Nog maar eens Rhodos

Dat er bosbranden zijn in de zomer, daar hebben we hier in Griekenland al wel mee leren leven. Het is tenslotte de cyclus van de natuur. Dat die bosbranden flink uitbreiding kunnen nemen, dat is al wat moeilijker te begrijpen. Dat er bosbranden in de winter (nu ja) zijn, dat is al helemaal niet te begrijpen.
En toch gebeurt het. En nog maar eens op Rhodos (deze zomer zijn daar al een paar duizend hectare in de vlammen opgegaan). Daar zijn vanochtend vroeg 2 branden uitgebroken. De eerste brand woedt rond het dorp Kamiros in het noorden van het eiland. Het front is daar ondertussen al 5km lang. De bluswerken worden bemoeilijkt door de stevige wind die er staat (tot 10 beaufort), waardoor er geen blusvliegtuigen kunnen uitvliegen.
Een tweede brandhaard is ontstaan nabij Glyfada, maar daar schijnt alles nog mee te vallen.
De prefect van het de Dodecanese eilanden beweert dat er al 1500 hectare bos en struikgewas in de as zijn gelegd.
Zeer merkwaardig is dat toch: het heeft de voorbije dagen geregend, ook in Rhodos (weliswaar in mindere mate) en de sterke zuidenwinden voeren vochtige lucht van over zee mee. Hoe kunnen er dan op dezelfde dag 2 branden ontstaan? De oorzaak is nog niet gekend, maar het zou me niet verbazen als er weer verdacht opzet in het spel is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *