Maatregelen om het toerisme aan te zwengelen

Onze premier is zich bewust van het feit dat het toerisme zo wat de enige sector in Griekenland is die nog min of meer inkomsten in dit land kan brengen. Dus heeft hij maatregelen aangekondigd om dit toerisme aan te zwengelen.

Hij had al een Fast Track circuit ingevoerd voor investeerders die snel een bedrijf willen opzetten in Griekenland (Georgios houdt van Engelstalige termen), maar een aantal toeristische investeringen kunnen niet worden opgenomen in dit programma. Daarom heeft hij besloten om een Speciale Dienst voor het verlenen van Diensten en  Vergunningen voor Toeristische Investeringen op te richten.  Georgios heeft al heel wat speciale commissies en diensten opgericht het voorbij jaar. Je vraagt je af waarom hij de bestaande diensten deze taken niet oplegt. Het oprichten van al die nieuwe afdelingen kost toch ook behoorlijk veel geld, zou je denken. Maar goed…

Tweede punt: de heffingen voor third parties op ferrietickets worden afgeschaft. Dat is goed nieuws, want dit jaar zijn die tickets weer met 8 tot 15% gestegen in vergelijking met vorig jaar. Het classificatiesysteem voor de hotels zal verder ook worden aangepast. U kent vast het Griekse systeem (klasse Α – Î’ – Γ – Δ) dat in niets overeenkomt met het sterrensysteem dat in de rest van de wereld geldig is. Bovendien kunnen heel wat Griekse hotels zichzelf nu een aantal sterren toemeten zonder dat daar controle van de overheid op is. De prijs voor die hotels komt dan weer wel overeen met de prijs voor een overeenkomstig hotel in het buitenland, terwijl de diensten niet in verhouding staan. Laat ons hopen dat dit ook wordt aangepakt.

Papandreou gaat ook een nieuw toeristisch product lanceren dat gericht is op 4- en 5-sterren hotels. Wat dat precies gaat inhouden, maakte hij echter niet duidelijk. Misschien gaat dit weer over het golfen?

Volgende maatregel: de taksen op de vliegtuigtickets zullen worden verlaagd. Voor sommige vluchten. In de winter! Hoe Papandreou dit als en maatregel voor het aanzwengelen van het toerisme kan interpreteren, snap ik niet. Griekenland kan best een winterbestemming zijn (je kunt hier tenslotte ook skien), maar in geen enkele toeristische campagne is daar iets van te merken. City trips naar Griekse steden worden ook nauwelijks gemaakt, dus op dat soort toerisme hoef je ook al niet te mikken.

Het zijn kleine stapjes. Misschien helpen ze. Maar ik verwacht niet dat de buitenlandse toeristen hier van onder de indruk zullen zijn.

20 thoughts on “Maatregelen om het toerisme aan te zwengelen

  1. Allemaal flou , vaag zoals zoveel ‘ingrepen’:plannen en schema’s zonder duidelijkheid.Veel gepraat zonder uitwerking , tenzij het gaat om verhoging van lasten.

  2. @Bruno, komende vrijdag gaan we naar Paros, dus we dragen nu al snel ons steentje bij aan de sector. We vliegen naar Mykonos en dan moeten we blijkbaar de hydrofoil ipv de ferry nemen. Ik dacht dat die flying dolphins failliet waren? Hoe zit dat?
    Btw, het gonst hier weer van de geruchten over een Griekse schuldherschikking, een “haircut” van 50%? – en meer en meer ook over terugkeer naar de drachme. Wat is de teneur in Athene nu?

  3. Bruno,
    Ik las daarnet je column :

    STAKINGEN op woensdag 11 mei : ……..
    Maatregelen om toerisme te bevorderen.

    Zeer spitsvondig, Bruno

  4. Terugkeer naar de drachme????? oei dat is een pijnlijke dood!

  5. @Mario, zie mijn nieuwe post voor een antwoord op je vraag. De teneur in Athene is onder het vriespunt. Ook hier horen we spreken van een haircut van 50% en het opnieuw invoeren van de drachme. Duitsland wil Griekenland duidelijk zo snel als mogelijk uit de eurozone. Het euro-avontuur komt wellicht binnenkort tot zijn einde.

    De Flying Dolphins zijn niet failliet – dat waren de watervliegtuigjes die de verbindingen tussen de eilanden zouden vrijwaren. Ook Athens Airways heeft de boeken neergelegd.

    @Kaliopi: zoiets kun je niet verzinnen, he! De Griekse realiteit.

  6. Bruno,

    Volgens mij is een terugkeer naar de drachme onmogelijk. Die munt stuikt ineen op het moment dat ze op de markt komt. En hoeveel zal dan de af te betalen schuld (in euro) bedragen.
    Enkel een kwijtschelden van een deel van de schuld lijkt mij een deel van de oplossing.
    Maar hoe zullen Ierland en Portugal dat aanvoelen.
    En Griekenland wordt dan officieel een apenland.

  7. Helemaal juist @Penimeni.
    En niet alleen wordt de schuld dan groter, ook de importprijzen (te betalen in euro of dollar) stijgen.
    Het zou goed zijn voor de export maar wat heeft dat te betekenen in Griekenland? En het toerisme, tja, dat ligt blijkbaar toch op apegapen.
    Het zou/zal slechts leiden tot een verdere verarming van de griekse bevolking.

  8. Herman Van Rompey heeft gisteren op belgische radio en tv verklaard dat Griekenland nog een bijkomende lening uit het europees noodfonds zou krijgen van een goeie 20 miljard euro en dat Griekenland voor meer dan 50 miljard staatsgoederen (transport, energie, banken,…) zou moeten privatiseren (als tegenprestatie).
    Ook de controle door de troika zou verlengd worden. Ook de controle op het betalen van inkomstenbelastingen zou zeer sterk moeten aangepakt worden (Papandreou zou in dit verband gezegd hebben dat belasingsfraude als een echt crimineel feit zou behandeld worden).

  9. Van Rompuy zegt daarmee niets nieuws. De trojka had bij haar vorig bezoek al gezegd dat Griekenland voor 50 miljard moest gaan privatiseren en staatseigendom gaan waarderen. Ze werden toen teruggefloten door de regering die vond dat zoiets niet mocht worden gezegd (wat een grap ook alweer).
    En Papandreou kan het allemaal wel mooi zeggen, maar welk palmares kan hij als premier voorleggen na 18 maanden “regeren” (de aanhalingstekens staan er niet toevallig):
    – hij heeft flink in de lonen gesneden
    – hij heeft de belastingen flink verhoogd

    Verder niets. Wie gelooft die man nog? Hij mag het in theorie allemaal wel goed voor hebben, maar er komt helemaal niets van zijn plannen. Eergisteren was ik in Glyfada, en daar rijden de Porsches en Ferrari’s nog even zo goed rond, net als voor de crisis – alsof er daar niets aan de hand is.

  10. Beste Bruno en lezers,

    Met meer dan grote belangstelling, ontzag, ontsteltenis, onthutsing, verbazing etc etc, volg ik nu alweer een tijd uw blog. In het verleden heb ik al eens gereageerd. Toch kan ik mij niet bedwingen om nog eens wat onder de aandacht te brengen van u en uw enthousiaste lezers.

    Een eerste opmerking dan wel retorische vraag die ik naar voren wil brengen is of er überhaupt iemand in Brussel wel eens kennis neemt van de interessante verslaglegging in onder andere uw blog en de reacties daarop van de dagelijkse vaak krankzinnige uitwassen in de Griekse (sociale) economie. Als je het reguliere, officiële( inter)nationale nieuws een beetje volgt dan krijg je toch de indruk dat het in hoofdzaak een macro-economisch vraagstuk betreft, de schuldenkwestie, en dat Brussel de goede intenties van Griekenland om orde op zaken te brengen liever naar voren brengt dan de weerbarstige praktijk. Alleen al de diepgewortelde, lees geïnstitutionaliseerde tegenstellingen tussen regering, oppositie, vakbonden en de eigen bevolking. Hoe zo compromissen proberen te sluiten met Brussel als het hele land dreigt te verstikken in politieke en sociale onrust. Doet me denken aan de crisis jaren in Engeland ten tijde van Margaret Tatcher in de jaren 80. Om het land te redden werden toen enkele ‘noodwetten’ aangenomen die uiteindelijk de nekslag betekenden voor de conservatieve vakbonden en zo konden de vele niet rendabele en mensonterende mijnen en fabrieken worden gesloten en de industrie aan de moderne tijd worden aangepast. Dat dit voor veel mensen ook zeer nadelige gevolgen heeft gehad staat niet ter discussie.

    Maar goed, nog even inhaken op de kansen in het toerisme. Een megalomaan plan als een F1 racecircuit aanleggen in tijden waarin deze tak van sport het al jaren verschrikkelijk moeilijk heeft om het hoofd boven water te houden is sowieso een risicovolle onderneming om het maar met enige understatement te zeggen. Grote automerken en sponsors hebben zich teruggetrokken, de eisen aan dergelijke circuits, eisen vanuit de omgeving en de infrastructuur zijn dermate hoog en de concurrentie om de wedstrijden binnen te halen ook. Politici schermen vaak met luchtballonnen alsof een dergelijke investering veel banen zou kunnen opleveren. Hoe zo dan, wat voor banen, voor wie, hoe lang etc etc. Aanleggen met staatsgeld, belastinggeld, en weer een emmer subsidie is één, maar dan een sluitende begroting voor onderhoud is toch een heel ander verhaal, zie het Griekse autowegennet en overige infrastructuur, nuts en maatschappelijke voorzieningen als scholen, ziekenhuizen en last but no least de Olympische faciliteiten. Op Kreta is daarvoor in Gournes Pediados op een voormalige Amerikaanse basis (na een kleine 20 jaar compleet ontredderd en in algehele staat van ontbinding en een werkelijke ondermijning van het toerisme ondanks het prachtige zeeaquarium en haar onderzoeksinstituut) een openlucht wedstrijdbad aangelegd (Europees geld), waarin nooit een mens in heeft kunnen zwemmen en zich al vanaf het begin in destructie bevindt.

    Over het uitwerken van plannen gesproken. Er zijn volgens mij op dit moment geen keukenrecepten en kant-en-klare oplossingen voorhanden om Griekenland van een verdrinkingsdood te redden. Misschien dat er wel richtingen zijn aan te geven waarlangs dit scenario deels kan worden voorkomen en enig perspectief biedt voor de Griekse economie, werkgelegenheid, financiële zekerheid van de werkende bevolking en de toerist. Dit in vervolg over mijn eerdere reactie t.a.v. kansen in het toerisme.

    De economie en werkgelegenheid gaan hand in hand. Er moet een wet komen die regelt dat het toeristenseizoen duurt van 1 april (ja ja voor Pasen!!) tot 1 december van het kalenderjaar. Een seizoen van 8 maanden en gezien het klimaat waarom niet. Een gemiddelde arbeidsweek van 5 dagen en in het hoogseizoen de maanden juni, juli, augustus en september verlengd tot maximaal 6 dagen per week. Voor de werknemer levert dit een surplus aan gewerkte dagen op van ongeveer 16 a 17 dagen die later worden uitbetaald, lees verder!. Laten we zeggen vier weken. Vervolgens heeft iedere werknemer op jaarbasis recht op 4 weken vakantie op basis van 5 dagen per week arbeid. Zo uit de losse pols een werkbare periode van 10 maanden. Die 2 x vier weken vakantie/extra ge werkte dagen kunnen dan opgenomen worden in december en januari. Zou het niet voor iedereen aantrekkelijk zijn dat de vaste kern van de werknemers binnen het toerisme een aanstelling kunnen krijgen voor het hele jaar bij de zelfde werkgever. Die werkgever zou dan van de overheid voor die twee maanden een volledige loonkostensubsidie kunnen krijgen van waaruit hij de werknemers hun loon kunnen betalen. Dit ter vervanging van de winteruitkering via de OAED. Redelijk, zeker in verhouding tot de winteruitkering die de werknemer nu krijgen, is dan een verlaagd loon tot laat ik zeggen 70% van het vaste loon. Is altijd nog meer als de winteruitkering en duurt 4 maanden korter! Het levert de werknemer en de werkgever zekerheid in de dienstbetrekking, over de kosten en de verdiensten en het bespaart de werknemers ieder jaar weer een frustrerende gang naar de OAED die zich dan meer met structurele werkgelegenheidsvraagstukken. Tijdens de 2 gesubsidieerde maanden en deels in het voorseizoen (planning) kunnen werknemers voor diverse bedrijfscursussen en trainingen in aanmerking komen om hun inzetbaarheid voor het bedrijf, de branche en in hun eigen arbeidsmogelijkheden en voor de kwaliteit van de door hun geleverde prestaties te vergroten! Dit komt dan direct weer de toerist ten goede. Een langer seizoen, betere kwaliteit van de dienstverlening, beter, meer en gedifferentieerd aanbod van diensten etc etc. Werknemers kunnen zodoende een normaal bestaan opbouwen met meer financiële mogelijkheden en zekerheid. Aanpalende diensten zoals opleidingsinstituten kunnen hier ook van profiteren. De OAED, IKA e.a., de Griekse arbeidsinspectie (ja hij bestaat wel maar…), de belastingdienst, Kamers van Koophandel en overige instanties kunnen zich dan meer gaan toeleggen op inspectie, advisering, begeleiding en noem maar op. Het biedt ook kansen voor een flexibele arbeidsmarkt ingevuld en uitgevoerd door nog steeds niet opererende particuliere uitzendorganisaties. Zij kunnen de piekbelasting gedurende het hoogseizoen opvangen en ook overige sectoren bedienen in de land- en tuinbouw, bosbouw etc. Bijvoorbeeld tijdens oogsten bij het ene bedrijf, bij onderhoud in een andere periode weer bij een ander bedrijf etc etc. Zij kunnen dan werknemers aan zich verbinden die in vaste (!!!) dienst van het uitzendbureau op projectmatige basis in bepaalde sectoren flexwerk kunnen verrichten. Waarom niet? Ook een hele groep van werknemers die aan hun bestaan kunnen werken, kunnen investeren in zichzelf en in de economie en waar bedrijven van kunnen profiteren. En ook zij komen in aanmerking voor gesubsidieerde opleidings- en trainingsmogelijkheden. Dit arbeidsmarktmodel werkt in vele westerse landen al jaren!

    Een concrete uitvoering van dit plan komt direct tegemoet aan de eisen gesteld vanuit Europa, het IMF en zeker ook aan die van vele Griekse instellingen, ondernemingen, burgers en anderen die het wel graag anders zouden willen zien! Een open economie, privatisering van staatsbedrijven, bevorderen van de internationale concurrentie, het transparanter maken van de verschillende markten, modernisering en flexibilisering van de arbeidsmarkt, hervormingen van de sociale voorzieningen, een ander politiek model en dringende hervormingen van de vakbonden. En hoewel er veel moet gebeuren qua wetgeving, werking van diensten, verandering en professionalisering van werkgevers en werknemers, een ander werkgevers= en werknemersmoraal, andere omgangsvormen en noem maar op lijkt mij dit in principe toch een minder gewaagd plan dan een F1 circuit tussen de olijfbomen.

    Nog een voordeel en niet geheel onbelangrijk, ook voor de internationale reiswereld bied dit kansen als zij dan wel in de gelegenheid worden gesteld tegen normale voorwaarden hun diensten aan te kunnen bieden zoals bijvoorbeeld een langere periode de chartervluchten, prijsvechters toestaan en dergelijke. En misschien ook wel de mogelijkheid om ook in de winter een betere en voordelige bereikbaarheid te bevorderen. Wellicht komt dan ook het overwinteren meer in trek. Dit levert ook kleine zelfstandige hotels en appartementenhouders meer mogelijkheden klanten aan zich te binden, hun diensten zonder tussenkomst van de grote touroperators via internet te aan te bieden en komt daarmee concurrentie, de verscheidenheid aan accommodaties en services en het ondernemerschap en dus de economie ten goede.

    Ik kan en zou nog wel even door willen gaan. Ook uw lezers hebben ongetwijfeld specifieke en leerzame ervaringen en opinies. Ik nodig dan ook graag iedereen uit om op mijn inbreng te reageren. Maar, niet in de stijl van waarom dingen niet kunnen, maar meer in de trend van hoe zaken dan veranderd moeten worden om iets dergelijks wel van de grond te kunnen krijgen. Uitgangspunt is en zou moeten zijn hoe wij met zijn alleen Griekenland, haar cultuur, haar bevolking en ook onze eigen toekomst daarin weer perspectief en uitdaging kunnen geven. Lijkt mij aantrekkelijker dan alleen maar het benoemen van alles wat fout gaat, al is dit zeker geen overbodige luxe om de zaak op scherp te houden.

    Succes,

    Tom Schmeddes, nog steeds Griekenland een warm hart toedragend.

  11. @Tom Schmeddes : Naar onze WESTERSE visie ligt uw voorstel betreffende de aanpassing van het grieks toerisme zonder meer voor de hand.
    Het grote probleem is echter dat de HUIDIGE griekse bevolking die werkzaam is in het toerisme daar naar mijn mening zeker niet achterstaat.
    Je weet toch wel dat, tot begin de jaren tachtig, de toeristische hotels (nu spreek ik van Rhodos) HET GANSE JAAR open waren. Pas met de enorme opkomst van het griekse toerisme, midden de jaren tachtig, is men overgeschakeld deze hotels slechts 6 maanden open te houden.
    Je weet toch ook dat, zeker tot eind de zeventiger jaren, alle griekse scholen nog dagelijks 8 uur open waren, en nu amper nog 4 uur!
    En de bouwarbeiders (zeker in Rhodos) stoppen elke dag om 13 uur!
    Mijnheer Schmeddes, de huidige Grieken redeneren niet zoals wij, westerlingen.

  12. Ax!!kaliopi geef ons jou westerlijke visie hoe wij ons land kunnen reden. en wij domme anatoliten zullen wij dankbaar zijn.
    aei parata mas.

  13. Beste Tzimis,
    In mijn reactie op Tom Schmeddes stel ik juist dat wij met ons Westers denkvermogen er niet kunnen in slagen om het huidig grieks probleem op te lossen. En wel omdat we het griekse volk niet door en door kennen : het griekse volk is niet slechter dan wij, westerlingen, doch ook niet beter : HET IS GEWOON ANDERS (En juist dit anders zijn is gewoon de enorme aantrekkingskracht voor de westerse toeristen, ja zelfs een veel grotere aantrekkingskracht dan het betere griekse klimaat)
    Het ligt bij de griekse leiders om veranderingen in griekenland door te voeren.
    Maar ik lees in Bruno’s column dat deze leiders daar tot nu toe niet in geslaagd zijn en toch zijn deze leiders echte grieken die het reilen en zeilen van hun griekse landgenoten zouden moeten kennen, en dit door en door.
    Dus, kyrie Tzimis, slaap maar op beide oren : het kunnen geen westerlingen zijn die hun zienswijze in griekenland dicteren. Het moet van de grieken zelf komen (of, zoals een vlaams spreekwoord zegt : als iedereen voor zijn eigen deur veegt, dan is de straat schoon)

  14. Bij ons thuis is het verboden om elkaar zo aan te spreken, ik spreek niet met termen als Jullie westerlijke Hollanders en mij vrouw spreek mij niet ,als niet westerling ,oosterlijk of anatolite. de zinnen jullie grieken of Holandsers zijn verboden.mischien daarom ben ik daar op heel gevoelig.zo als met het dicteren.dat hebben wij lang geleden gehad.

  15. ‘k Zal je eens wat zeggen, Tzimis :
    Wij gaan reeds 24 jaar naar Griekenland en we kunnen daardoor “ons plan trekken” in ‘t grieks.
    Maar dit heeft al tot heel wat misverstanden geleid : wij verstaan een griek nooit 100% en omgekeerd kunnen wij nooit met de gepaste nuances antwoorden . Dit alles heeft mij ertoe geleid om, wanneer er ietwat belangrijke zaken verteld worden dat ik dit ook vertaal in het frans, of engels of duits of italiaans of spaaans of portugees of zweeds omdat ik deze talen met nuances beheers (ik gebruik dan die taal die de desbetreffende griek ook wat beheerst)
    Wel, Tzimis, ik vertel je dit omdat ik aan je nederlands voel, dat je wel je plan trekt maar dat je het moeilijk hebt met nuances.
    Dit zeg ik je als goede Bruno Tersago blog vriend.

  16. @Tom, je hebt duidelijk heel wat tijd en moeite genomen om deze reactie te posten. Wees gerust, bij de modale Griek leeft het echt wel en velen zijn er van overtuigd dat dergelijke ideeën zin hebben. Het is te simpel om te zeggen dat de Grieken anders zijn en dit soort systeem niet willen of kunnen aannemen. Als Grieken naar het buitenland gaan, hebben ze geen enkel probleem om zich daar aan te passen aan een dergelijk systeem. Dus het zal wel niet met het “anders zijn” te maken hebben.

    Het is eigenlijk heel simpel: het economische probleem van Griekenland is in eerste instantie een politiek probleem. Heel wat politici weten dat wel, maar durven er niets aan te doen. Daar komt ook nog bij dat de vakbonden zich flink hebben weten te verrijken in dit systeem en dat ondertussen bijna niemand nog durft op te treden tegen hun acties.

    Georgios Papandreou weet dat ook allemaal wel, maar verder dan wat academisch gebrabbel komt hij helaas niet. En ondertussen merken we dat er geen enkele wil is bij de andere partijen om het logische en voor de hand liggende te doen: samenwerken om Griekenland uit deze crisis te helpen. Maar ze blijven maar mekaar toeschreeuwen dat de andere de schuld is van deze crisis. Niemand komt met opbouwende voorstellen. Is het dan verwonderlijk dat de Grieken de politiek moe zijn? De metapolitefsi heeft haar rol gespeeld, er is niets meer aan toe te voegen. Politieke tabula rasa is de enige manier, maar dat zit er niet in.

    Wat zal er gebeuren? Griekenland zal niet failliet gaan. De drachme zal ook niet opnieuw worden ingevoerd. Maar alles wat los en vast zit zal worden geprivatiseerd en worden verkocht. Geld voor diensten zal er niet mee zijn. Geen vuilnisophaaldiensten meer, geen politie (behalve dan de oproerpolitie die balsturige Grieken in het ziekenhuis moeten meppen), water en elektriciteit zullen luxeartikelen worden voor gezinnen die het zich nog wel kunnen veroorloven.
    Tenzij er ooit eens een echte eengemaakte Europese politiek komt.

  17. Tabula rasa maar met zo een aparatje als bin Men in Black. in een flits de hele geheugen wissen.
    in het verlengte van de polietieke probleem ,heeft deze polietiek tot de laaste generaties slecht onderwijs geboden. de jonge mensen weten ook niets anders dan onrecht. eerlijk strijd vetrouwen ze niet.
    ze weten heel goed als ze veel bagage hebben en ze kunnen strijden ,dat aleen in het buitenland kunnen ze dat eerlijk doen.

  18. Beste Bruno en lezers,

    Naar aanleiding van mijn inbreng gisteren 11 mei 2011 op uw site heb ik de nodige reacties hierop van u en van de lezers onderling mogen ontvangen. En ik ben hier blij mee want dan is mijn werk toch niet voor niets geweest. De ontstane discussie gaat gepaard met de nodige emoties. En dat is niet vreemd want uiteindelijk zijn wij allemaal ieder op zijn of haar manier betrokken bij het reilen en zeilen van dit prachtige land Griekenland. De één uit (vader-/moederlands)liefde, de ander uit angst, wrok, wraak, haat, melancholie en misschien wel uit vernieuwingsdrang en noem maar op.

    Ik kan me deels vinden in de constructieve kritiek van alle lezers.

    Om te beginnen zoals u allen heeft kunnen lezen ben ik geen Griek en zal dat naar alle waarschijnlijkheid nooit worden hoe graag ik dat misschien ook zou willen. Maar doet niets af aan mijn betrokkenheid. En natuurlijk bekijk ik de Griekse samenleving en de situatie waarin zij verkeert vanuit een Hollandse, (West-)Europese gezichtspunt. Ik ben buitenstaander, begin de Griekse samenleving een klein beetje te begrijpen en wil graag met een andere kijk op uw werkelijkheid met opbouwende ideeën komen. En of dat naïef is, onwetendheid of anderszins, het is slechts een idee. En om te bouwen, te veranderen, te creëren, te realiseren, te denken enzovoorts heeft een mens ideeën en inspiratie nodig. Het kan helpen dan verder dan je eigen neus dus over de grenzen van je eigen blikveld heen te kijken. Maar dat ook ik daarin de plank weleens of meerdere malen mis kan slaan, betwijfel ik niet!

    Dan het punt van wie de bal moet oppakken tot verandering. Zeker ben ik het eens dat veranderingen in ieder geval gedragen moet worden door hen die door die veranderingen worden geraakt, namelijk de Grieken zelf. De vraag is wel of de huidige situatie waarin Griekenland verkeert volkomen en volledig de Grieken zelf aangerekend kan en mag worden en aan de andere kant of zij de problemen ook alleen zouden moeten (kunnen) oplossen. Net als Nederland is Griekenland nog niet zo lang geleden in de Europese geschiedenis lid geworden van de club Europese Unie. En als je lid wordt van een club uit welke motieven en vanuit welke situatie dan ook dan kies je er ook voor om de spelregels van het Europese spel te accepteren en mag je ook rekenen op Europa als er nood aan de man is en het spel even niet meer onder controle hebt. Zelfs nu nog wordt Nederland als één van de eerste lidstaten van tijd tot tijd op haar vingers getikt dat zij niet of niet voldoende handelt overeenkomstig de afspraken gemaakt binnen Europa. En met betrekking tot mijn bijdrage in relatie tot de situatie van Griekenland is het reëel te veronderstellen dat oplossingen en veranderingen toch ook gezocht moeten worden binnen de context van Europa, ondanks of dankzij de specifieke eigenaardigheden en karakteristieken, normen en waarden binnen Griekenland en van de Grieken zelf. En ik ben van mening dat vele zaken goed gaan of misschien een duwtje in de rug nodig hebben. Niet alles verkeert in een erbarmelijke staat en Griekenland kan op specifieke terreinen ook een voorbeeldfunctie hebben binnen Europa.

    Ik kan me vinden in de gedeelde visie dat de situatie waarin Griekenland zich bevindt en een groot deel van de problematiek te wijten is aan de politieke, bestuurlijke onmacht, om het zo maar te noemen. Voor zover ik daar een verstandige mening over kan en mag hebben. Alleen maar navelstaren en kijken wat de ander verkeerd heeft gedaan zonder zelf met opbouwende ideeën te komen brengt een mens niet verder. Uit andere onderwerpen op de blog van Bruno en uit verhalen vanuit mijn eigen vrienden- en kennissenkring hier in de buurt van Heraklion en Rethimnon op Kreta kan ik opmaken dat vele Grieken en kleine groepen allerlei inspirerende, nuttige maatschappelijke en culturele activiteiten en initiatieven ondernemen. En velen willen een andere sociaaleconomische leefsituatie. Of het nu gaat om mensen die een eigen kantoor in stand proberen te houden, in de verzekeringsbranche hun broek proberen op te houden, in het toerisme ieder jaar maar weer hopen en proberen aan de slag te kunnen gaan tegen steeds slechtere arbeidsvoorwaarden en –omstandigheden, gezinnen die krom liggen om de noodzakelijke bijscholing te kunnen betalen (frontesterio) zodat ook hun kinderen een grotere kans hebben op een betere loopbaan en noem maar op, iedereen wil meer rechtvaardigheid, een rechtvaardig inkomen en sociale zekerheid en pensioenvoorziening, eerlijke kansen op goed en vrij toegankelijk onderwijs, gezondheidszorg en een betrouwbare en efficiënte overheid, een geloofwaardig belastingsysteem, een schoner milieu en een veiliger leefomgeving noem maar op en is ook bereid de nodige offers te brengen voor zover zij daartoe nog in staat zijn. Niet ik zeg dat en hoe er veranderd moet worden, dat komt uit de Griekse gemeenschap zelf.

    Ik zou willen eindigen met een klein voorbeeld die binnen de kritiek naar voren is gekomen. Ok, de wereld is veranderd maar dan toch, het voorbeeld van Rhodos 30 jaar geleden, toen 12 maanden per jaar open. Waarom lukte het toen wel? Welke was de situatie die dat mogelijk maakte, hoe beleefden en waardeerden de werknemers binnen en de eigenaars van toeristische diensten en de( inter)nationale reisindustrie dit? Kortom, zijn er zaken uit het verleden van waaruit de Grieken kunnen leren, die zij opnieuw kunnen invoeren. Hoe doen ze het in andere Europese landen, wat doen zij aan toerisme die de Grieken binnen hun mogelijkheden en met enige inspanning kunnen overnemen. Wat is uw goede idee, kom er mee, wees niet bang, iedere positieve inbreng is welkom! De Grieken kunnen wachten op een big bang voor Griekenland, of een reïncarnatie van al het goede van vroeger of nu zelf de nek uitsteken en met elkaar tot spannende ideeën en initiatieven komen. Maar zij hoeven ook niet opnieuw het wiel uit te vinden. Wie weet worden zaken van daaruit opgepakt, besteedt te pers daar aandacht aan, krijgen mensen door uw inbreng er weer zin in, leggen zij zich niet langer neer bij de status quo, gaan zij de uitdagingen op een nieuwe wijze aan.

    Ik geloof wel in de kracht van de Grieken zelf al dan niet met steun vanuit Europa en als ik op wat voor manier een steentje kan bijdragen aan de noodzakelijke en gewenste verandering in welke richting, op wat voor manier, op welk termijn en tegen welke offers dan ook, dan doe ik dat van harte, misschien naïef maar toch. Net zoals u lezers met uw commentaar en Bruno met zijn professionele en informatieve verslaglegging en interpretatie van het dagelijkse nieuws, feiten en verhalen.

    Wederom veel inspiratie en ideeën toegewenst!

    Met vriendelijke groeten

    Tom Schmeddes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *