Gas gas gas

Het was gisteravond warm bij ons in huis! Dat is geen evidentie meer. Wij wonen op de vijfde verdieping van een alleenstaand flatgebouw. Er staan dus geen andere gebouwen tegenaan. Dat heeft zijn voordelen: je hebt weinig last van burengerucht en zo meer. Nadeel: het is een oud gebouw, neergepoot in de jaren 70 en het is nauwelijks geïsoleerd. De muren zijn erg dun: je voelt er als het ware de wind doorheen blazen. De Griekse overheid heeft weliswaar mensen opgelegd om hun huizen te isoleren, waarvoor je een certificaat krijgt. Zonder dat certificaat (een soort van groen certificaat) krijg je je huis niet meer verkocht. Maar om de buitenmuur te isoleren, moet je natuurlijk iedereen in het flatgebouw meekrijgen, want je kunt niet zomaar 1 sectie van de buitenmuur gaan isoleren.

Dat blijkt onmogelijk te zijn: niemand is bereid om te investeren in isolatie. Meer nog: de helft van de bewoners (we zijn met zijn zessen) heeft geen geld om stookolie in te slaan. 2 van de bewoners zijn werkloos, en een derde is een bejaarde vrouw die heeft besloten om bij haar dochter in te trekken om zo verwarmingskosten uit te sparen. Haar flatje staat dus leeg tijdens de winter.

Omdat de verwarming hier niet onafhankelijk per verdieping werkt, zet je ze dus aan voor het hele gebouw, ofwel niet. Dus heeft de rest van de bewoners besloten om geen stookolie in te slaan. Je moet namelijk mee betalen voor de andere 3 die de mogelijkheid niet hebben. Bovendien is de stookolie 45% duurder geworden dan vorig jaar, door de nieuwe taksen. Dus: geen stookolie en geen centrale verwarming.

Even een misverstand rechtzetten: in Athene is het niet het hele jaar zomer en het kan flink koud zijn. Dus zeker ‘s avonds heb je verwarming nodig. We doen het bijna allemaal met de air conditioning of met een elektrisch vuurtje, maar dat is wat behelpen. Vele mensen zitten dus ‘s avonds thuis in dekens gerold met een klein elektrisch vuurtje dat nauwelijks voldoende is om 1 kamer warm te krijgen. Vanaf januari zou er nog eens een hogere BTW op elektriciteit komen, dus dat is zeker geen optie.

Tot nu toe verwarmden wij ook op deze manier, maar echt comfortabel is dat absoluut niet. Dus hadden we het plan opgevat om een verplaatsbare gaskachelt te kopen. Je stopt er een gasfles van 15 kilo in en je hebt het warm. Alleen: er was nergens een gaskachel te vinden, in heel Piraeus. “Alles uitverkocht, meneer. Mensen slaan geen stookolie in, meneer, ze hebben geen geld meer.” Een zoektocht op internet leverde 1 resultaat op: er was nog een kachel te vinden in centraal Athene.

En zo hebben we dus sinds gisteren een gaskachel. Toevallig zag ik hier gisteren door de straat een handelaar in gasflessen met zijn vrachtwagentje door de straat rijden. Dat is echt de eerste keer, heb ik in die 12 jaar dat ik hier ben, nog nooit gezien. Het moet zelfs van in de jaren 70 in België geleden zijn dat ik nog een handelaar in gasflessen heb gezien die aan de deur kwam!

Overigens wordt gas nu ook meer en meer gebruikt in auto’s. Benzine wordt voor velen te duur en er zijn talloze handeltjes die de omschakeling voor je doen. Tot de overheid besluit om de taksen op gas te verhogen, wellicht, want op deze manier missen ze zeker vooropgestelde bedrag aan taksen op stookolie en benzine.

Overigens zijn er veel mensen die noch met gas, noch met stookolie verwarmen. Ik had hier eerder dit jaar al vermeld dat veel mensen in Noord-Griekenland illegaal hout gingen kappen voor houtkachels en open haarden omdat ze geen geld hadden voor stookolie. Dat heeft zich ondertussen naar heel Griekenland en de eilanden uitgebreid. Met gevolgen voor het milieu, inderdaad. Maar als je geen geld hebt om je te verwarmen, dan is dat het laatste van je zorgen.

10 thoughts on “Gas gas gas

  1. de laaste berichten spreken over een milieu ramp omdat mensen kapen alles wat te kapen valt in de griekse bossen. zo als in Albanie de eerste vrij jaaren. er zijn mensen die zelfs de goedkoop hout uit Bulgarije niet kunnen betalen. de slecht werkende dasarcheio ,de dienst voor de griekse bossen doet ook nieks over de illegale boskapping.
    over gas ,voor ons oudere grieken de naam Petrogkaz was een groot begrip gezien dat al ons grieks eten op de gas ketel van de merk Petrogkaz werd gekookt. voor de over gerechten ging je naar de bakker die dat zelfs op zondag voor onze moeders deed. ik heb gewoont tegenover een bakker en op zondag was een feest met alle moeders die de tapsia met giouvetsi en pastitsio brachten, of weg gingen met de warme tapsi vast houden met wat krant papier tegen te hitte.in een wijk zo als Nea Ionia was geen geld voor een elektrishe kouzina ,met oven, dat kwam later dankzij oude Karamanlis.

  2. Arghh, @Tzimis, waar is de tijd dat we als kind met de tapsi van mamà naar de bakker wandelden, die de tapsi’s van alle dorpelingn in de oven schoof en tegen twaalven eruit haalde, heerlijk dampend en nog nasudderend… en dan smullen maar! Helaas zijn die oude steenovens sterk verminderd in aantal en is ook dat geen optie meer in deze tijden.
    Hout kappen om het huis te verwarmen in de winter hebben onze dorpelingen (Noord-Griekenland) àltijd al gedaan, zowel vroeger, als vóór de crisis, als nu.

    En zwijg me over de dhasarcheio; zelfs díe is corrupt tot op het bot!

  3. wij hadden in de tijd een soort van centrale verwarming met olijfpitten, en dat gaf heel wat warmte ook warm water, ik weet niet of dat nu nog in gebruik is, maar Sparta tot de jaren 97/98 heb ik zo nog de winter doorgebracht. En het was goedkoop omdat de olijven bij ons werden opgehaald en wij moesten enkel de pitten gaan halen

  4. Nog even en je kan de afgedankte eurobiljetten opstoken.
    In het verleden deed de alomgerespecteerde professor Frank Vandenbroucke hierrond voorbereidende proeven.

  5. @Bruno, ik hoop maar dat je flat veel kieren in de deuren heeft en dus goed geventileert wordt. Als dat zo’n gaskacheltje is, dat vrij in de ruimte staat zonder dat het aan een schoorsteen aangesloten is, komen alle verbrandingsgassen in je flat terecht. Deze bestaan uit CO2 en H2O, ook wel bekend als water. Een opgestookte gasfles maakt ca. 10 emmers water, dat goed op je koude buitenmuur kan kondenseren. Laat effe weten als je door de fungus op de muur begroet wordt. Mijn moeder stookte hier in GR ook met van die kacheltjes, is goed als terrasverwarming maar binnen moet je oppassen.

  6. @Robert, bedankt voor de raad. Uiteraard hebben we de balkondeur op een kier, want een gaskachel heeft inderdaad zijn nadelen.
    De fungus op de muur blijft achterwege. We zijn kwistig geweest met de “astari” (primer). Zonder gaskachel kan je dat trouwens ook overkomen, hoor.

  7. je kan ook wat pardenmest gebruiken en een binnen tuin beginnnen voor champignons. ik maak een heerlijke spaggeti carbonara mee, ik kan je de recept mailen.
    Kali oreksi.

  8. Spaghetti carbonara met paardenmest?
    Smakelijk.

  9. ah teminste doet het ons herinneren aan de goede oude tijd!
    wat ik mij wel afvraag is hoe mensen in nevrokopi overleven met bijna 6 maanden kans op vriestemperaturen? in tegenstelling mensen in zuiden van kreta hebben niet zo veel last van koude dagen.

  10. a, pardenmest voor de fungus,dus champignons waar mee de carbonara kan maken.
    b, als Draminos kan je verzekeren dat Nevrokopi helemaal op hout van Bulgarije stokt,zelfs tot Drama en de dorpjes om heen waren ze van de zomer al bezig met inkopen van hout van Bulgarije.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *