Zoektocht naar petroleum en aardgas

De komende weken zullen er onderzoeken starten in de Ionische Zee om petroleum en aardgas te vinden. Het klinkt misschien eigenaardig, zeker in deze economisch onzekere tijden, maar naar verluidt zouden er zich voor de westkust van Griekenland en de zuidkust van Kreta grote hoeveelheden petroleum en aardgas bevinden. Een paar weken geleden had de zender SKAI al een documentaire over dit thema: http://folders.skai.gr/main/theme?id=166&locale=en

Er zijn nog heel wat onzekerheden en om diverse redenen wordt er niet gezegd of er wel petroleum in de Griekse bodem zit, maar de onderminister van Milieu, Yiannis Maniatis, geeft nu wel officieel toe dat er een wetsvoorstel zal worden ingediend dat zal toestaan dat er naar olie kan worden geboord. Van zodra dat wordt goedgekeurd, kunnen er seismologische onderzoeken worden gedaan. Volgens specialisten, en daar rekenen we Griekse professoren toe, zou het om hoeveelheden gaan die Griekenland gedurende zeker 300 jaar in zijn behoeftes kan voorzien.

Het klinkt te mooi om waar te zijn: stel dat Griekenland op dit moment in zijn geschiedenis petroleum vindt, dan bestaat de kans dat het faillisement kan worden afgewend.

22 thoughts on “Zoektocht naar petroleum en aardgas

  1. of dan bestaat de kans dat de schuldeiser alle petroleum opeisen, en GR in de kou blijft staan

  2. maar juist daarom willen de amerikanen en de Shell dat griekenland failliet gaat. om goedkoper de rechten van deze olie winnen te krijgen.
    dat weet iedere Griek.

  3. en ze lijken er nog in te slagen ook.

    Extra pijnlijk wordt het pas als iedereen er beter van wordt (inclusief onze buur) en dat Griekenland in de kou blijft staan.

  4. Dit verhaaltje doet rond de griekse cafétoog al een drietal jaar de ronde.
    Ook het verhaaltje dat er goud zit in de griekse bodem heb ik ook al gehoord
    Hoop brengt leven, doch beter is het met de twee voeten op de grond te staan.
    Wat de griekse vroewen zoeken in de kerk zoeken de griekse mannen in hun cafeneia-praat.

  5. Mocht vorig jaar, in een cafeneio in Rhodos, getuige zijn van volgend verhaal :
    In de omgeving van Lindos (zeer nauwkeurig omschreven waar exact) was een ondergronds meer ontdekt, een olie-meer. Er zouden duizenden liften gemaakt worden die toegang verschaften tot dit olie-meer. En elke dag mochten alle inwoners van Rhodos, per dag, 1 maal naar beneden om 2 emmers olie op te scheppen.

  6. Ze zouden beter naar geld boren dat in de zakken van de politici verdwenen is.

  7. @Kaliopi, de dorpslegendes van Rhodos kunnen niet allemaal worden geëxtrapoleerd naar Griekenland. Het gaat hier om universiteitsprofessoren en geologen die weten waar ze het over hebben. Dit is geen opgeklopte cafépraat. Of er echt olie zal worden opgepompt, is een andere kwestie, die hier los van staat.

  8. @Bruno
    Zijn dat diezelfde geologen die van tijd tot tijd heel Griekenland de stuipen op het lijf jagen en de media bespelen met “voorspellingen” van aardbevingen ?

  9. en het feit dat al jaaren van Prinos olie wordt gepompt, in Chalkidiki goud worden uit de grond gehald ,Boxit voor het alumina bereiden van uit Sterea Ellada tot Drama. griekenland heeft een groot kennis en industrie rond aluminium.
    vergeet niet dat in de jaaren 60 grieken van uit Drama rechtstreeks naar de mijnen van Belgie gingen werken omdat ze de ervaring hadden van uit thuis,
    niet voor nieks het lied. met het text
    Στις φάμπρικες της Γερμανίας και στου Βελγίου τις στοές πόσα παιδιά σκληρά δουλεύουν και κλαίνε οι μάνες μοναχές Κακούργα μετανάστευση
    http://www.youtube.com/watch?v=5KwkQjSk-bk

  10. Nee nee @Roel, het zijn niet die bekende geologen die elkaar steeds in de haren vliegen bij de kleinste aardbeving. Het zijn mensen met kennis van zaken, die ook op Prinos nabij Thassos werken en weten waar ze over praten.

  11. @Bruno
    Ik weet wel dat de betrokken gekwalificeerd zijn, maar soms is het leuk om te prikken…

    Laat ik nu toevallig geoloog van huis uit zijn (ver ver verleden) en zelfs aantal jaren in de aardolie exploratie gewerkt hebben en ik wil er het volgende over zeggen:
    De meeste (potentiële) reservoirs zijn vaak al (tientalen) jaren bekend maar de interesse voor efficiënte exploitatie hangt vooral af van de trend in de internationale brandstofprijzen en de vernieuwingen in de technologie om het spul omhoog te halen. Als inderdaad uit haalbaarheidsonderzoek blijkt dat er brood mee te verdienen valt dan zou dat inderdaad ‘n prima meevaller zijn. Ik hoop alleen dat de gehele procedure van exploitatie rechten en toewijzing van ontginning niet weer gaat eindigen in politieke spelletjes en ons-kent-ons handjeklap.

    Het is enigszins voorbarig om nu al “buitenlandse krachten” te beschuldigen van aasgierig gedrag. Laten we zien hoe Griekenland met deze zaak om zal gaan…

  12. Yep, dat was inderdaad de toon van die documentaire op SKAI. Er zijn veel investeringen nodig en het is niet duidelijk of er genoeg winst kan worden gemaakt. Gisteren werd gewag gemaakt van een petroleumveld ter waarde van 15 miljard dollar. Hoe ze daar bij komen, weet ik niet precies.
    In ieder geval zal een wetsvoorstel worden ingediend en daarna komt er een openbare aanbesteding, volgens de berichtgeving. Dat is hoopgevend, want die procedure is doorzichtig.

  13. En wat sommige niet kunnen vertellen in de Kerk en laat staan in een kafenion… of ze worden met hun klikken en klakken buiten gesmeten komen ze hier maar een beetje zeveren ba, wat een doemdenkers. Gelukkig dat er ook nog andersdenkenden zijn anders zaten de turken nu nog in Hellas…. 🙂 🙁

  14. Beste Bruno,
    Reeds op 3 augustus 2009 verscheen in “Parakalo” een artikel waarin minister Costis Hatzidakis aankondigde dat er olie in de Egeische zee te vinden was….
    Maar heb ik niet gehoord dat als het zeeoppervlak er zeer rustig bijligt dat dit als ladi is………
    En olie is toch olie …..

  15. @Kaliopi, ik heb het over de Ionische Zee.
    In de Egeische Zee zit inderdaad olie (er wordt rond Thassos naar olie geboord – het heeft daar Prinos 1). Het feit dat er daar niet naar olie wordt geboord, heeft met vele factoren te maken, niet in het minst de claims van buurman Turkije. En uiteraard waren er in oktober 2009 (2 maanden na de aankondigingen van Chatzidakis) ook nog eens de verkiezingen, waardoor alles is stil te komen liggen.
    In de Ionische Zee en ten zuiden van Kreta zijn die territoriale claims er niet, en het zal zeker makkelijker zijn om daar te beginnen boren. Maar goed; voorlopig hebben we het natuurlijk nog altijd over vermoedens. Hoeveel olie er zit, weten we nog niet.

  16. @Bruno : dank voor de rechtzetting. Ik had het blijkbaar verkeerd voor. Sorry.

  17. Of het met claims van de Turken mee te maken heeft.Δεν αφηνεται την πλακα ,φιλοι μου!!!
    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=65491
    voor wie zegt de kreet Βυθισατε το Χορα,wat??
    van af Maart 87 ,waaneer ik mijn carriere in het griekse tourisme ben begonnen ,kon ik de griekse en de turkse marine schepen van tee en koffie voorzien van uit de resturant aan de strand van Kos waar ik ben begonnen . 87 enkele jaaren voor dat ik mijn donker blauwe griekse passport zou inruilen voor een rode europeese ,moet ik ervaren voor de tweede keer wat een oorlog kan zijn, want de eertse keer bij de invasie van Cyprus zag ik al mijn vader de soldaten kleren aan trekken voor het fiasko genoemt Attila 2.
    graag even serious over de questies gaan. er zijn meer van mijn generatie die dinges niet vergeten,en die duidelijk weten dat ze niet basen over hun eigen leven zijn. Hellas de Aegease see is niet eigendom van haar eigen visjes maar van politici ,slecht en corupte politie aan beide kanten van de Aegaio.
    http://www.youtube.com/watch?v=2i8IBzPB_9g

  18. olie is geen olie.
    ελαιος!!!!!!!!!

  19. @Penimeni. Goed gezegd.
    Nu, ik geloof eigenlijk maar weinig van dat olie verhaal, en als het toch waar is, dan komt het wel in de verkeerde handen. Is het eigenlijk wel de moeite? In Canada reinigen ze de bodem en winnen ze olie, kostprijs 1 vat per twee vaten. Veel ecologen, en zelfs economen, hebben er flink wat vragen bij. Ik veronderstel dat we hier dezelfde weg zullen opgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *