Het regent

Het is zo lang droog geweest, dat de herfstregens nu echt wel een nieuwswaarde beginnen te krijgen. Afgezien van een paar buien in september, heeft het eigenlijk niet noemenswaardig meer geregend in Athene sinds afgelopen maart/april. Dat mag zalig lijken voor een Belg, maar eigenlijk hebben we regen nodig. En veel regen, want de drinkwaterreserves van de Griekse hoofdstad dienen te worden aangevuld. Vandaag meet de Atheense watermaatschappij de watervoorraad op 429,3 miljoen kubieke meter. Aan het begin van het regenseizoen (traditioneel begint dat op 1 oktober) was dat nog 481,6 miljoen kubieke meter. Het heeft weliswaar niet geregend in oktober, maar het betekent natuurlijk ook dat de watervoorraad dagelijks slinkt. Als het zo verder gaat, heeft Athene nog drinkbaar water voor 1 jaar.
Als we de cijfers vergelijken met vorige jaren, dan kun je je toch wel zorgen beginnen maken: op 17 november 2007 was er nog 761,5 miljoen kubieke meter water in voorraad, en op 17 november 2006 nog 1,1 miljard kubieke meter!

Waar zit al dat drinkbaar water? Het meeste zit in het meer van Marathon, waar een dam is gebouwd om het water op te vangen. Dagelijks wordt er ook water overgepompt van het natuurlijk meer van Yliki, dat zo wat 120 km ten noorden van Athene ligt. Dat meer wordt echter alsmaar kleiner en dreigt binnen een paar jaar droog te komen staan.
De Atheense watermaatschappij is nu van plan om de grote verspillers extra te laten betalen. In principe zijn dat echter de landbouwers die nog steeds gewassen telen die veel water nodig hebben (omdat ze daar subsidies voor krijgen). Maar de watermaatschappij is er zich ook van bewust dat ze ongeveer 20% van haar reserves gewoon verliest wegens een verouderd bevoorradingssysteem. Heel vaak breken er buizen, en stroomt er water gewoon over de straten gedurende dagen, zonder dat er iemand komt naar kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *