Illegale laatste rustplaats

We kennen de verhalen wel van illegale woningen die na een bosbrand in allerlijl worden gebouwd op grondgebied dat als bos is gekarakteriseerd. Grondspeculanten hebben met die procedure flink wat geld verdiend en het is zeker een belangrijke reden geweest voor de bosbranden in Griekenland.

Het aantal illegale woningen die op die manier zijn gebouwd, zou ondertussen zijn opgelopen tot ongeveer 500.000. Dat is althans de schatting van de overheid; en die allemaal gaan afbreken is dus geen optie. Ze allemaal legaliseren ook niet. Men is er dus nog niet uit wat er precies zal moeten gebeuren.

Feit is wel dat van nu af aan de nieuwe illegale woonsten meteen zullen worden afgebroken en dat de bouwer een flinke boete zal mogen betalen.

Nu blijkt dat op afgebrand bosgebied niet alleen illegale woningen worden gebouwd. In Glyfada, een zuidelijke voorstad van Athene, heeft de burgemeester besloten om een kerkhof aan te leggen op een stuk grond dat vorig jaar is afgebrand (aan de voet van de Hymittos berg). De overheid heeft niet afgewacht: de burgemeester is gearresteerd en dat is echt wel een primeur. In het verleden hebben de plaatselijke overheden zelden het goede voorbeeld gegeven en leefden ze de wetten zelden na. Daar kraaide nooit een haan naar. Dit keer schijnt het toch te veranderen.

Het ministerie van Milieu heeft al gezegd dat alle wettelijke procedures zullen worden gevolgd. Dat houdt wellicht in dat het kerkhof zal moeten worden verplaatst. Het is wel een feit dat er in Athene en omstreken heel weinig plaats is voor kerkhoven, maar dat betekent natuurlijk niet dat je nu zo maar een kerkhof kan gaan aanleggen waar het je uit komt.

3 thoughts on “Illegale laatste rustplaats

  1. Buiten Volos hebben ze een nieuw kerkhof aangelegd .Normaal worden graven na 5 jaar geopend en de beenderen opgeborgen in een kleine marmeren kist die bijgezet wordt op graven van recenter overleden familieleden maar nu zitten ze hier met een serieus probleem : de lijken vergaan niet ! Onlangs hebben ze een oom opgegraven en die was nog herkenbaar , z’n pak , zelfs z’n das waren nog gaaf.De grond is nl te stenig en dus gooien ze die graven maar snel weer dicht.Vreselijk voor de familie want het komt hen voor alsof ze hun dierbaren een 2de maal begraven , alsof het zo al niet macaber genoeg is.

  2. in Glyfada liggen ze nu met 5-6 tesamen, ze kunnen ze niet meer uit elkaar houden… dat zou in feite geen gemeentelijke bevoegdheid moeten zijn – buiten Athene is er plaats genoeg…

  3. μια ζωη παρανομος ο Ελληνας ,στο ταφο θα ηταν νομιμος;;;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *