De eerste winterprik

Het is vandaag naar Atheens normen berekoud. 8 graden met een stevige noordenwind, is geen pretje. Het lijkt dan ook de dag bij uitstek om de verwarming terug aan te steken, na 7 maanden rust. Maar de concierge doet het niet. We wonen nog in een flatgebouw met een oud systeem: de verwarming gaan aan voor het hele gebouw, of voor niemand.

Van de 6 flats, zijn er 2 die geen geld hebben om stookolie te betalen. Die kost trouwens bijna 1 euro per liter. Geen geld voor stookolie, betekent dus geen centale verwarming. En dus moeten we ons vandaag met de airo verwarmen. Het is niet hetzelfde, maar het lukt wel.

We zijn heus niet de enigen. Heel wat mensen hebben geen geld om zich deze winter te verwarmen. Harde tijden staan voor de deur.

9 thoughts on “De eerste winterprik

  1. een goede alternatif is de Μανγκαλι. en je kan mooi kastanjes of mais er op bakken.

  2. Heel herkenbaar Bruno. in onze flat hebben wij ook z’on oud systeem. Wij hebben ons vandaag ook moeten verwarmen met de airco, bij ons zijn er ook twee flats die het niet kunnen betalen. Daar ik de koinochrista van de flat doe en ik al te maken heb met een betalingsachterstand bij drie gezinnen heben we besloten de verwarming zo min mogelijk te gebruiken. Uiteraard hebben we de bewoners ingelicht dat we geen andere keuze hebben dan alleen bij extreme kou de verwarming aan te zetten. De betalingsachterstand is dan hopelijk voor die tijd opgelost.Tot die tijd zullen we ons moeten redden met airco-warmte en extra dekens, er zit niets anders op…

  3. Ook hier op Kreta is het al vroeg beginnen winteren: vandaag amper 12 graden en felle noordenwind. Wij wonen in een huis dat eigenlijk, zoals de meeste huizen hier, niet gebouwd is voor koude winters maar voor onze (normaal gezien) lange en warme zomers. Opvallend is dat heel veel mensen hier zijn overgeschakeld op hout ipv stookolie wegens de hoge prijs. Gevolg is dat zelfs olijfbomen worden gerooid en de illegale houtkap in de weinige overgebleven bossen een vlucht neemt, helaas. Dat is nog weer een ander, triest gevolg van de crisis, maar wel begrijpelijk natuurlijk.

  4. @Sandraatje: in het noorden van Griekenland (zeker op het platteland), wordt er sinds vorig jaar al terug met hout gestookt. Daar is dat minder verwonderlijk omdat er nog veel bos is.

  5. Dat is het voordeel van op den buiten te wonen , he @Bertinos.Hout is er voorhanden al bij het snoeien en niet nodig goeie bomen om te hakken.
    Op de Pelion zijn de kachels ook in trek en met nieuwe technologie zijn ze erg effectief.

  6. @Jenny: dat zorgt er dan misschien voor dat men de bossen weer naar waarde zal schatten, niet niet louter als af te branden toekomstige bouwgrond 🙂 De hoop sterft het laatst.

  7. is het phenomeen Bulgaarse brandhout ook in Magnesia zichtbaar of is het te ver??

  8. Dat de Grieken in Bulgarije massaal inkopen doen is normaal. De benzine bijv blijkt daar 50% goedkoper.
    Meer verontrustend vind ik het dat ondernemers hun Grieks bedrijven verplaatsen naar Bulgarije, waar ze minder geplaagd worden door een zichzelf onmisbaar makende administratie.

  9. de reden dat wij hier bij deze bloq zijn is ook dat laaste. de griekse staat doet alles maar alles om iedereen weg te jagen. zo ver dat de Duitsers moesten even kwijt het feit dat de grieken investeerders vragen terwijl zelf hun bedrijven verhuizen naar Makedonie en Bulgarije.
    de meeste eigenaars van transport die ik ken hebben nu van een auto 3jaar geleden naar twee met Bulgaarse kenteken. niet dat daarvoor anders deden maar ze hadden een in Duitsland geregistreert en dat was wat onhandiger dan de buurland Bulgarije. Ironish ,maar er zijn nog al wat grieken in noord griekenland die niet vergeten dat daar niet Duitsers maar Bulgaren waren de bezeters in de WOII.
    ach!!zo lang dat wij onze productie ook naar China brengen waarom zou de grieken niet naar Bulgarije gaan. vrij markt toch. zelfs de dolmadakia van Pelekan worden niet meer gedraait door griekse maar bulgaarse dames.en in de jaaren 90 zijn wij te dicht gekomen met de Bulgaarse volk. ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΒΟΥΛΓΑΡΕΣ, stond op de meeste bars avn grieks plateland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *