Zware cijfers

Jammer genoeg zijn er heel wat Grieken die nu maar al te graag een echte verrijzenis zouden meemaken. Weer zijn er namelijk heel wat dodelijke slachtoffers te betreuren op de Griekse wegen tijdens de paasperiode. Sinds vorige maandag zijn er 24 doden gevallen. 21 dodelijke verkeersongevallen, 32 ongevallen met zwaargewonden en 220 ongevallen met lichtgewonden: de Griekse wegen zijn best te vermijden in de paasperiode.

Het is niet meteen duidelijk waar de ongevallen aan te wijten zijn. Onachtzaamheid, dronkenschap, vermoeidheid? Het was in ieder geval druk: op een week tijd zijn er 840.000 auto’s langs de tolposten buiten Athene voorbijgekomen.

En niet alleen op de wegen vielen doden te betreuren. 2 mensen op Rhodos hebben ook het leven gelaten na het spelen met vuurwerk tijdens de paasnacht. Vuurwerk zorgde ook nog eens voor 7 gewonden, van wie er 1 zijn hand is verloren. Het is elk jaar hetzelfde, maar we leren er niets uit.

24 thoughts on “Zware cijfers

  1. αφου το ξερεις οτι η μαλακια ειναι ιδιον ,χαρακτηριστικο ,του ελληνα,δει δε του νεοελληνα.
    het is meeleven met de geslachte lametjes. ze vonden deze zo lekker dat ze opgaan zoeken in de hemel.
    sinds mijn 16de op de griekse wegen ervaar ik de griekse malakia , vroeger was de smoes dat de autos oud en klein van kracht waren ,nu dat iedereen heeft een nieuw auto ,modern gaan ze toch dood. hebben ze niet meer van die zelfklevende plakaaten op de dashbord met de text Μπαμπα μην τρεχεις;;

  2. En in Agios Nikolaos waren de goden ook even afwezig, de judas wou zaterdagnacht niet branden en 2 pakistanen hadden ook gezondigd, ze dachten met teveel raki op (mag niet van hun goden) even van de rots (25 meter) in het meertje te duiken,op een rustige zondagmiddag, een kwam op eigen kracht eruit, de andere lag 45 meter diep te wachten tot de duikers hem opvisten maandag middag.

  3. Is het alleen maar Griekenland dat zulke dagen dodelijke ongevallen kent? Overal zijn bestuurders ofwel roekeloos of slaperig wanneer op vakantie .
    Toen ik voor het eerst naar GR kwam met de wagen ,verwittigde m’n man mij :”Als je zo van die kapeletjes langs de weg ziet , dan ben je verwittigd dat er hier een dodelijk ongeval gebeurd is !” Oei,oei! Op paasdag moest ik naar Portaria(een bergdorp op 600m hoogte,10km van bij ons):een slingerweg en in elke bocht staan er kapelletjes,soms twee en drie tesamen.Het dorp zelf is een toeristische attractie en te mijden tijdens feestdagen want de smalle stegen zijn overal volgeparkeerd ,de bezoekers lopen in het midden van de straat te kuieren en veel autobestuurders zijn niet erg attent. Het is opvallend hoe onoplettend en on-vooruitziend bezoekers zijn in tegenstelling met de lokalen die weten dat je om elke U-bocht iets kunt ontmoeten dat te vermijden is:spelend kind,een ouderling,een fietser,keuvelende dames,soms ook honden die liggen te zonnen …!:)
    En erg aangenaam een bedankje te krijgen van een tegenligger aan wie je voorrang geeft .
    Hoffelijkheid doet wonderen .Wat doen er een paar seconden aan toe ?

  4. ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΝ ΦΥΓΗΝ ΑΔΥΝΑΤΟΝ.veel grieken geloven dat alles is voorbestemt en daar door denken ze niet na. dus ze rijden zonder de spul tussen hun oren te gebruiken. mede omdat ze geen oud grieks hebben geleert omdat ze weten niet dat je de goden een handje mee mag helpen . dus συν Αθηνά και χείρα κίνει.
    ik heb jaaren distributie gedaan in athene en vaak Athene drama gereden ,en de laaste 25 jaaren in veel europese en oost europese landen ,griekenland blijft de gevarlijkste en zelfs Roemenen zijn veiliger dan grieken.
    de situatie is bekend en al jaaren schrijven de auto bladen daar over. niemand kan in nederland geloven dat ik een autorijbewijs heb met 3 uur griekse les en een motor rijbewijs zonder enige les.zo was het toen en mischien nog ,en ik weet bijna zeker dat je een rijbewijs zelfs kan kopen.

  5. Een jaar of 5 geleden liet ik me per taxi van de luchthaven in Rodos naar mijn buitenverblijf brengen.
    Behalve de laatste km wist de chauffeur ongeveer waar het was.
    De laatste honderden meters moest ik hem dus leiden. Ik zei hem : daar links op ongeveer een driehonderd meter zie je een benzinestation, wel daar neem je het wegje linksaf en dan ben je er.
    EN TOEN ZEI DE MAN : “NEE IK ZIE HET STATION NIET, WANT IK ZIE HEEL SLECHT, IK ZAL WAT TRAGER RIJDEN EN ZEG ME 50 METER VOOR HET STATION OF WE ER ZIJN.
    Zo zie je maar.

  6. @Bruno, “Het is niet meteen duidelijk waar de ongevallen aan te wijten zijn”… ela re… natuurlijk weet je het wel… Tzimi weet het in elk geval…

  7. Χανς , συνφωνεις οτι οφειλεται στην μαλακια των ελληνων.
    mijn neef is deze jaar 18 geworden. 2 jaar geleden op zijn 16 heeft de theorie examen gedaan voor de brommer. dat is dezelfde als voor de autorijbewijs. was afgesproken ,dat daar waar hij geen antwoord wist zou de pagina blanco laten en de bekende van zijn vader zou de goede antwoorden zetten. nu kan het niet meer zeggen ze omdat de examen digitaal worden afgenomen.
    maar de griek zou nooit leren rijden.

  8. Waarlijk @Hans dat je niet weet waaraan het te wijten is ?:)Ik ga eens wedden op het zuiders temperament,het griekse ego van de eerste te willen zijn en niemand te volgen (ze rijden je in een gevaarlijke bocht voorbij en we staan dan samen voor hetzelfde rode licht. Ik kan er dan niet aan weerstaan de andere een knipoog toe te sturen.Weet niet of hij/zij het snapt!),schouderophalen wat verkeerstekens betreft (als ze niet overschilderd zijn met graffitti) want die gelden alleen maar voor de anderen die minder verstand hebben …
    @Tzimi,volgens mij zijn Grieken een volk van twee uitersten : heel rijken en heel armen,erg beleefden en erg onbehouwen,onvermoeibare werkers en hangmat bezetters,intelligente en neanderthalers ,werkelijk goede chauffeurs waar je je aangenaam in de wagen bij voelt en anderen bij wie je je vasthoudt aan alles wat in handbereik is .Ik veronderstel dat je zoiets overal ter wereld vindt maar hier gaat het waarlijk van het ene uiterste tot het andere .
    Ik zou m’n lijst van uitersten erg lang kunnen rekken maar het is een kwestie er zowat monkelend over te gaan zolang het mogelijk is natuurlijk !

  9. @Tzimi: je MOET je rijbewijs kopen in GR. Een vriendin reed een vlekkeloos examen, maar werd toch “gebuisd”. Uit navraag bleek de enige reden dat ze geen fakelaki op de achterbank had gelegd. Dat deed ze de 2e keer wel, en toen was ze wel geslaagd! 🙁

  10. Met 400 euro heb je een rijbewijs in Griekenland. Je kunt beslissen om het op rechtmatige manier te halen, of om gewoon geen examen af te leggen. Maar 400 euro kost het in ieder geval.
    Als ik zeg dat het niet meteen duidelijk is waar het grote aantal verkeersdoden aan te wijten is, dan is dat omdat er eigenlijk niet 1 reden is. Agressief rijgedrag in combinatie met haast, zelfoverschatting, totaal negeren van verkeersregels en dronkenschap. Dat zal het zo wel wat zijn.
    Dat zie je trouwens niet alleen bij Griekse chauffeurs, hoor.

  11. nee ik heb niet een drachma fakelaki moest betalen. maar 3 uur en een beetje opletten en jaaren theorie via de beste auto blad in gr ,4troxoi heb ik mijn rijbewijs . maar het blijft dat je wordt op pad gestuurt zonder enige verkeers onderwijs. mijn kinderen krijgen op de basis school hier fietsexamen ,dat de fiets compleet en netjes is en de oudste heeft al 3 maal 26 euros moeten betalen omdat hij fiets zonder licht.
    verkeers onderwijs ,sexueel onderwijs ,termen niet in het grieks te vertalen omdat ze bestaan niet. gewoon ouderwets tot aan het wat ik griekenland vaak ook vergelijk de Iraanse staat. God waakt over ons ,zo iest als wij leven in Allahs of gods wil.
    dat in zuid europa anders rijden dan in noord europa is waar. verkeers doden is in spanje ook een groot probleem ,op de spaanse journaals hebben de handen vol mee.
    http://www.youtube.com/watch?v=AZ10QTIXlEA
    en dat is ook waar ,een ergenis vroeger waren de italianen die uit 5 km achter jou begonnen te signaleren met groot licht dat je links moest omdat hun aankwamen. in duitsland zou de dikste Porche remmen van 220 km/hr naar 120 en als je klaar bent met inhalen en je bent weer links gaat hij verder met 220. in nederland is het trouwens ook niet meer zo beschaaft op de weg.
    verantwoording is iets ook niet bekent in gr. jaaren geleden moest ik een griekse chauffer helpen omdat zijn stuurstang was gebroken. politiet tebij omdat zo een groot vrachtauto onbestuurbaar op de autoweg is niet nieks. op het moment dat de reparatie moest besproken ,na de oordeel ,Gebrekige onderhoud ,zegt de griek ,vraag de monteur om de ding aan elkaar te lassen. de nederlandse monteur veel achterover ,dat is niet mogelijk ,niet te vetrouwen,wij doen het gewoon niet. en andere keer een nederlandse monteur zei tegen mij ,als ik het aan elkaar las en breek dat over een jaar en mensen gaan dood ,ben ik en voel ik verantwordelijk. nou dat ken haast geen griek ,dat gevoel.ik spreek wekelijk chauffers en het is zo.
    aan de andere kant de griekse staat is gewoon gek. toen ik op de motor ging in athene had ik nooit een helm omdat gewoon te duur was omdat op die dingen de hoogste btw tarief werd toegepast.en dat is nog steeds zo.een goede helm kost veel geld en aan een goedkoop heb je nieks aan.

  12. die doden op het asfalt en het 7-jarig jongetje dat op paasnacht een fusee in zijn gezicht kreeg en nu voor zijn leven vecht, zijn door dezelfde oorzaak geveld: het compleet negeren van anderen, de totale onverschilligheid voor wat de anderen overkomt en de absolute voorrang voor wat IK, HIER en NU wil (maw het Verwende-Kindjessyndroom): “IK mag hier toch wel tegen 120 voorbijsteken ook al komt er een tegenligger en is er maar plaats voor twee” – “IK mag hier toch wel een fusee afschieten ook al staan er honderden mensen en kinderen in de weg”. Er is toch nooit iemand verantwoordelijk, dus mag iedereen doen wat hij wil: het is het recht van de sterkste dat in Griekenland regeert: wie de andere kan aftroeven of bang genoeg maken, doet wat hij wil. En als je je mond opendoet ‘ga.. to spiti sou’.

  13. @Hans, je hebt al zo vaak een juiste beschrijving van de “neo-ellinas” gegeven, en natuurlijk is dat gedrag verantwoordelijk voor heel wat foutgelopen toestanden in dit land.
    Maar ik wil graag geloven dat er ook nog andere Grieken zijn.

    Wat die fussee betreft: Grieks pasen is een opgeblazen hypocriet gedoe geworden. Velen willen graag geloven dat ze “echte Grieken” zijn en dus ook de orthodoxie hoog in het vaandel voeren. Maar om 23:55 op paaszaterdag even tot aan de kerk gaan (bij voorkeur met je SUV of sportwagen – ook al is het maar 100 meter vanje deur) en daar dan allerlei vuurwerk en bommetjes gaan gooien (zonder rekening te houden met de mensen die om je heen staan), om vervolgens je paaskaars aan te steken en daarna je thuis te gaan volvreten tot in de vroege uurtjes, is inderdaad een manifestatie van dat “neo-ellinas” gedrag.
    Zelf kom ik mijn deur niet meer uit op de paasnacht. Het is echt geen pretje.

  14. De griekse vlag is een afprint van de griekse bevolking : de negen horizontale strepen staan voor de negen lettergrepen van e-ley-the-ri-a i tha-na-thos (vrijheid of dood).
    Dus verder moet je het niet zoeken.

  15. Hm, nu lijkt het alsof “Vrijheid of dood” iets negatiefs is. Tijd om Kazantzakis weer ter hand te nemen!

  16. kaliopi alo bourtsa ki alo ….
    er is een verschil tussen eleutheria i thanatos en de syndroom van Neoelinas.
    dat soort onzin over de strepen ,heb nooit geleert.

  17. @Bruno, @tsimis bazoukas : beweren jullie dat een vlaming meer kent over de griekse geschiedenis dan een griek ?
    Leggen jullie dit maar eens uit aan de grieken !:)
    Alvast veel succes toegewenst.

  18. ja wij weten ook dat de foustanela van euzonos 400 ploeien heeft omdat 400 jaaren onder de Turken zijn geweest.
    geschiedenis a la Adonis Georgiadis.

  19. en Liakopoulos niet te vergeten met zijn Iluminatti.

  20. @Tzimi stelt het wat sarcastisch voor, maar inderdaad – dat van die lettergrepen en de 400 plooitjes in de foustanella van de Evzonen is de geschiedenis uit de toeristische gidsjes, natuurlijk.
    In de documentaire “1821” op Skai TV werd getoond in hoeverre dat allemaal wel echte geschiedenis is.

  21. de documenataire van Skai was nog erger dan een touristishe gids.

  22. @Bruno, @tzimis : A L S je WIKEPEDIA tot “toeristisch gidsje” degradeert, dan heb je natuurlijk gelijk.
    Maar wat denken jullie dan van : A L S mijn kat een koe was, dan kocht ik geen melk meer.

  23. @Bertinos: Mijn vrouw en Griekse vrienden hebben geen fakelaki moeten geven om geslaagd te zijn voor het rij-examen. Το πήραν με την αξία τους δηλαδή. Dus de stelling is beter: SOMS moet je je rijbewijs kopen in GR, en naar welke frequentie er achter die SOMS zit kan alleen maar gegist worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *