonden, politici, eigenaars, advocaten, en al zeker kerkfiguren- zich laten gebruiken om dergelijke wantoestanden goed te praten. De wet is de wet, maar er zijn vaak schemerzones waar verschillende interpretaties mogelijk zijn. Toegegeven: ik laat mij wellicht wat beïnvloeden door Tzimi’s vergelijkingen met “bordello” :-).

  6. nee blijft maar zo denken ,Hans doet het ook goed.
    In Drama heeft de Arxitsatsa ,Birbilo ,de hele industrie terein in de bos opgenomen. dus of moet nu alles weg daar ,of zo als altijd geld incaseren de poier van Birbili voor haar baas.
    mag ik herhalen de mooiste zin van deze week.
    Μαθαν πως μας τρωει ο σκορος
    και ηρθαν Ρουμπινη και Σωρος

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *