Naar een eerst crematorium in Griekenland

Sterven; het is geen goedkope zaak. In feite is alles wat met de dood te maken heeft, een lucratieve business, ook in Griekenland. Hier kost een begrafenis minstens 3000 euro. Vaak word je ook geacht om de priester die de begrafenisdienst doet een extra zakcentje toe te stoppen (terwijl hij die dienst gratis zou moeten verlenen, want hij wordt toch betaald door de staat).

Omdat er chronisch plaasgebrek is in Athene, moeten de lijken na 3 jaar terug worden opgegraven, om plaats te maken voor nieuwe graven. Dat is altijd een luguber proces voor de nabestaanden, die de botten moeten wassen en in een soort van vaas bijzetten. Dat gebeurt enkel wanneer het lichaam wel degelijk is vergaan, wat niet altijd het geval is. Ik ga hier niet te veel in detail treden, maar het is echt geen prettige dag in het leven van de nabestaanden.

Om dit soort redenen, zijn er heel wat Grieken die liever zouden worden gecremeerd. Maar de Grieks Orthodoxe Kerk laat dit niet toe, dus het is tot nu toe onmogelijk geweest. Tenzij je Maria Callas bent. De Griekse operadiva werd gecremeerd en haar asse werd uitgestrooid in de Egeische Zee.

Daardoor was er in Griekenland geen manier om je te laten cremeren, zelfs niet als niet-orthodox, want de Grieks Orthodoxe Kerk bleef zich verzetten  tegen de bouw van een crematorium. Daarvoor moest je voor een crematie naar het buitenland, in de meeste gevallen naar Bulgarije, omdat dat land vlak bij was. Een crematie kostte op die manier natuurlijk ook al wel flink wat geld.

In 2006 besliste de Griekse regering dat mensen mochten worden gecremeerd indien hun godsdienst dat toestond (dus het mag nog steeds niet voor Grieks Orthodoxen). Maar er was wel geen crematorium. Daar zou nu verandering in komen. De gemeente Thessaloniki heeft het groen licht gegeven voor de bouw van het eerste crematorium in Griekenland. De kosten voor de bouw zouden wel 3 miljoen euro bedragen en de stad moet het zelf bekostigen. Waar dat geld vandaan moet gaan komen, is niet duidelijk, want Thessaloniki zit bijzonder krap bij kas. Anderzijds kan het cremeren wel eens wat geld in het gemeentelijke laatje brengen, want een crematie kost toch ook nog gauw 2000 euro, en er zijn genoeg mensen die wensen gecremeerd te worden.

Voor de Grieks-Orthodoxen die een crematie willen… die zullen misschien wel een manier vinden om het voor elkaar te krijgen. Een nieuwe opportuniteit om een fakelaki te vragen, lijkt zich hier wel op te werpen.

6 thoughts on “Naar een eerst crematorium in Griekenland

  1. Quod licet Iovi…:Ivan Rebroff-Duitser, maar ereburger van Skopelos,liet zij as ook op de Aegeïsche Zee uitstrooien.Ze zingen nu samen de mooiste duetten.
    Ik kies misschien toch maar voor mijn Arcadia bij
    Brideshead,Wiltshire.(zie vorige post).

  2. Ik niet . Ik verkies tot as te vergaan in plaats van te rotten en wekelijks geen geweeklaag met bloementuilen ,wierrook (ben er allergisch aan) en een kwelende pope ‘over my death body’ te hebben . I want to Rest In Peace.
    ‘k Heb telkens goeie excuses gevonden om opgraving mee te maken want vind al hun ceremonieen zo al macaber genoeg.’k Word liever vergeten , over and out.

  3. Een nichtje ligt begraven op het kerkhof Pallini. De ouders hebben er alles aan gedaan(allicht ook met fakelakia) om dat stukje grond voor x aantal jaren te kopen. Ik geloof dat het meer dan 50 jaar is… Ik ben deze zomer een paar keer meegeweest en heb wat rondgedwaald daar.Mij mogen ze ook cremeren…maar zo’n gesprekken worden in Griekenland liever niet gevoerd..
    @Jenny: jij wordt nooit vergeten! Iemand die zo mooi kan schrijven, zo raak situaties kan inschatten…met de nodige humor.

  4. @Jenny, dat is wat ik ook wil, geen tralala, gedaan = gedaan, want hoe hypocriet het ook is ze blijven eind oktober komen om op te kuisen, bloemen en stukje eten…alles zit em in het hart and no else where…

  5. weer zijn de .outses met de vourtses door elkaar. ten eerste ik gellof nergens en maakt mij nieks uit wat ze met mij gaan doen. eenmal dood merk je nieks meer. maar wat ze doen en ik bedoel de ritueelen moet je respecteer. je mag het hypocrisie vinden mischien is het ook wel,mijn eigen oma ging de laaste jaaren van haar leven in het dorp vaker naar de kerk dan toen ze bij ons was in Athene.
    Laat ze doen wat ze willen, alsof ooit een probleem is opgelost in griekenland en verwachten jullie dat zelfs de dood goed geregelt zou zijn. ze kunnen better de volk informeren hoe veel leed kan verzacht worden als ze wat organen achter lieten al die doden.
    een begravenis in de dorp is al 1500 euro terwijl ons vriend met de graafmachine kostenlos de gat open graaft.
    Boutaris heeft het weer geflikt dus. zou je met iedere crematie de wijn gratis te bij krijgen??
    traditie moet je respecteeren. en het kan heel goed samen. ik heb in nederland een kind begraven en had zowel de griekse als de nederlandse familie te bij. 2 culturen die anders reageren ,en het kan heel goed samen.
    daar moet de vrede zijn en niet in de manier dat JIJ wil hebben met de rest van je ZIJN.
    in onze dorp hebben wij ook een band welke zeker graag bij wil zijn ook bij crematies,spelen zo iets bv
    http://www.youtube.com/watch?v=Nh91YH3z-2k

  6. Goed dat Griekenland met zijn wet op crematie van 2006 enigszins toetreedt tot de vaart der volkeren. Het is echter opmerkelijk hoe groot de invloed van de Orthodoxe Kerk nog is in dit land. Pas echt geëmancipeerd is Griekenland, wanneer iedereen echt zelf kan bepalen dat hij gecremeerd wil worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *