Tijd voor protesten

Je zou verwachten dat de verontwaardigden weer massaal de straat op komen na de invoering van de nieuwe belastingen en taksen, maar voorlopig is daar nog maar weinig van te merken. Nu de regering echter werk moet maken van de hervormingen (anders komt de zesde schijf van de lening er niet) gaan verschillende beroepsgroepen natuurlijk beginnen protesteren. Stakingen zullen niet uitblijven, maar het protest zal zich dit weekend vooral in Thessaloniki afspelen en niet in Athene.

Morgen opent namelijk de Internationale Beurs van Thessaloniki, het circus dat in het Grieks DETh wordt genoemd. Traditioneel zal de hele regeringstop zich daar dan ook bevinden. Voor zover we weten zal ook de premier aanwezig zijn en wellicht gaat hij daar een speech houden.

Maar daar wacht nu niemand op, natuurlijk. Daar waar vroeger altijd de geschenkjes werden aangekondigd op DETh, zullen het nu bittere pillen worden. De volgende protesten staan al zeker op het programma:

  • Morgen vrijdag: politieagenten, brandweerlui, havenarbeiders en ziekenwagenbestuurders bijten de spits af om 17:30 aan het standbeeld van Venizelos. Om 20:00 is er een concert waar veel “verontwaardigden” zullen aanwezig zijn.
  • Overmorgen zaterdag: 3 samenkomsten van de “verontwaardigden” – die op die manier het gebouw waarin de beurs wordt gehouden, zullen proberen te omsingelen en de ingangen zullen proberen te blokkeren. Motorrijders zullen tegelijkertijd een optocht houden.  Om 18:00 komen de taxichauffeurs hun protest kracht bijzetten, maar wel zonder hun auto’s. De voetbalfans van de club Iraklis vinden het ook nodig om te protesteren omdat hun club gedegradeerd is omdat de voorzitter betrokken was bij een aantal gefixte wedstrijden. Ieder zo zijn ding, natuurlijk. Natuurlijk zullen de vakbonden ook van de partij zijn. GSEE, de vakbond van de privésector, en ADEDY, de vakbond van de openbare sector zullen samen opstappen. En PAME, de communistische vakbond houdt een aparte optocht. O ja, en de studenten zullen ook nog wat komen demonstreren tegen de hervormingen die minister van Onderwijs Diamantopoulou heeft doorgevoerd.

Er zal werkelijk geen doorkomen aan zijn in Thessaloniki dit weekend.

6 thoughts on “Tijd voor protesten

  1. Alé zeg, ’n mens wordt op termijn toch immuun voor al die stakingen. Ik had je “trigger” bovenaan beter gelezen, potverdorie; mijn zoon landde vandaag op de luchthaven van Thess en moest voor de 2de maal dit jaar onvermoed vaststellen dat de taxi’s (wéér) staakten.
    “De voetbalfans van de club Iraklis vinden het ook nodig om te protesteren” … ik weet niet of ik hier nu mee moet lachen of huilen.

  2. En dan heb ik het nog niet gehad over de universiteiten die bezet worden gehouden door studenten, omdat er een nieuwe wet is gestemd die het asiel op universiteitsgebied danig aan banden legt, het fenomeen van de eeuwige studenten afschaft, de invloed van politieke partijen in de universiteit inperkt en die zegt dat professoren moeten worden beoordeeld. Studenten die hun eigen universiteiten bezetten en dus examens kunnen afleggen, waardoor ze tijd en geld verliezen. Ondertussen hoor je hen het discours van de Communistische Partij verkondigen, want een eigen mening hebben ze niet. Ik kan er niet bij.

  3. ga je niet naar de protesten bij ΔΕΘ;;Synaspismos had toch een trein gezet??

  4. Vanop mijn balkon heb ik een fantastisch zicht op het plein met Venizelos, maar eerlijk gezegd waren er niet veel ‘verontwaardigden’. Mensen in het centrum hebbne voorla schrik voor morgen, maar ik denk dat het niet zo erg zal zijn als de meesten vrezen. Meer daarover morgen …

  5. Hou ons op de hoogte @Pieter, want via de Griekse media krijg je niet altijd een duidelijk beeld.

  6. Het gaat beginnen, redelijk wat volk op de been, momenteel rustig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *