Pokertafel in Cannes

Er wordt hoog spel gespeeld. Nadat Papandreou vriend en vijand had verrast door een referendum aan te kondigen over het reddingsplan voor Griekenland, waren gisteren op de G20 vooral Angela Merkel en Nicolas Sarkozy aan zet.

En hun zet was loodzwaar: grod gezegd hebben ze gezegd wanneer Griekenland het referendum moet houden en wat de vraag in dat referendum moet zijn. O ja, Griekenland heeft het recht om een referendum te organiseren, dat wel. Europa is tenslotte democratisch. Maar Frankrijk en Duitsland leggen de voorwaarden op.

En wat is de vraag die de twee leiders opleggen? Kort gezegd: euro of niet. En als de Grieken voor de euro kiezen, dan houdt dat ook in dat alle maatregelen in de overeenkomst moeten worden uitgevoerd. Zoals u weet kan een land niet uit de euro worden gezet, maar een land zelf kan wel beslissen om uit de euro te stappen.

Je zou dit een slag in het gezicht van Papandreou kunnen noemen. Zo iets van: “jij stout ventje, ga daar nu maar in de hoek staan.” En Merkel schaarde zich ook achter het IMF: de zesde schijf van de lening wordt niet uitbetaald als de uitslag van het referendum niet positief is.

De druk wordt bijzonder hoog. Volgens de meeste bronnen zou het referendum nu op 4 december worden gehouden. Maar de voorbije weken hebben we overal gehoord dat er maar geld is tot half november? Wat gaat er dan gebeuren? Gaan de lonen van de ambtenaren tijdens de tweede helft van november (de Griekse ambtenaren worden om de 14 dagen uitbetaald) niet worden betaald?

Terwijl Merkel en Sarkozy in Cannes besloten dat het onderwerp van het referendum “euro of niet” , stonden de regeringswoordvoerders in Athene nog steeds te verkondigen dat het zou gaan om het goedkeuren van de leenovereenkomst van vorige week op de Europese Top.

En het wordt nog dramatischer! Om 4:45 vanochtend maakte minister van Financiën Venizelos (slapen die politici ooit? of zitten ze vol pillen en nemen ze daarom vaak ondoorgrondelijke beslissingen?) een brief openbaar waarin hij zegt dat hij het niet eens is met een referendum en dat hij aanstuurt op een noodregering van nationale eenheid. Kunt u zich voorstellen hoe de stemming op het vliegtuig was toen hij met Papandreou terugkeerde van Cannes?

Papandreou komt hoe langer hoe meer alleen te staan en de vertrouwensstemming van aanstaande vrijdag wordt heel precair. Het is zelfs onduidelijk of Papandreou dit weekend nog aan het roer van Griekenland zal staan.

Het pokerspel van gisteren heeft ook invloed op de voornaamste oppositiepartij Nea Dimokratia. Die waren steeds tegen het memorandum met het IMF, ECB en de EC en vonden dat er over de voorwaarden in dat memorandum opnieuw moest worden onderhandeld. Nu Merkel en Sarkozy hebben gezegd dat Griekenland onvoorwaardelijk het besparingsprogramma moet uitvoeren als het in de euro blijft, wordt het moeilijk voor Nea Dimokratia om hun positie als haalbaar te verkopen.

En het volk? Daar weten we nog niets over, maar het zou kunnen dat we een Grieks-nationalistische reactie gaan krijgen. Grieken laten zich niet graag vertellen wat ze moeten doen, dus ze zouden wel eens met een koppigheid kunnen gaan “nee” stemmen.

Maar zo ver is het nog niet. Als de poten van onder de stoel van Papandreou worden doorgezaagd en als Venizelos het voor het zeggen zal hebben, dan komt er geen referendum. Papandreou zelf kan geen stap meer terug zetten, maar iemand anders zou dat wel in zijn plaats kunnen doen.

Wachten tot morgen, dus…

36 thoughts on “Pokertafel in Cannes

  1. of Gap is een magician of ik moet weer gaan geloven in God. dat geld was al ergens in sept. op toch???. nu heeft hij genoeg tot december??
    Λεφτα υπηρχαν;;;

  2. als je poker speelt ,je kan winnen maar ook verliezen. is het einde Papandreisme gekomen??
    hoe lang geef je hem? tot vanmiddag?? vanavond?? of morgen??

  3. En Griekse kredietkaarten worden in het buitenland nu ook al geweigerd…………

  4. ik kijk naar de tsantiri.heeft hij de middag overleeft??

  5. @Kaliopi, waar heb je die info vandaan?

  6. @Kaliopi, de mijne werkt toch nog op iTunes bv?

    Hoewel zijn manoevre naruurlijk onhandig was, vind ik het jammer dat er blijkbaar geen ernstig debat over de vraag komt wat de Grieken nu eigenlijk willen. Zelf heb ik al sinds 2009 de indruk dat vele Grieken eigenlijk liever uit de Euro zouden stappen, zeker als het niet zoveel zou kosten.

    En al ben ik zeker geen fan van het nogal holle en kortzichtige Griekse nationalisme, vind ik het er ver over dat de Duitsers en de Fransen de Grieken komen vertellen waarover ze zich al dan niet mogen beraden…

  7. @ Bruno check dailyexpress.com
    staan altijd interessante artikels in over de schuldencrisis.
    BTW Bruno love your blog. Zeer interessant om de stand van zaken te volgen in Griekenland voor de Grieken die in Belgie wonen.

  8. welke schuldenkrisis en wat voor kredietkartenn=. dat is allemaal tijdelijk. kan gebeuren dat je kart even wordt geweigert, de wereld staat nu op de kop.
    maar Gap is geniaal. ik neem alles terug over hem. in een klap heeft hij de zwakke plekken van de griekse en europeese systeem blot gelegt. griekse parliamentariers , Merkel en Sarkozy hebben een peper nu in de kont en zijn ze in beweging. ik denk dat hij een echt held wordt.
    of hij vanavond naar huis gaat of niet doet het niet aan toe. de hele wereld draait nu om griekenland, dat is toch onvoorstelbaar.
    ik doe mijn pet wel af voor hem, zo gek is hij niet. en al zou jullie aan hem twijfelen je kan niet twijfelen aan zijn instructoren van uit zijn moederland.

  9. en ik bedoel niet aleen om griekenland ,geen nationalistishe gevoelen (iedereen weet hoe veel haat ik de grootste bourdelo ter wereld) maar merkel zet spoed op de plannen om eventueel gevolgens te kunnen de baas zijn, de hele g_20 praat er over of de euro kan zonder griekenland of niet, de chinezen bemoeien ze mij, er is beweging ,en zo als wij zeggen πετρα που κυλα ,δεν χορταριαζει.

  10. alle respect ! hij weet het niet meer (net zoals zijn voorgangers, mede- en tegenstanders) en geeft dat toe door volksraadpleging (die kans kregen wij in belgië nooit !) anderen zullen verklaren dat hij zijn verantwoordelijkheid ontloopt, incapabel is, chantage pleegt enz maar mijns inziens gaat hij er, in de ogen van de bevolking dan toch, ongeschonden uitkomen eender hoe de uitslag van die volksraadpleging (als ze er komt) zal zijn ! komt die raadpleging er niet en rolt zijn kop dan vraag ik me af wat er dan te gebeuren staat…

  11. Bruno,
    Zie EXPRESS.be “Steeds meer Europese landen weigeren Griekse kredietkaarten”

  12. vergeet niet de france en nederlandse nee al een tijd geleden.
    pas op berichten als deze met de kredietkaarten. zo heb ik ook gehoord dat griekse inporteurs moeten vooruitbetalen en heb een klant gevraagt hoe gaat het met zijn export naar griekenland, vraagt hij ook de rekening vooruit betaallt of niet. hij zei dat het is business as usual. griekse bedrijven kunnen kopen zo als altijd kochten.

  13. Precies @Tzimis de puppetmaster overzee hebben GAP goed en briljant gesoufleerd:Laat het volk zelf voor z’n ondergang(dus EURO JA)kiezen en hou een loyaal leger paraat.Hoog spel,maar niet kansloos.

  14. iets anders. ik ben even naar buiten gegaan, en op radio 1 hoor ik het zelfde verhalen als van griekenland maar dan over Italie. een volk met laag productiviteit, coruptie een premier die en pipo is , een enorm schuld noem maar op. en toen dacht ik aan de chineese muur. zou ze niet een uur bouwen ergens van af Porto dwars door Frankrijk over de alpen door de vlaktes van Hongarije of de Tatra bergen door naar de balkan,en al die luie knooflook stinkende zuid europese europeanen buiten de euro houden??
    Aleko ik had ook de naam van de militaire instituut die de advies gaaf om de griekse leger top te vervangen. om ook over de comploten te hebben.

  15. wat men moet weten over de internationale economie; heel basis eigenlijk: hiervoor verwijs ik naar Fincancial Times van 1 november; ‘Creditors can huff but they need debtors’. Indien men waardevolle verslaggeving wil lezen rond de crisis verwijs ik dan ook graag naar de FT van 1nov. Die van vandaag nog niet gelezen…

  16. volgens vlaamse krantan wil gap raadpleging aflasten en overgangsregering vormen

  17. O mitsos. zeker,ook kijken naar de tweets van Bruno en je heb arme landen nodig om rijke landen te hebben.

  18. lap, daar is het al. het referendumplan zal worden ingetrokken. iemand heeft hem in duidelijke woorden laten verstaan: halve draai en billen bloot of anders…

    of anders wat eigenlijk?

    stoute jongetjes moeten leren luisteren. vraag maar aan Olof Palme of Aldo Moro. Of nee, vraag maar niet, je zult geen antwoord krijgen…

    hallucinant!!

  19. misschien speelde hij toch gewoon blufpoker ?

  20. Sterk gepokerd van Papandreou: hij heeft Samaras zo ver gekregen dat hij achter de overeenkomst van vorige week zal staan!
    Wow, ik ben onder de indruk van GAP – dat was echt wel met vuur spelen. Hij krijgt de hele wereld over zich en hij nam dat risico om Samaras mee te krijgen. Cojones, wat je er ook mag van denken.
    De vertrouwensstemming komt er morgen. Of er een referendum komt, is nog niet zeker.

  21. Gap is Palme niet en Moro ook niet. Hij is een Amerikan. gaat niet naar de bioscoop en er zijn nu geen renaults om hem er in te stoppen.
    komt de samenwerkende regering nu well?? want ze zijn bezig in het pasok en ik begrijp nieks van de samenwerking met Samaras??
    Στο Πασοκ γινεται Της εκδιδομένης επί χρήμασι γυναικός το σιδηρούν κιγκλιδωμα η αλλιως της πουτανας το καγκελο. μονο ξυλο που δεν πεφτει.

  22. Maar, maar, moet het arme Griekse volk nu echt blij zijn met de implementatie van de 27 oktober “reddingsoperatie”, onder wiens bewind dan ook?Jarenlange snoeihard gehandhaafde verdere uitmergeling om voornamelijk het internationale machts-/banksysteem te “redden”?Steek de Griekse vlag maar uit.Halfstok uiteraard.

  23. Aleko, wat moeten ze in Larissa met al die porches?? ze kunnen niet verkopen,omdat niemand geld heeft om te kopen, dus ze moeten alsnog met die weinige toekomstige euros blijven rijden.
    de griek wil de euro.

  24. Bruno? Samaras wil graag verkiezingen. denk hij dat een meerderheids regering kan vormen zo dat hij griekenland gaat redden??
    zo als hij nu praat kan nooit theater zijn. hij is boos op Gap.

  25. @Aleko, ik ben ervan overtuigd dat het reddingsplan alhoewel het misschien streng is uiteindelijk de beste oplossing is voor Griekenland. Quid zonder het reddingsprogramma? Een exit uit de Eurozone is uit den boze en draait de klok een paar decennia terug. Wat ik vooral mis jouw discours is het feit dat het ‘bankensysteem’ (en dan hebben we het in de eerste plaats over de Griekse banken) niet losgekoppeld worden van de reëele economie! Maw het goeddkoop beschikbaar stellen van geld heeft afnemers nodig die al dan niet verantwoordelijk optreden wat hun financiën betreft. Kan je een Griekse bank verwijten dat ze Griekse staatspapier in kas houdt?

    Het probleem van vandaag is dat de crediteurs (lees Duitsland) misschien iets te hard van de toren hebben geblazen en misschien over het hoofd hebben gezien dat die debiteuren omwille van de interessante kredietverleningen jarenlang hun producten opgekocht hebben en zo mooie handelsoverschotten kunnen boeken hebben. GAP heeft misschien van zich afgebeten maar ik ben nog steeds benieuwd waar dit naartoe gaat…DE ND als grootste oppositiepartij in GR heeft eindelijk begrepen dat ze in zulke periode ook een verantwoordelijkheid te dragen heeft en uiteindelijk (als wat ik lees van Bruno) realistisch beginnen op te treden, nlk. dat er buiten deze reddingsoperatie( die zowel carrots als sticks met zich meebrengt) geen andere alternatieven (buiten een exit en marginalisering naar de Europese periferie)bestaan.

  26. met alle respect, maar de klok is al een paar decenias terug gedraait. in die zelfde tijd dat wij toen ook weg gingen uit griekenland.
    enige idee hoe het leven gaat in griekenland??

  27. @bazoukas ik ontken niet dat de ontnuchtering en desillusie groot is in Griekenland, grotendeels toe te schrijven aan de onachtzaamheid van de politieke klasse (of het nu ND of Pasok is) en van andere belangrijke actore zoals de Griekse centrale bank! Iemand had reeds lang aan de alarmbel moeten trekken. Het probleem nu is dat door deze instandhouding van artificiële welvaart (gebaseerd op krediet) dat ooit de rekening betaald moest worden en dat die rekening meestal wordt betaald door de gemeenschap (collectivisering van schulden). Het gebrek aan moral hazard heeft deze Ponzi-scheme in extremis mogelijk gemaakt! Nogmaals ik begrijp de verontwaardiging en ik ben dan ook voorstander van enkel een DUURZAAM reddingsplan!

  28. ok , maar ik geloof dat de eu zelf griekenland uit de euro wil, en dat wel kan werken. in beide gevalen zou heel moeilijk zijn . ik weet niet of je grieks kan lezen, ik heb een Bulgaarse artikel in het grieks vertaalt en die vertel presies wat er komt nog naar voorbeelt van Bulgarije van de jaaren 90.

  29. En ondertussen is de verstandhouding weer zoek. Samaras heeft het parlement na zijn speech verlaten, met zijn hele partij. Hij wil binnen 6 weken verkiezingen en ondertussen moet er een noodregering komen.

    Gaat dit nog lukken?

  30. het plan is dat pasok zelf, vannacht of uiterst tot morgen Gap naar huis stuurt. er zijn verschilende bewegingen in het partij, chaotishe wel maar ze zijn aan het werk. even wachten wij kunnen hem zijn polietieke (griekse )begravenis binnenkort doen.ik heb de muziek al gekozen
    http://www.youtube.com/watch?v=Nh91YH3z-2k

  31. Griekenland was het begin van de europeese beschaving zal nu Griekenland ook het einde van de europeese beschaving zijn ??????????????????? 🙂

  32. ergens tussen door heeft zij de verkeerde afslag genomen.

  33. @bazouka: ik zal het artikel morgen doornemen. Europa kan Griekenland uit de eurozone willen, maar de Verdragen laten enkel de mogelijkheid voor een vrijwillige exit van de lidstaat zelf. Het lot van de eurozone lijkt dus verbonden met dat van Griekenland…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *